PS arkisto
Peltokangas: Maahanmuuttopolitiikan suunnanmuutos ottaa valtavan harppauksen eteenpäin
Hallintovaliokunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Mauri Peltokangas on odottanut suurella innolla maahanmuuttopolitiikkaan liittyviä esityksiä saapuvaksi eduskuntaan ja hallintovaliokuntaan. Tänään sisäministeri Rantanen ilmoitti tiedotustilaisuudessaan useista esityksistä, joilla rikkinäistä maahanmuuttopolitiikkaa lähdetään korjaamaan kovalla kädellä.
– Tätä päivää voisi luonnehtia varsinaiseksi maahanmuuttopolitiikan supertorstaiksi, Mauri Peltokangas toteaa innoissaan ja selaa hallituksen esityksiä.
– Onhan tässä luettavaa monta sataa sivua. Ei lopu tekeminen ihan heti kesken!
Oleskelulupiin tiedossa muutoksia
Peltokangas kertoo, että esityksen mukaan ensimmäinen oleskelulupa toissijaisen suojelun perusteella myönnettäisiin vain vuodeksi, kun aiemmin sen on saanut neljäksi vuodeksi. Pakolaisten kohdalla oleskelulupa myönnetään jatkossa kolmeksi vuodeksi neljän vuoden sijaan.
– Kansainvälinen suojelu muuttuu luonteeltaan väliaikaiseksi, aivan kuten pitääkin. Kansainvälistä suojelua ei ole myöskään tarkoitettu opiskeluperusteisen tai edes työperusteisen maahanmuuton väyläksi. Lyhennämme suojelun lupien kestoa niin lyhyeksi, kuin EU-oikeus vain antaa myöden ja estämme maahan turvapaikanhakijoina tulleiden kaistanvaihdon, Peltokangas kertoo.
Rikollisten hyysääminen saa luvan loppua
Aivan erityisen mielissään Peltokangas on kohdasta, jolla estetään kansainvälisen suojelun saaminen Suomessa, mikäli pakolainen syyllistyy erityisen törkeään rikokseen tai mikäli hän vaarantaa kansallisen turvallisuuden. Kirjausten tarkoitus on poistaa mahdollisimman nopeasti sellaiset henkilöt Suomesta, jotka eivät sitä tarvitse tai jotka eivät sitä ansaitse.
– Ihmettelen vain ja ainoastaan sitä, mikseivät jo aiemmat hallitukset ole tehneet näitä esityksiä, Peltokangas toteaa ja lisää:
– Näitähän pitäisi jokaisen suomalaisen poliitikon kannattaa. Turvallisuus ennen kaikkea!
Kansalaisuus on palkinto onnistuneesta kotoutumisesta
Peltokangas katsoo, että Suomen kansalaisuus ja passi ovat itsessään niin arvokkaita, että niitä ei tule jakaa kevein perustein kenellekään. Hän on kuitenkin sitä mieltä, että suomalaiseen yhteiskuntaan on mahdollista integroitua, jos siihen on oikeasti tahtoa.
– Hallitus esittää nyt Suomen kansalaisuuden edellytyksenä olevan asumisajan pidentämistä. Nykyisin se on viisi vuotta, jatkossa se olisi kahdeksan vuotta. Lisäksi asumisajaksi laskettaisiin vain sellainen aika, joka on tapahtunut oleskeluluvalla, Peltokangas sanoo ja jatkaa:
– Myöhemmissä esityksissä tulee vielä toimeentulo- ja nuhteettomuusvaatimuksia sekä kansalaisuuskoe.
Rajamenettely etenee
Peltokangas on mielissään myös rajaturvallisuutta oleellisesti parantavan rajamenettelyn käyttöönotosta. Hän katsoo, että aiemmin viime kaudella säädetyt lait tulivat tarpeeseen hyvin nopeasti, mutta ne eivät vielä täysin riitä vastaamaan hybridioperaatioiden uhkiin. Mahdollisen ongelmatilanteen hallitsemiseksi tarvitaan kaikki mahdolliset keinot.
– Rajamenettelyn keskeisenä tavoitteena on turvapaikkahakemusten tutkinnan tehostaminen, jotta kielteisen päätöksen saaneet turvapaikanhakijat voidaan palauttaa nopeasti. Tällä estetään sellaisten henkilöiden liikkuminen Euroopan unionin alueelle, joiden motiiveista emme voi olla varmoja, Peltokangas kertoo.
– Turvapaikanhakijat joutuvat rajamenettelyssä olemaan rajalla tai sen välittömässä läheisyydessä käsittelyn ajan. Käytännössä turvapaikanhakija pysyy hänelle osoitetun vastaanottokeskuksen alueella, kunnes hänen asiansa on tutkittu, Peltokangas toteaa.
Työtä on vielä paljon edessä
Esityksistä löytyy myös monta muuta Peltokankaalle tärkeää kohtaa. Kaiken kaikkiaan paketti on niin laaja, että sen käsittelyyn menee valtavasti aikaa valiokunnassa.
