Julkisessa keskustelussa Ruanda-mallin vastustus keskittyy lähinnä siihen, millainen Ruanda olisi kohdemaana ja mitä se merkitsisi turvapaikanhakijoiden kohtelulle. Tällä pyritään ajamaan sivuraiteille se, miksi tarvitaan muutosta Suomen ja EU-tason maahanmuuttopolitiikkaan.

– Koko Euroopan tasolla nähdään yksittäisissä maissa tahtoa siirtää turvapaikkahakemusten käsittely kolmansiin maihin, sillä nykytilanne on täysin kestämätön. EU:ssa turvapaikkaa hakeneet saavat liikkua vapaasti hakemuksensa käsittelyn aikana, jolloin he katoavat muualle maahan tai muihin maihin prosessin aikana, avaa PS-Nuorison puheenjohtaja ja eurovaaliehdokas Lauri Laitinen.

Satoja ihmisiä kadonnut vastaanottokeskuksista

Uutissuomalaisen mukaan itärajan ylittäneistä turvapaikanhakijoista joka neljäs eli joitain satoja ihmisiä on jo kadonnut vastaanottokeskuksista. Suurin osa heistä on tavoitettu 1 100 kilometrin päästä Saksasta.

– Kohdemaan pohtimista tärkeämpää on se, miten voidaan valvoa Eurooppaan pyrkiviä. Jos muilla ei ole tahtotilaa valvoa turvapaikanhakijoiden liikettä jalkapannoilla, kieltää lähtemästä vastaanottokeskuksista tai lisätä Schengen-alueen sisärajavalvontaa, niin ei ole muuta vaihtoehtoa kuin siirtää koko prosessi EU:n ulkopuolelle. Tällöin heidän katoamisensa ei aiheuta välitöntä uhkaa eurooppalaisille, terävöittää Laitinen.

Suomen Uutiset