Saksan säästöpankkiyhdistyksen johtaja Helmut Schleweis on viime aikoina kritisoinut toistuvasti Euroopan keskuspankin negatiivisia korkoja. Hän huomauttaa, että negatiivisten korkojen vuoksi säästämisaste kasvaa ja se on johtanut niin pankkien kuin kotitalouksienkin ylenpalttiseen käteisen varastointiin.

Helmut Schleweisin purnauksesta ovat uutisoineet saksalainen talouslehti Handelsblatt ja uutistoimisto Reuters. Hän kritisoi EKP:n toimintaa vääräksi.

Keskuspankin rahapolitiikka muuttaa hiljalleen Eurooppaa huonompaan suuntaan ja kurjistaa miljoonien ihmisten elämää.

Pankeille tuhti lasku talletuksista

Schleweis sanoo suoraan, että EKP:n poikkeuksellinen rahapolitiikka kasvattaa säästämisastetta. EKP on pyrkinyt helpottamaan nimenomaan luottojen saatavuutta.

– Ihmisistä tuntuu siltä, että heidän tulevaisuuden eläkkeissään on yhä suurempi kuoppa. He säästävät enemmän korkotuoton uupuessa, hän lataa.

Saksalaisten säästöpankkien asiakkaat ovat lisänneet säästämistään viidellä prosentilla. Säästöpankeilla on tätä nykyä noin 100 miljardia euroa enemmän talletuksina kuin luottoina. Tästä erotuksesta pankit joutuvat maksamaan negatiivisen koron vuoksi EKP:lle.

Kaiken kaikkiaan euroalueen pankit maksoivat tätä EKP:n ”sakkoa” viime vuonna 7,5 miljardin euron edestä. Saksalaispankkien osuus tästä oli noin kolmannes.

Käteistä varastoidaan jo

Käteisen varastointi on jo alkanut. Jotkut pankit ovat siirtäneet EKP:n talletussakon asiakkaidensa maksettaviksi. Käteistä varastoivat niin kotitaloudet kuin pankitkin.

Kotitalouksien käteisvarat mahtuvat yleensä kassakappiin. Niiden kysyntä on kasvussa. Saksalainen turvayhtiö Burg-Wächter kertoo kassakaappiensa kysynnän kasvaneen 25 prosentilla viimeisen viiden vuoden aikana. EKP on pitänyt talletuskorkoaan negatiivisena tämän ajan. Vuonna 2016 EKP laski talletuskoron -0,4 prosenttiin.

Käteisvarojen varastointi on viiden vuoden aikana kasvanut 57 prosentilla.

Talletuspakoa seuraa pankkikriisi

Pankitkin ovat alkaneet varastoida käteistä. Esimerkiksi saksalainen vakuutusyhtiö Allianz vakuuttaa pankkien ylimääräisen käteisen niin varkauksien kuin tulipalojenkin osalta. Varma talletustappio on suurempi kuin käteisvarojen vakuuttamisesta aiheutuvat maksut.

Pankkien käteisvarojen varastointi on kotitalouksiin verrattuna monin verroin haastavampaa. Kahden miljardin euron pino 200 euron seteleinä on massaltaan noin 11 tonnia ja se vie varastotilaa. Käteinen tulisi myös saada kuljetettua varastoon.

EKP:n huolenaiheena lienee ilman muuta yhä syvemmälle pakkaselle painamiensa korkojen aiheuttavan talletuspakoja. Talletuspako on nimittäin takuuvarma keino saada pankkikriisi käynnistymään.

Henri Alakylä