Ruotsin keskuspankki aikoo todennäköisesti nostaa korkotasoaan -0,25 prosentista nollaan prosenttiin joulukuussa. Keskuspankin mukaan pitkään jatkuessaan NIRP eli negatiiviset korot voivat tuoda mukanaan epämiellyttäviä sivuvaikutuksia.

Talouslehti Financial Times uutisoi Ruotsin keskuspankin varoittavan, että negatiiviset korot tuovat pitkään jatkuessaan mukanaan haittoja. Ruotsin keskuspankki on pitänyt korkotasonsa pakkasella maaliskuusta 2015 lähtien.

Riksbanken ui vastavirtaan

Useat muut keskuspankit ovat laskeneet korkotasojaan. Euroopan keskuspankki laski ohjauskorkoaan peräti -0,5 prosenttiin syyskuussa. Pankit ja vakuutuslaitokset ovat kritisoineet negatiivisia korkoja.

Keskuspankkien huolena on ollut talouskasvun hidastumisen merkit. Esimerkiksi Saksan arvellaan vajonneen jo taantumaan. Ruotsin keskuspankki eli Riksbanken on talouden hyytymisestä huolimatta enemmän huolissaan negatiivisten korkojen haittavaikutuksista.

NIRP:n tavoitteet eivät ole toteutuneet. Esimerkiksi EKP ei ole onnistunut vauhdittamaan tavoitteestaan jäänyttä inflaatiota sen paremmin arvopaperien ostoilla kuin yhä syvemmälle miinuksille painetuilla koroilla.

Nollakorkokin on poikkeuksellinen

Riksbankin johtaja Stefan Ingres muistutti korkojen nollatasonkin olevan poikkeuksellisen ja alhainen. Keskuspankin päätös laskea korot pakkaselle vuonna 2015 kummastutti, sillä Ruotsin talous kasvoi tuolloin vakaasti.

Riksbanken ennusti, että korkotaso pysyy nollassa ainakin kaksi vuotta. Keskuspankki on valmis palaamaan negatiivisiin korkoihin, mikäli talous sakkaa.

Henri Alakylä