Hallintovaliokunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Mauri Peltokangas on odottanut suurella innolla maahanmuuttopolitiikkaan liittyviä esityksiä saapuvaksi eduskuntaan ja hallintovaliokuntaan. Tänään sisäministeri Rantanen ilmoitti tiedotustilaisuudessaan useista esityksistä, joilla rikkinäistä maahanmuuttopolitiikkaa lähdetään korjaamaan kovalla kädellä.

– Tätä päivää voisi luonnehtia varsinaiseksi maahanmuuttopolitiikan supertorstaiksi, Mauri Peltokangas toteaa innoissaan ja selaa hallituksen esityksiä.

– Onhan tässä luettavaa monta sataa sivua. Ei lopu tekeminen ihan heti kesken!

Oleskelulupiin tiedossa muutoksia

Peltokangas kertoo, että esityksen mukaan ensimmäinen oleskelulupa toissijaisen suojelun perusteella myönnettäisiin vain vuodeksi, kun aiemmin sen on saanut neljäksi vuodeksi. Pakolaisten kohdalla oleskelulupa myönnetään jatkossa kolmeksi vuodeksi neljän vuoden sijaan.

– Kansainvälinen suojelu muuttuu luonteeltaan väliaikaiseksi, aivan kuten pitääkin. Kansainvälistä suojelua ei ole myöskään tarkoitettu opiskeluperusteisen tai edes työperusteisen maahanmuuton väyläksi. Lyhennämme suojelun lupien kestoa niin lyhyeksi, kuin EU-oikeus vain antaa myöden ja estämme maahan turvapaikanhakijoina tulleiden kaistanvaihdon, Peltokangas kertoo.

Rikollisten hyysääminen saa luvan loppua

Aivan erityisen mielissään Peltokangas on kohdasta, jolla estetään kansainvälisen suojelun saaminen Suomessa, mikäli pakolainen syyllistyy erityisen törkeään rikokseen tai mikäli hän vaarantaa kansallisen turvallisuuden. Kirjausten tarkoitus on poistaa mahdollisimman nopeasti sellaiset henkilöt Suomesta, jotka eivät sitä tarvitse tai jotka eivät sitä ansaitse.

– Ihmettelen vain ja ainoastaan sitä, mikseivät jo aiemmat hallitukset ole tehneet näitä esityksiä, Peltokangas toteaa ja lisää:

– Näitähän pitäisi jokaisen suomalaisen poliitikon kannattaa. Turvallisuus ennen kaikkea!

Kansalaisuus on palkinto onnistuneesta kotoutumisesta

Peltokangas katsoo, että Suomen kansalaisuus ja passi ovat itsessään niin arvokkaita, että niitä ei tule jakaa kevein perustein kenellekään. Hän on kuitenkin sitä mieltä, että suomalaiseen yhteiskuntaan on mahdollista integroitua, jos siihen on oikeasti tahtoa.

– Hallitus esittää nyt Suomen kansalaisuuden edellytyksenä olevan asumisajan pidentämistä. Nykyisin se on viisi vuotta, jatkossa se olisi kahdeksan vuotta. Lisäksi asumisajaksi laskettaisiin vain sellainen aika, joka on tapahtunut oleskeluluvalla, Peltokangas sanoo ja jatkaa:

– Myöhemmissä esityksissä tulee vielä toimeentulo- ja nuhteettomuusvaatimuksia sekä kansalaisuuskoe.

Rajamenettely etenee

Peltokangas on mielissään myös rajaturvallisuutta oleellisesti parantavan rajamenettelyn käyttöönotosta. Hän katsoo, että aiemmin viime kaudella säädetyt lait tulivat tarpeeseen hyvin nopeasti, mutta ne eivät vielä täysin riitä vastaamaan hybridioperaatioiden uhkiin. Mahdollisen ongelmatilanteen hallitsemiseksi tarvitaan kaikki mahdolliset keinot.

– Rajamenettelyn keskeisenä tavoitteena on turvapaikkahakemusten tutkinnan tehostaminen, jotta kielteisen päätöksen saaneet turvapaikanhakijat voidaan palauttaa nopeasti. Tällä estetään sellaisten henkilöiden liikkuminen Euroopan unionin alueelle, joiden motiiveista emme voi olla varmoja, Peltokangas kertoo.

– Turvapaikanhakijat joutuvat rajamenettelyssä olemaan rajalla tai sen välittömässä läheisyydessä käsittelyn ajan. Käytännössä turvapaikanhakija pysyy hänelle osoitetun vastaanottokeskuksen alueella, kunnes hänen asiansa on tutkittu, Peltokangas toteaa.

Työtä on vielä paljon edessä

Esityksistä löytyy myös monta muuta Peltokankaalle tärkeää kohtaa. Kaiken kaikkiaan paketti on niin laaja, että sen käsittelyyn menee valtavasti aikaa valiokunnassa.

– Esimerkiksi vastaanotto- ja käyttörahoja tullaan pienentämään nyt väliaikaisesti, ja niiden tasoa tullaan tarkastelemaan myös pitemmällä aikavälillä. Tämä on myös osa maahanmuutosta leikkaamista, joka on ollut perussuomalaisille jo pitkään tärkeä teema vaaleissa, Peltokangas sanoo ja jatkaa:

– Tämä on hyvä ja vauhdikas alku maahanmuuttokirjauksien etenemiselle, mutta työtä riittää koko hallituskaudelle ja vielä tulevillekin hallituksille.

Suomen Uutiset