Euroopan keskuspankki EKP:n tulee miettiä uusia keinoja saavuttakseen tavoittelemansa inflaatiotason. Suomen Pankin pääjohtaja Olli Rehn kertoi tavoitteen olleen ulottumattomissa huolimatta ennennäkemättömän suuresta talouselvytyksestä. Rehnin näkemyksistä uutisoi uutistoimisto Reuters.

Rehnin mukaan EKP:n uskottavuus on saattanut kärsiä, koska keskuspankki ei ole onnistunut tavoitteessaan pitää kuluttajahintojen vuosinousua lähellä kahta prosenttia.

Kuluttajahintojen nousu on laahannut keskuspankin tavoitteen alapuolella vuodesta 2013 lähtien. Hiljattain tavoite saavutettiin, mutta uudet huolet talouden tilasta ovat saaneet inflaation painumaan tavoitteen alle uudelleen.

Hurja elvytys tuottanut vähän villoja

EKP on pudottanut ohjauskorkonsa nollaan prosenttiin. Pankkien talletuskorko on jopa negatiivinen. Ohjauskoron laskeminen nollan prosentin alapuolelle saattaisi olla todella uhkarohkea rahapoliittinen kokeilu.

Aneemisen inflaatiovauhdin vuoksi koronlaskulle olisi edelleen painetta. Näistä syistä EKP on toteuttanut muilla keinoin elvyttävää rahapolitiikkaa.

Keskuspankki on ostanut markkinoilta arvopapereita ja tarjonnut likimain ilmaista rahaa liikepankeille. Uutta raharuisketta odotellaan, sillä euroalueen talouskasvu on ollut pettymys.

Arvopaperiostot ovat tällä haavaa päättyneet, mutta keskuspankin taseessa on edelleen 2 600 miljardin euron edestä ostettuja velkakirjoja niin euromailta kuin euroalueen yrityksiltäkin. Poikkeuksellisista toimista huolimatta inflaatiotaso ei ole toipunut.

Rehn myöntää poikkeuksellisen löysän rahapolitiikan tuottaneen niukasti tuloksia.

EKP saattaa jäädä nollakorkoihin

Keskuspankit ovat ohjanneet talouden vakaata kehitystä asettamalla ohjauskorkoa. Keskuspankit nostavat korkoa nousukausina välttääkseen haitallista ylikuumenemista. Vastaavasti talouden hyytyessä korkotasoa lasketaan, koska se houkuttaa yrityksiä investoimaan huokealla lainarahalla.

EKP:n pitkä nollakorkojakso kielii euroalueen talouden ongelmista. Uusien synkkien pilvien ilmaantuminen talouden tilaan saattaa merkitä sitä, ettei EKP ennättänyt nostaa ohjauskorkoaan lainkaan tämän nousukauden aikana.

Yhdysvaltain keskuspankki Federal Reserve on nostanut korkotasoaan viime vuosina. Tunnelmat Yhdysvalloissakin ovat synkentyneet. Korot ovat mahdollisesti saavuttaneet lähivuosien lakipisteensä.

Henri Alakylä