
EKP:n väistyvä pääjohtaja Draghi FT:lle: Euron vastustajat hävisivät, tulonsiirrot euroalueelle
Euroalueen jäsenmaiden itsemääräämisoikeutta ajaneet voimat ovat hävinneet taistelunsa. Tappiot tulivat heille niin Kreikan velkakriisissä kuin Euroopan parlamenttivaaleissakin. Nyt on aika laittaa tulonsiirrot jäsenmaiden välille, totesi EKP:ta kahdeksan vuotta luotsannut Mario Draghi talouslehti Financial Timesille.
Euroalueen tulonsiirrot olisivat mahdollisia laajan euroalueen budjetin kautta. Draghi kannattaa tätä.
– Tarvitsemme yhteisen euroalueen budjetin saadaksemme vahvemman talous- ja rahaliiton, hän kertoi FT:n toisessa haastattelussa.
Taistelu Kreikan eurojäsenyydestä
Draghi kertoi, ettei hän ole koskaan halunnut puskea Kreikkaa ulos yhteisvaluutasta. Draghin pesti EKP:n pääjohtajana alkoi marraskuussa 2011. Samaan aikaan eurokriisi oli edennyt siihen pisteeseen, etteivät sijoittajat uskoneet yhteisvaluutan enää pysyvän elossa.
Hän muistelee yhtä euromaiden valtiovarainministereistä koottua euroryhmän kokousta, jossa eräs ministeri vaati EKP:ta lopettamaan letkurahoituksen kreikkalaispankeille. FT arvelee kyseisen ministerin olleen Saksan silloinen valtiovarainministeri Wolfgang Schäuble.
– Sanoin: katsohan, jos haluat Kreikan ulos eurosta niin tee se itse. Älä käytä EKP:tä tähän, Draghi sanoi.
Pohjoiset euromaat esittivät tuolloin, ettei Kreikka ole koskaan ollut tarpeeksi vahva yhteiseen valuttaan. Vastapuolella pelättiin Kreikan euroeron sytyttävän samanlaisen markkinapaniikin kuin mitä yhdysvaltalaisen investointipankki Lehman Brothersin konkurssi aiheutti.
Elvytys jäänyt EKP:lle
EKP on vastannut likimain yksinään euroalueen talouden toipumisesta finanssi- ja eurokriisin jälkeen. Elvytys on ollut rahapoliittista. Valtioiden harjoittama talouspoliittinen elvytys on ollut vähäistä.
EKP on ostanut tähän mennessä 2 600 miljardin euron edestä euroalueen arvopapereita. Ne ovat pääosin olleet jäsenmaiden velkakirjoja. Tällä tavoin EKP on saanut painettua jäsenmaiden rahoituskustannukset eli korkomenot pienemmiksi.
Keskuspankin toimia on aikanaan puitu Saksan perustuslakituomioistuimessa. Oikeus totesi tuolloin, ettei EKP riko ostoillaan yhteisiä pelisääntöjä.
Syyskuussa uudesta arvopaperien osto-ohjelmasta kertonut Draghi sai usealta EKP:n hallintoneuvoston jäseneltä risuja. Seitsemän jäsentä äänesti vastaan ja kaksi muuta pui nyrkkejään taskuissaan. Hallintoneuvostossa on 25 henkilöä.
Ostoja vastustaneet ovat kertoneet, ettei ajoitus ole oikea. Euroalue ei ole taantumassa saati kuilun partaalla, jolloin ostot voisivat olla perusteltuja.
Henri Alakylä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Saksalaispankit muistuttavat poikkeuksellisen rahapolitiikan sivuvaikutuksista: Säästäjät ahdingossa, talousjärjestelmä vaarassa

Käteisen varastointi kasvaa Saksassa – kassakaapit käyvät kaupaksi

Hollanti joutunee leikkaamaan eläkkeitään EKP:n korkopolitiikan vuoksi

EKP:n sisällä kiehuu ja kuplii

Näin EKP murjoo talousjärjestelmämme negatiivisilla koroillaan

Keskuspankkiireilta täyslaidallinen EKP:n touhulle

Keskuspankkien elvytys vääristää markkinoita

Reuters haastatteli ekonomisteja: EKP:n elvytys ei auta, mutta uusi johtaja Lagarde jatkaa Draghin perintöä

EKP:n uusi pääjohtaja Lagarde haluaisi vähentää euroalueen vientiriippuvuutta
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Luonnonsuojelijat vastaan ilmakehäkiihkoilijat

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Jengipomon pidätys Turkissa enteilee huumemarkkinoiden uusjakoa Pohjolassa – valtatyhjiö täytetään tavalla tai toisella
Rikollispomon pidätys Turkissa johtaa valtatyhjiöön Pohjoismaiden ja ennen kaikkea Ruotsin huumekaupassa. Myös kilpailevan jengin johtaja on maanpaossa, joten järjestäytyneen rikollisuuden mannerlaatat ovat liikkeessä. Tyhjiöillä on tapana täyttyä, tavalla tai toisella.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.

Antikainen: Hovioikeus tuomitsi HS-toimittajat maanpetosrikoksesta – mutta kuinka paljon salaisuuksia ehti vuotaa?
Helsingin Sanomien toimittajien teot eivät jättäneet tulkinnanvaraa niiden vakavuuden suhteen, perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen kirjoittaa.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää