Perussuomalaisten kansanedustaja Tiina Elovaara esittää perusopetuslain muuttamista niin, että myös kiusaaja voidaan siirtää toiseen kouluun, jos hän aiheuttaa toiselle oppilaalle ruumiillista tai henkistä vahinkoa. Tähän saakka toiseen kouluun on siirretty lähes aina uhri, ei kiusaaja.

– Tällaisella viestillä on kiusaamista ennaltaehkäisevä vaikutus ja se ilmaisee entistä selkeämmin valtiovallan kantaa kiusaamiseen. Lainmuutoksesta hyötyy myös kiusaaja, kun kiusaamiskierre saadaan kunnolla katkaistua, Elovaara perustelee aloitettaan.

– Kiusaaminen on vakava ongelma, johon on puututtava paremmin. Kiusaaminen aiheuttaa tuskaa, jota on vaikea kuvailla sanoin. Se vie ihmiseltä arvon ja itseluottamuksen – asiat, joita jokainen tarvitsee elämäänsä peruspilareiksi. Nykyään viimeiseksi ratkaisuksi vaikeissa tilanteissa on nähty oppilaan siirtäminen toiseen kouluun. Lähtijä on uhri. Miksi kiusattu joutuu vaihtamaan koulua? Haluan kyseenalaistaa tätä ajattelua. Se asettaa vaikeassa asemassa olevan uhrin kohtuuttomaan tilanteeseen, jossa hän pakenee täysin uuteen sosiaaliseen ympäristöön, Elovaara sanoi esittelypuheenvuorossaan.

Miksei koulumatkakiusaamiseen puututa?

Timo Heinonen (kok.) kertoi erään äidin kokemuksista, kuinka 8-vuotiasta lasta vaanittiin jatkuvasti koulumatkalla, eikä kiusaaminen loppunut Kiva koulu –koordinaattorien keskusteluillakaan.

Heinonen kertoi rehtori Jan Anderssonin vetoomuksista. Laki kieltää kiusaamiseen puuttumisen koulumatkoilla, mikä oli rehtorin mielestä järjetöntä: ”lainsäätäjät eivät tajua koulukiusaamisesta mitään”, Heinonen siteerasi.

Ritva ”Kike” Elomaa (ps.) sanoi kiusaamisen seuraavan ihmistä myöhempään elämään.

– Kun lapsi joutuu sietämään kiusaamista vuosia, sen aiheuttamat traumat voivat seurata läpi elämän, vaikuttaa ihmisen tulevaisuuteen negatiivisesti, Elomaa murehti. Hän myös ihmetteli, miksi kaikki opettajat eivät puutu kiusaamiseen.

Sveitsin malli avuksi, kiusaaja kotiin?

Laura Huhtasaari (ps.) peräsi aikuisilta vaikutusvaltaa tapahtumien kulkuun. Huhtasaari on itse ammatiltaan erityisopettaja. Hän ihmetteli, kuinka tätä auktoriteettia ei nykyään aina löydy.

– Olenkin huolissani siitä, onko aikuisen auktoriteetti häviämässä kokonaan. Esimerkkinä se, mitä tapahtui koulussa Janakkalassa. Siellä 10-vuotias kuristi 9-vuotiaan tajuttomaksi koulussa. Koulun rehtorin lausunnon mukaan väkivalta on lisääntynyt kouluissa. Jos aikuinen ei pysty valvomaan järjestystä, kaikkien turvallisuus on vaarassa. Miten aikuinen voi puuttua koulukiusaamiseen ilman auktoriteettia? Huhtasaari kysyi.

– Olenkin sitä mieltä, että jos opettaja ei saa oppilasta koulupäivän aikana kuriin, vanhemmat tulisi velvoittaa hakemaan lapsi kotiin. Tein tästä kirjallisen kysymyksen. Näin toimitaan Sveitsissä, Huhtasaari vinkkasi.

Kansanedustajan poika kiusauksen kohteena

Jani Mäkelä (ps.) korosti, että aikuiset eivät varmasti hyväksyisi itselleen sellaista kohtelua kuin kiusatut lapset joutuvat kokemaan.

Elovaara kiitti myös poliiseja siitä, että he saivat kiinni koulusurmaa suunnitelleen henkilön. Seuraava surma voi olla vain ajan kysymys, Elovaara murehti.

Harry Harkimo (kok.) kertoi myös, että hänen kolmea poikaansa on kaikkia kiusattu ja nuorin on vaihtanut koulua vuoden aikana kolmesti. Keskustelussa nousi esille myös sosiaalinen media: kuinka se tekee kiusaamisesta entistäkin helpompaa.

Lakialoite siirtyi sivistysvaliokunnan käsiteltäväksi.

Veli-Pekka Leskelä