KOMMENTTI | Vihreät ovat ohjelmissaan peräänkuuluttaneet avointa hallintoa ja ”radikaalisti avointa yhteiskuntaa” jo vuosia. Korulauseiden ja nykyisen toiminnan välillä on melkoinen ristiriita.

Ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) ontuva ja salaileva viestintä hämmentää. Puolueen Radikaalisti avoin yhteiskunta -ohjelma on jo alkuvuodesta 2011 peräänkuuluttanut vapaata ja esteetöntä tietoa. Ulkoministerin tiedottaminen al-Hol-tapauksessa ei noudata puolueen kiiltokuvamaista ajatusta avoimesta yhteiskunnasta.

”Radikaalisti avointa”

Puolueen sivuilla julkaistussa ohjelmassa todetaan: ”Radikaalisti avoimessa yhteiskunnassa ihmiset vaikuttavat aktiivisesti paikallisesti, kansallisesti ja Euroopan unionissa. Julkinen päätöksenteko on läpinäkyvää ja avointa.

Suomalaiset ovat osoittaneet aktiivisuutta ja halua vaikuttaa al-Hol -asiaan. Syntynyttä keskustelua voi jopa pitää vihreiden ohjelman mukaisesti varsin onnistuneena – peilattuna viime päivinä velloneeseen varsin aktiiviseen keskusteluun. Ristiriitaista vain on se, että toiminta kumpuaa Pekka Haaviston salailusta.

”Ettei vaan suunnattaisi kohti radikaalisti suljettua yhteiskuntaa?”

Hallituksen ulostuloissa on painotettu sitä, ettei al-Hol-asiasta ole minkäänlaista päätöstä. Asia on vasta valmisteluvaiheessa. Vihreiden ohjelmassa myös päätöksenteon tulisi olla läpinäkyvää ja avointa, ei pelkästään tehtyjen päätösten julkaiseminen.

Viimeisimpänä käänteenä nähtiin, kun Ilta-Sanomat uutisoi ulkoministeri Haaviston paimenkirjeestä hallituskumppaneilleen, missä hallituskumppaneita ohjeistetaan vastaamaan tiedonjanoisten kansalaisten ja median tiedusteluihin.

VIhreiden avoimmuusjulistus kuulostaa huonolta vitsiltä. ”Radikaalisti avoimessa yhteiskunnassa demokratia on jatkuva prosessi; kansalaiset ja kansalaisjärjestöt voivat reaaliaikaisesti seurata, mitä yhteiskunnassa tapahtuu.

Seuranta on pääosin tietovuotojen varassa, reaaliaikainen seuranta on siksi ollut vaikeaa. Vihreiden ohjelmassa on vastaus tietovuotoihinkin.

Hyvä paha tietovuoto

Tietovuodot ovat päätöksentekijöiden ja lain puitteissa myös poliisin tähtäimessä. Vuotosivusto Wikileaksin perustaja Julian Assange on yksille sankari, toisille etsintäkuulutettu. Wikileaks on julkistanut merkittäviä tietovuotoja vuodesta 2006 lähtien.

Vihreiden ohjelmassa tietovuodoista todetaan näin: ”Ongelmina eivät ole niinkään tietovuodot tai muu tiedon liian vapaa kulku, vaan se, ettei tieto kulje eri toimijoiden välillä.

On ilmeistä, että lehdistö on saanut salaisiksi luokiteltuja asiakirjoja haltuunsa. Vyyhti on siten revennyt käsiin. Toimittajat hiillostavat jopa poliisiylijohtaja Seppo Kolehmaista, ja poliisi on puolestaan saanut rikosilmoituksen al-Hol-tapauksen salaisten asiakirjojen vuotajan kiinni saamiseksi.

Kaikesta päätellen tekee mieli kysyä se klassinen kysymys: vihreät, miten tämä radikaalisti avoin yhteiskunta on edistynyt valta-aikananne noin niin kuin omasta mielestänne?

Ettei vaan suunnattaisi kohti radikaalisti suljettua yhteiskuntaa?

Näin meidän Suomessa.

Suomen Uutiset pyysi Haaviston esikunnalta kommenttia tätä juttua varten. ”Emme näe tarvetta kommentoida”, kuului vastaus.

Henri Alakylä