– Esimerkiksi vastaanotto- ja käyttörahoja tullaan pienentämään nyt väliaikaisesti, ja niiden tasoa tullaan tarkastelemaan myös pitemmällä aikavälillä. Tämä on myös osa maahanmuutosta leikkaamista, joka on ollut perussuomalaisille jo pitkään tärkeä teema vaaleissa, Peltokangas sanoo ja jatkaa:
– Tämä on hyvä ja vauhdikas alku maahanmuuttokirjauksien etenemiselle, mutta työtä riittää koko hallituskaudelle ja vielä tulevillekin hallituksille.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
- työperusteinen maahanmuutto rajamenettely opiskeluperusteinen maahanmuutto toimeentulovaatimus rajaturvallisuus oleskeluluvat Kansainvälinen suojelu turvapaikkahakemukset Mauri Peltokangas Nuhteettomuusedellytys Maahanmuuttopolitiikka Kansalaisuus Turvapaikanhakijat
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Näin maahanmuuttoa ollaan tiukentamassa
Sisäministeri Rantanen maahanmuuttopolitiikan kiristämisestä: ”Jos ei ole lupaa pitää poistua – tavalla tai toisella”
Rami Lehtinen: Kuntien maahanmuuttobisnestä jarrutetaan
Maahanmuuton kustannukset hirvittävät veronmaksajia – ”Luvut ovat karmeita”
Peltokangas pitää vasemmisto-opposition maahanmuuttolinjaa vastuuttomana: “Heidän linjansa on Suomelle yksiselitteisesti haitallinen”
Viikon suosituimmat
Demaripomo Razmyar kommentoi maahanmuuttajien Pisa-tuloksia – PS:n Koponen: ”Kujalla kuin käkikello”
SDP:n varapuheenjohtaja Nasima Razmyarin mukaan maahanmuuttajien huonot Pisa-tulokset johtuvat muun muassa sosioekonomisesta asemasta ja tukitoimia tulisi tarkastella paremmin. Sivistysvaliokunnan varapuheenjohtaja Ari Koponen tyrmää demaripomon väitteet.
PISA: Kun vasemmiston argumentit loppuvat, rasismisyyttely alkaa – Miko Bergbom antaa Li Anderssonin kuulla kunniansa
Kansallisarkiston ex-pääjohtajalta vakava varoitus Elokapinan radikalisoitumisriskistä – vertaa terroristijärjestö Punaiseen armeijakuntaan
Punainen armeijakunta (RAF) oli Saksan liittotasavallassa 1970-luvulla vaikuttanut äärivasemmistolainen terroristiryhmä, jonka tavoitteena oli kommunistinen kansannousu. Baader-Meinhof-ryhmänä tunnettu RAF vastusti kapitalismia. Se murhasi iskuissaan kymmeniä ihmisiä.
Onni Rostilan kolumni: Sunnuntainen suru-uutinen
Sunnuntai-iltojen ohjelmapaikoille on kiihtyvään tahtiin ilmestynyt sellaisia klassikkouusintoja, kuin ”Laitaoikeisto jyräsi voittoon” ja ”Vaalitulos: YLE hävisi jälleen”. Viimeisin versiointi ja mediaväen vaikerointi nähtiin sunnuntaisissa Itävallan parlamenttivaaleista, kirjoittaa kansanedustaja Onni Rostila kolumnissaan.
Uusi dokumentisarja kertoo jihadistien seksiorjuutuksesta ja joukkoraiskauksista Syyriassa – seksiorjuus perustellaan sharia-lailla
Center for Peace Communications -keskuksen (CPC) uusi dokumenttisarja "Hizbollahin panttivangit" todentaa Hizbollahin tekemät järkyttävät seksuaalirikokset. Sen taistelijat seksiorjuuttivat ja joukkoraiskasivat syyrialaisnaisia.
Polvinen: Helsingin Kaisaniemen puistossa näkyvät monikulttuurisuuden ongelmat pienoiskoossa
Helsingin Kaisaniemen kupeilla usein liikkuva perussuomalaisten kansanedustaja Mikko Polvinen näkee puistossa päivittäin Suomen sisäisen turvallisuuden löperöjen ratkaisujen ja sinisilmäisen maahanmuuttopolitiikan aiheuttamat ongelmat käsinkosketeltavina.
Väestökello näyttää, miten ulkomaalaistaustaisten ihmisten osuus vauhdilla kasvaa Suomessa: Nykytahdilla joka neljäs helsinkiläinen on vieraskielinen jo vuonna 2038
Ajatuspaja Suomen Perustan tänään julkaisema vaestokello.fi-palvelu kuvaa maahanmuuttajataustaisten ihmisten osuutta Suomessa. Pääkaupunkiseudulla vieraskielisten ihmisten osuus kasvaa kiihtyvää tahtia.
Isisin ja Hamasin yhteistyö paljastui Gazassa: Hamas-Isis-taistelija piti jesidinaista orjanaan 10 vuotta
Israelin armeija (IDF) vapautti Gazassa panttivankina pidetyn 11-vuotiaana kaapatun jesidinaisen nimeltä Fawzia Amin Sido. Nainen on ollut Hamas-Isis-terroristin vankina kymmenen vuotta Gazassa.
“Älkää toistako meidän virhettämme” – Tynkkynen tapasi Ukrainan ex-presidentin, joka kehotti rakentamaan esteitä Suomen rajalle Venäjää vastaan
Maahanmuuttokriittisyys kasvaa – eliitti ja media kieltäytyvät näkemästä Euroopan poliittista muutosta
Kansallismieliset puolueet ovat käyneet voitosta voittoon lähes kaikissa Euroopan viimeaikaisissa vaaleissa. Media ja eliitti näkevät maahanmuuttokriittisten voimien nousussa kauhut kaikkialla ja mustamaalaavat muutosta mielin määrin. Eliitti on haluton keskustelemaan taloudellisista, sosiaalisista ja poliittisista syistä, jotka ovat kansallismielisten voimien nousun taustalla.