Kansainvälinen järjestelypankki BIS on havainnut keskuspankkien rahapoliittisen elvytyksen johtaneen häiriöihin rahoitusmarkkinoilla. Uuden tutkimuksensa mukaan BIS pitää mahdollisena haittojen ilmenevän siinä vaiheessa, kun keskuspankkien elvytys päättyy. Aiheesta uutisoi talouslehti Financial Times.

Myös keskuspankkien keskuspankkina tunnettu BIS on huolissaan keskuspankkien taseiden pullistumisen johtavan häiriöihin. Euroopan keskuspankki on kertonut käynnistävän arvopaperiostot uudelleen.

Lukuisia haitallisia sivuoireita

Velkakirjoihin sijoittaminen vähenee keskuspankkien rohmutessa valtavia määriä velkakirjoja taseisiinsa. Velkakirjamarkkinoista on tulossa keskittyneet, ja markkinoilla toimii aiempaa vähemmän ostajia ja myyjiä. Tällöin velkakirjojen hintoihin saattaa tulla outoja heilahteluja.

Yhdysvalloissa hiljattain koettu lyhytaikaisen rahoituksen hintapomppu on esimerkki markkinahäiriöistä. Yhdysvaltain keskuspankki joutui puuttumaan korkopiikin vuoksi tarjoamalla pankeille noin 140 miljardia dollaria lyhytaikaista rahoitusta.

BIS arvioi elvytyksen haitallisten sivuoireiden ulottuvan myös velkakirjojen niukkuuteen, pankkien reservien kasvamiseen ja rahoitushuolia joillakin markkinoilla.

Haitalliset ilmiöt ovat suoraan verrannollisia keskuspankin omistamien arvopaperien määrään. EKP:n taseessa on tällä haavaa yli neljännes euromaiden velkakirjoista.

Henri Alakylä