

LEHTIKUVA
Demarit jatkaisi turvapaikkarallia EU:ssa myös tulevaisuudessa – perussuomalaisille ei käy: ”Eurooppa ei kestä tällaista maahanmuuton määrää”
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra kannattaa suoraa puhetta ja toimivien ratkaisujen hakemista EU-alueelle kohdistuvaan massasiirtolaisuuteen. Perussuomalaiset edistäisi tulevalla kaudella EU:ssa niin sanottua Ruanda-mallia, jolla viitataan turvapaikanhaun ulkoistamiseen EU:n ulkopuoliseen turvalliseen kolmanteen maahan, jossa selvitetään mahdollinen tarve suojelulle.
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra toteaa, että Ruanda-mallia vastaava linja on ollut perussuomalaisilla jo vuosikausia.
– Me näemme, että massasiirtolaisuus ja turvapaikkajärjestelmän käyttö eivät enää toimi nykytilanteessa, jossa elintasoerot ovat suurin siirtolaisuutta ajava tekijä.
EU-parlamentti hyväksyi äskettäin pitkään valmistellun maahanmuuttopaketin, jossa säädetään muun muassa pakollisista solidaarisuustoimista EU-maille, joihin kohdistuu muuttopainetta. Purra ei pidä pakettia toimivana ratkaisuna.
– En usko, että aivan heti Euroopassa päästään järkevään malliin, mutta kylläkin tulevaisuudessa, koska muita vaihtoehtoja ei ole etenkin tilanteessa, jossa Afrikan väestöpaine kasvaa. Maahanmuuttopolitiikassa siis mennään koko ajan sitä kohti, mistä perussuomalaiset on jo vuosikausia puhunut.
– Tälläkin hetkellä laiton maahanmuutto Eurooppaan on huippulukemissa. Turvallisuuden, talouden ja kulttuuristen näkökohtien vuoksi Eurooppa ei voi kestää tällaista maahanmuuton määrää, Purra sanoo.
Hän oli eilen Ylen suurimpien eduskuntapuolueiden johtajien tv-tentissä yhdessä kokoomuspomo Petteri Orpon ja SDP:n Antti Lindtmanin kanssa.
EU:ssa kehitettävä palautuspolitiikkaa
Purra korostaa, että EU:ssa on kehitettävä myös palautuspolitiikkaa.
– On tehtävä työtä sen eteen, että sopimuksia ja lainsäädäntöä voitaisiin muuttaa paremmin nykyaikaan sopivaksi. Jo hallitusohjelmassa on kirjaus siitä, että hallitus edistää tällaisia keskusteluja EU:ssa.
Demarien Lindtmanille turvapaikkaprosessin ulkoistaminen EU:n ulkopuolelle ei maistu. Lindtman vetosi eilen Ylellä myös keskusteluihinsa EU:n sisäasiainkomissaarin, sosialidemokraatti Ylva Johanssonin kanssa.
– Se on umpikuja, se ei toimi. Euroopan tapaan ei kuulu ulkoistaa vastuuta kolmansiin maihin. SDP ei kannata Ruanda-mallia, Lindtman sanoi.
Kokoomuksen Orpon mukaan kokoomuskaan ei kannata Ruanda-mallia, mutta Orpon mukaan kokoomus kuitenkin kannattaa yhteistyön lisäämistä kolmansien maiden kanssa.
– Kannatamme sitä, että selvitetään kansainvälisen suojelun tarjoamista tai hakemista turvallisissa kolmansissa maissa. Se on kuitenkin pitkän työn takana.
Asioiden kaunistelu saisi jo riittää
Purra huomautti, että Ruanda-mallin sisältöä pitäisikin vielä hieman määritellä tarkemmin EU:ssa.
– Edistetäänkö siis sellaista turvapaikan hakemista, jossain Euroopan ulkopuolella, suojelun tarjoamista vai kolmannen maan kanssa tehtävää yhteistyötä.
Purra muistutti, että jo aiemmin, vuoden 2015 siirtolaiskriisistäkin selvittiin tekemällä sopimus Turkin kanssa.
– Kyse on samanlaisesta mekanismista. Turkille maksettiin siitä, että se esti ihmisiä lähtemästä. Nyt EU-tason maahanmuuttopolitiikasta puhuttaessa ongelmana on kaunistelu. Itse kuitenkin kannatan suoraa puhetta. Jos haluamme ratkaista asiat, meidän on kyettävä miettimään toimivia keinoja, Purra sanoi, ja heitti kysymyksen puheenjohtajakollegalleen Lindtmanille.
– Jos Ruanda-malli ei toimi, mikä olisi teidän ratkaisu siihen, että Eurooppaan tulee miljoonia ihmisiä?
Ei enempää kouluttamatonta väkeä Suomeen
Purra korostaa, että myöskään työn verukkeella Suomeen ei pidä pyrkiä haalimaan kouluttamatonta väkeä samoista maista, joista tulee turvapaikanhakijoita.
– Oleellista on, mitä väkeä Suomeen tulee ja mille sektoreille. Jos saisimme houkuteltua Suomeen tai Eurooppaan esimerkiksi korkeasti koulutettuja aasialaisia tai amerikkalaisia, se olisi hienoa ja tärkeää. Tähän voidaan vaikuttaa joillakin kansallisilla ratkaisuilla.
– Sen sijaan, että me haalisimme entistä enemmän kouluttamatonta väkeä samoista maista, mistä turvapaikanhakijoitakin tulee, niin sitä en pidä kannatettavana.
Katsoi koko tentti täältä.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Ruanda-malli turvapaikanhakuprosessi Ylva Johansson massasiirtolaisuus elintasopakolaiset kolmannet maat Kansainvälinen suojelu palautukset väestönkasvu Maahanmuuttopolitiikka Riikka Purra Eurooppa Afrikka Antti Lindtman Petteri Orpo perussuomalaiset SDP talous Kokoomus EU
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Maahanmuutto kärjistää ja polarisoi eurovaalikampanjaa Saksassa – tähtäimessä ovat myös lähestyvät osavaltiovaalit

Kepu ja vihervasemmisto hinkuvat työn verukkeella Suomeen lisää maahanmuuttajia – valtiovarainministeri Purra: ”Maahanmuutto, mikä meille suuntautuu, ei vahvista julkista taloutta”

Irlantilaiset saivat tarpeekseen laittomista siirtolaisista – huoli omasta selviytymisestä ajaa kantavästön barrikadeille

Sisäministeriö esittää uusia tiukennuksia säilöönottoon ja maahantulokieltoon

Eurovaaliehdokas Mika Niikko: ”Suomen kansallista päätösvaltaa puolustettava”

Eurovaaliehdokas Veikko Vallin: ”Tukirahasäkkien viskelyn maasta toiseen on loputtava”

Eurovaaliehdokas Lauri Laitinen Ruanda-mallista: “Kohdemaan pohtimista tärkeämpää on se, miten voidaan valvoa Eurooppaan pyrkiviä”

Talousasiantuntija Huopainen: Jokainen uusi velkapaketti pahentaa tulevan laskun loppusummaa

Eurovaaliehdokas Sebastian Tynkkynen: ”EU:n on ulkoistettava turvapaikanhaku”
Viikon suosituimmat

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Teemu Keskisarjan kolumni: Aatu Arjalainen ja Nahom Hagos – kumpi on todempi uhka?

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.