Joukko entisiä keskuspankkiireita on ryöpyttänyt kovin sanoin Euroopan keskuspankkia. Kriitikoiden mukaan EKP on täysin väärän diagnoosin tilanteesta. Ja se johtaa helposti myös hoitovirheisiin.

Kritisoijien joukossa on niin entisiä keskuspankkiireita kuin EKP:n pääekonomisteja. He kertovat EKP:n tehneen väärän diagnoosin ja vaarantaneen keskuspankin itsenäisyytensä, kirjoittaa talouslehti Financial Times.

Kriitikot kirjoittivat EKP:n astuneen jäsenmaidensa rahoittamisen polulle. Uusien kriitikoiden lisäksi EKP koki vastustusta rahapolitiikan kevennyksessään omasta piiristä.

EKP on hiljaa

Kriitikot iskevät lujaa.

– Eurooppalaisina kansalaisina ja entisinä keskuspankkiireina seuraamme huolustuneina EKP:n toimintaa, kriitikoiden muistiossa todetaan.

EKP:sta ei ole haluttu kommentoida ex-keskuspankkiirien muistiota.

Deflaatiohuolia

Kriitikot toteavat kirjeessään EKP:n toimineen deflationaaristen paineiden alla vuonna 2014. Uhat eivät ole kuitenkaan tulleet todeksi. Tämän vuoksi EKP:n deflaatiopelko on aiheetonta, kriitikot sanovat.

EKP:n tukijoiden mukaan keskuspankin tehtävä on luoda kahden prosentin vuotuinen inflaatio. Kriitikot olivat huolissaan nuorista, joilta on heidän mukaansa riistetty eläketurva.

Henri Alakylä