

LEHTIKUVA
Espanjan ennenaikaiset vaalit johtivat poliittisen umpikujaan – enemmistöhallituksen muodostaminen erittäin vaikeaa
Espanja ajautui sunnuntain vaalien tuloksena jo yleiseurooppalaiseksi muodostuneeseen umpikujaan, jossa enemmistöhallituksen muodostaminen näyttäisi olevan yhä vaikeampaa maahan katsomatta. Oikeistolainen PP voitti vaalit mutta myös sosialistit menestyivät.
Espanjan aikaistetut parlamenttivaalit olivat oiva poliittinen veto sosialistien johtajalta ja pääministeri Pedro Sánchezilta. Oikeiston toukokuinen voittokulku alue- ja paikallisvaaleissa jäi nyt vaimeaksi.
Vaalien kiistaton voittaja on kuitenkin oikeistolainen Partido Popular, jonka ääniosuus nousi Politicon mukaan edellisvaaleista yli 10 prosenttiyksikköä ja oli nyt 33,1 prosenttia. Tulos tarkoittaa 136 paikkaa Espanjan 350-paikkaisessa parlamentissa.
Pääministeri Sánchezin Espanjan sosialistinen työväenpuolue nosti sekin hieman yllättäen ääniosuuttaan ja sai 31,7 prosenttia äänistä sekä 122 paikkaa parlamentissa.
Hallitusvaihtoehdot vähissä
Laitaoikeistoon lasketun Vox-puolueen lähes kirkossa kuulutettu vaalivoitto kääntyi tappioksi ja se sai 12,4 prosenttia äänistä ja 33 paikkaa. Näin etukäteen uumoiltu PP:n ja Voxin enemmistöhallitus jäi haaveeksi.
Neljänneksi ylsi vasemmistoliittouma Sumar 12,3 prosentin ääniosuudella 31 paikalla.
PP:n johtaja Alberto Núñez Feijóo ilmoitti yöllä pyrkivänsä muodostamaan maahan vähemmistöhallituksen. Jos sosialistit mielivät pysyvänsä vallassa, se taas vaatinee haastavaa yhteistyötä baskien ja katalaanien separatistien kanssa. Uudet vaalit on mahdollinen vaihtoehto pattitilanteessa.
Äänestysprosentti oli niukasti yli 70 ja neljä prosenttiyksikköä korkeampi kuin edellisissä parlamenttivaaleissa.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- paikallis- ja aluevaalit parlamentin enemmistö Espanjan parlamenttivaalit 2023 katalaanit baskit Sumar Espanjan sosialistinen työväenpuolue Partido Popular Alberto Núñez Feijóo uudet vaalit umpikuja vähemmistöhallitus PSOE VOX-puolue (Espanja) Pedro Sánchez
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Pakolaiskriisi on täällä taas – Välimeren ylittää yli 2 000 laitonta siirtolaista vuorokaudessa ja luvut lähestyvät vuoden 2015 tasoa

EU-parlamentin pääneuvottelija: Jäsenmaiden on pian pakko ottaa vastaan pakolaisia ja siirtolaisia

Italian senaatti hyväksyi Giorgia Melonin tiukat maahanmuuttolait – hallitus haluaa panostaa kotimaiseen työvoimaan

Kristillisdemokraatit kaatoivat Hollannin hallituksen – maahanmuutto taas keskeinen erimielisyyksien aihe
Viikon suosituimmat

Valkoisen teinin tappajasta tuli Amerikan mustien sankari
Texasissa nuorten miesten nujakka päättyi toisen nuoren kuolemaan, koska musta nuorukainen oli tuonut koulun urheilukisoihin repussaan veitsen ja päätti käyttää sitä. Nyt valkoisen teinipojan tappajasta on tullut Amerikan mustien sankari, jolle ihmiset ovat lahjoittaneet jo yli puoli miljoonaa dollaria.

Ulosottovelallisten tilanne paranee – Ari Koponen: ”Aito mahdollisuus päästä pois veloista”
Hallitus päätti puoliväliriihessä kirjauksesta, jolla etsitään keinoja auttaa ulosottovelallisia uuteen alkuun. Tarkoituksena on, että koron lisäksi myös velan pääoma tosiasiallisesti lyhenee.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

MTV Uutiset otti selvää, mistä maista suomalaisiin korkeakouluihin haetaan – Halla-aho: “Kukaan muu kuin toimittaja ei luullut, että Suomeen tultaisiin opiskelemaan länsimaista”
"Jos luulit, että suomalaisiin korkeakouluihin haetaan opiskelemaan eniten esimerkiksi Saksasta tai Britanniasta, niin metsään meni", kirjoittaa MTV Uutiset artikkelissaan, jossa se on selvittänyt, mistä maista suomalaisiin korkeakouluihin haetaan opiskelemaan. - Kukaan muu kuin toimittaja ei luullut, että Suomeen tultaisiin opiskelemaan länsimaista, toteaa eduskunnan puhemies, perussuomalaisten Jussi Halla-aho Facebook-kirjoituksessaan.

Purra: “Suomalaisen veronmaksajan ei pidä kustantaa sitäkin lystiä, että joku roudaa jopa bisneksenä porukkaa tänne”

Purra myllyttää hyväuskoisia poliitikkoja: “Voisi kysyä, että miten mitään näin päätöntä voi edes keksiä”

SDP sulki perussuomalaiset ulos pormestarineuvotteluista – Vigelius: Nurmisen puheet yhteistyön tärkeydestä ovat ristiriidassa tekojen kanssa
Tampereen pormestariksi todennäköisesti nouseva Ilmari Nurminen (sd.) kertoi torstaina, että perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit on jätetty pois neuvotteluista Tampereen pormestariohjelmasta vuosille 2025–2029.

Manner-Espanjan sähköjärjestelmä romahti – yhteiskunta meni täysin sekaisin
Sähköt katkesivat tänään Espanjassa sekä Portugalissa ja kaaos iski välittömästi. Lähes kaikki modernin yhteiskunnan toiminnot ovat riippuvaisia toimivasta sähköverkosta, mikä tuli jälleen todistetuksi. Espanjan kansallinen kyberturvallisuusinstituutti tutkiikin, onko sähköverkon romahtamisen syynä kyberhyökkäys. Todennäköisin syy liittyy kuitenkin säätilaan.

Hallitus uusii YEL-työtulon – Marinin hallituksen kohtuuton ja typerä järjestely johtaisi katastrofiin
Yrittäjien eläkejärjestelyistä on ollut paljon puhetta nykyisen hallituksen puoliväliriihen yhteydessä. Voimassa oleva lainsäädäntö on Marinin hallituksen politiikan seurausta, ja erityisavustaja Asmo Maanselän (ps.) mukaan se johtaisi katastrofiin vuonna 2029.

Ruuan arvonlisävero laskee – kuluttajan ostovoima vahvistuu
Arvonlisäverotusta kevennetään alentamalla 14 prosentin arvonlisäverokantaan kuuluvien hyödykkeiden verokanta 13,5 prosenttiin vuodesta 2026 alkaen, valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi keskiviikkoiltana hallituksen puoliväliriihen tiedotustilaisuudessa.