

LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA
Espoon Miilukorven vastaanottokeskus lopettaa toimintansa perussuomalaisten esityksestä
Espoon ympäristö- ja rakennuslautakunta päätti kokouksessaan perussuomalaisten esityksestä määrätä Espoon Miilukorvessa toimivan vastaanottokeskuksen toiminnan lopetettavaksi uhkasakon uhalla äänin 8-5.
Espoon Miilukorvessa Ylämyllyntiellä sijaitsevassa kerrostalokiinteistössä toimii vastaanottokeskus, jonka toiminnan lautakunta jo vuonna 2023 totesi olevan alueen asemakaavan vastaista. Lautakunnan päätös ei kuitenkaan johtanut mihinkään, ja keskuksen toiminta jatkui.
Ympäristö- ja rakennuslautakunta käsitteli kokouksessaan 16.1.2025 vastausta alueen asukkaiden esittämään toimenpidepyyntöön, jossa vaadittiin vastaanottokeskuksen toiminnan lopettamista.
Espoon viranhaltijoiden päätösesitys oli, että toimintaa ei ole tarpeen keskeyttää. Tämä ei kuitenkaan kelvannut lautakunnalle, joka äänesti perussuomalaisten edustajan, rakennusneuvos Antti Kalliomaan vastaesityksestä. Kalliomaa esitti, että vastaanottokeskuksen toiminta määrätään lopetettavaksi 30.4.2025 mennessä. Lautakunta hyväksyi esityksen äänin 8-5.
Asukkaita johdettu harhaan
Lautakunta asetti myös uhkasakon päätöksen noudattamista tehostamaan.
– Lautakunta toimi viisaasti. Vastaanottokeskus ilmestyi Miilukorven pientaloalueelle kenenkään tietämättä ilman, että alueen asukkailla oli mitään mahdollisuutta vaikuttaa asiaan. Kyseessä on rauhallinen pientaloalue, ja nyt vastaanottokeskuksena toimivien matalien kerrostalojen esitettiin kaikissa kaavoitus- ja lupakäsittelyn vaiheissa olevan tavallisia asuintaloja, toteaa perussuomalaisten Espoon valtuustoryhmän puheenjohtaja Hannu Järvinen.
– Kaupungin päätöksentekijöitä ja alueen asukkaita on siis johdettu harhaan. Lisäksi vastaanottokeskus on alueen asemakaavan vastainen. Tämä on sietämätöntä toimintaa, johon tuli nyt vihdoin korjaus.
Vastaanottokeskuksille haettava luvat avoimin kortein
Perussuomalaiset toivovat, että lautakunnan nyt tekemästä päätöksestä on valtakunnallista hyötyä vastaavien tulevien hankkeiden käsittelyssä ja arvioinnissa. Kunnallisen päätöksenteon avoimuus ja läpinäkyvyys sekä asukkaiden vaikutusmahdollisuuksien huomioiminen ovat hyvän hallinnon peruspilareita.
– Kun joku haluaa rakentaa vastaanottokeskuksen, hän voi hakea sille kaavaa ja rakennuslupaa avoimin kortein, kuten kaikki muutkin rakentajat. Vain tällä tavoin voimme säilyttää demokratian ja päätöksenteon uskottavuuden, ympäristö- ja rakennuslautakunnan jäsen Kalliomaa linjaa.
Lautakunnan päätöksen jälkeen prosessi etenee nyt kohti Miilukorven vastaanottokeskuksen toiminnan lopettamista lautakunnan asettamaan määräaikaan 30.4.2025 mennessä.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
- kunnallinen päätöksenteko asemakaava Antti Kalliomaa Miilukorpi Hannu Järvinen läpinäkyvyys rakennusluvat päätöksenteko Espoon kaupunginvaltuusto Espoo Vastaanottokeskukset Espoon Perussuomalaiset Demokratia Kaavoitus Avoimuus
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Turvapaikanhakijat Suomen ulkorajalta jatkossa rajamenettelyyn – menettelyn aikana vastaanottokeskuksesta ei saa poistua ilman lupaa
Tämän kuun alusta alkaen rajatarkastusviranomainen voi ohjata turvapaikanhakijan Suomen ulkorajalta rajamenettelyyn. Rajamenettelyssä rajatarkastusviranomainen rekisteröi turvapaikanhakijan hakemuksen sekä tallentaa tämän sormenjäljet, allekirjoituksen ja valokuvan. Hakija ohjataan vastaanottokeskukseen tai säilöönottoyksikköön, eikä vastaanottokeskuksen alueelta saa poistua ennen päätöstä.

Eurovaaliehdokas Lauri Laitinen Ruanda-mallista: “Kohdemaan pohtimista tärkeämpää on se, miten voidaan valvoa Eurooppaan pyrkiviä”

Peltokangas: Maahanmuuttopolitiikan suunnanmuutos ottaa valtavan harppauksen eteenpäin

”Suomessa ei ole katujengiongelmaa” – poliisin erikoisryhmä tutkii mahdollista jengimurhaa Espoossa
Poliisin katujengitutkintaryhmä tutkii ensimmäistä eteensä tullutta murhaa. Murhan uhri on poliisin mukaan alle 20-vuotias mies. Hänet ammuttiin hengiltä puoliltaöin Espoon Suvelassa yleisellä paikalla.
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Aatu Arjalainen ja Nahom Hagos – kumpi on todempi uhka?

Someen jaettu pahoinpitely nostatti espanjalaisten raivon – afrikkalaisjengin ja paikallisten yhteenotot ovat jatkuneet yli viikonlopun
Paikallisten asukkaiden ja afrikkalaisjengin väliset väkivaltaisuudet ovat jatkuneet jo kolmatta yötä espanjalaisessa pikkukaupungissa. Taustalla ovat sosiaaliset ongelmat ja uskonnollinen eripura, joiden sanotaan olevan hallitsemattoman maahanmuuton seurausta. ”On aika panna vastaan ennen kuin on liian myöhäistä”, tulkitsee asukas paikallisten tuntoja.

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Hallitus selvittää maahanmuuttajien arvot: ”Lupa asua Ruotsissa ei kuulu ihmisoikeuksiin”
Maahanmuutto- ja integraatiopolitiikan pitää perustus tosiasioihin, ei näppituntumaan saatikka oletuksiin. Näin ajattelee tuore opetus- ja integraatioministeri Simona Mohamsson (ent. Mohammad). Yhteiset tasavertaisuuteen perustuvat arvot on hyväksyttävä, sillä ”lupa asua Ruotsissa ei kuulu ihmisoikeuksiin”.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.