Euroopan keskuspankki EKP:n rahapoliittiset päätökset ovat saaneet osakseen julkista kritiikkiä. Keskuspankin päätös upottaa talletuskorot yhä syvemmälle pakkaselle ja arvopaperien osto-ohjelman uusi kierros ei miellytä kaikkia.

EKP:n pääjohtaja Mario Draghi on pyytänyt, ettei likapyykkiä pestäisi julkisesti – turhaan.

Uusin kohahdus ilmeni saksalaisen Sabine Lautenschlägerin eroilmoituksen myötä. Lautenschläger on 25-henkisen hallintoneuvoston ainoa naispuolinen jäsen. Hänen eronsa johtunee erimielisyyksistä EKP:n rahapolitiikassa.

Saksalaiset ovat ilmaisseet tyytymättömyytensä ennenkin. EKP:n pääekonomistina toiminut Jürgen Stark erosi Kreikan tukipakettien vuoksi. Axel Weber erosi Saksan keskuspankin johdosta rahapolitiikan linjausten vuoksi. Molemmat erosivat vuonna 2011 tehtävistään.

Julkista kritiikkiä

Saksalaiset ovat olleet napit vastakkain EKP:n päätösten kanssa. Saksalaisten mielestä EKP:n rahapolitiikka rankaisee tunnollisia säästäjiä ja levittää rahaa Välimeren maihin ja kannustaa velanottoa.

Viimeisimmän rahapoliittisten päätösten jälkeen saksalainen iltapäivälehti Bild kuvasi Mario Draghia ”Kreivi Draghilaksi”. Draghilla oli vampyyrin hampaat ja viitta. Hänen kerrottiin ”imevän saksalaisten pankkitilit tyhjiksi.”

Lehdistön ohella EKP:n päätökset ovat saaneet kritiikkiä Saksan lisäksi Itävallasta, Ranskasta ja Hollannista. Nämä maat tuottavat yli 50 prosenttia euroalueen bruttokansantuotteesta. Kritiikin mukaan rahapoliittinen kevennys ei palvele tarkoitustaan, vaan pumppaa vaarallisia asunto-, osake- ja velkakirjakuplia.

Keskuspankin itsenäisyyttä hautaamassa

EKP:n itsenäisyys on vaarassa. Keskuspankin itsenäisyydellä tarkoitetaan sitä, ettei keskuspankin rahapolitiikka ole poliittisten päättäjien ohjauksessa.

Politiikot ovat tavanneet kunnioittaa keskuspankin itsenäisyyttä. Vastaavasti keskuspankki on varonut astumasta valtioiden talouspolitiikan tontille.

Nyt molemmat osapuolet jakavat surutta neuvojaan toinen toisilleen. EKP on viime aikoina hoputtanut euromaita talouspoliittiseen yhteistyöhön jäähtyvän talouden haittojen torjumiseksi.

Henri Alakylä