Saksan vaihtoehtopuolue AfD:n liittopäiväryhmän johtaja Alice Weidel kirjoittaa Facebookissa, että Euroopan keskuspankin rahapolitiikka tuhoaa Saksan yhteiskunnallisen rakenteen. Hän antaa kaksi vaihtoehtoa: joko EKP:n tulee noudattaa rahapoliittisia sääntöjään tai Saksan tulee käyttää ”hätäjarrua”. Tämä tarkoittaisi Saksan lähtöä yhteisvaluutta eurosta.

Weidel kirjoittaa, että EKP:n Saksan rapauttava rahapolitiikka johtuu vain ja ainoastaan siitä, että voidaan rahoittaa velkaantuneita eteläisiä maita.

Nollakorot myrkkyä saksalaisille

Saksalaisia kismittää erityisesti EKP:n nollatasolla oleva ohjauskorko. Saksan kuin koko euroalueenkin vuosi-inflaatio on samaan aikaan 2,1 prosentissa. Koska liikepankkien korkotaso myötäilee EKP:n ohjauskorkoa, saksalaisten talletussäästöt kutistuvat tällä yhtälöllä noin kaksi prosenttia vuodessa.

EKP on kertonut pitävänsä korkotasonsa ennallaan ainakin seuraavat 12 kuukautta. Perinteisen rahapolitiikan mukaan keskuspankki nostaa korkotasoa hillitäkseen inflaatiota. Euroalue kärsi muutama vuosi sitten pitkään matalasta inflaatiosta. Korkotason lasku oli tuolloin perusteltua. EKP:n tavoiteinflaatio on hieman alle kaksi prosenttia.

Saksalaislehti Bild kirjoittaa, että euroalueen inflaatio on vaarallista saksalaisten rahoille.

Weidelin toive saada EKP muuttamaan rahapolitiikkaansa kaikunee kuuroille korville. EKP haluaa uskottavuussyistä olla itsenäinen keskuspankki, mikä tarkoittaa sen olevan poliittisen ohjailun ulkopuolella.

Weidel on opiskellut taloustieteitä yliopistolla. Hän on myös työskennellyt suurpankeille, kuten Goldman Sachsille ja Bank of Chinalle.

Henri Alakylä