Perussuomalaiset ovat vaatineet useissa valtuustoissa, että maahanmuuton kustannukset nostetaan tapetille. Kunnat ja kaupungit eivät ole kuitenkaan halunneet selvittää maahanmuuton taloudellisia vaikutuksia vedoten laskennan vaikeuteen ja resurssien puutteeseen. Näin myös Jyväskylässä.


Jyväskylän seudun Perussuomalaiset järjestivät tiistai-iltana yhteistyössä ajatushautomo Suomen Perustan kanssa yleisötilaisuuden maahanmuuton kustannuksista.

Suomen Perusta -ajatuspajan tutkija Samuli Salminen esitti jyväskyläisille hurjia tilastoja maahanmuuton aiheuttamasta kuntien rahoitusvajeesta.

– Suomen kunnille aiheutui vuonna 2020 yhteensä 644 miljoonan euron verotulojen rahoitusvaje maahanmuuton seurauksena. Esimerkiksi Jyväskylässä maahanmuuton aiheuttama rahoitusvaje oli tuolloin 12,5 miljoonaa, Salminen kertoi.

Jyväskylän pääkirjastossa pidettyyn tilaisuuteen saapui odotettu määrä yleisöä, joka esitti runsaasti kysymyksiä maahanmuutosta. Nimettömänä pysytellyt mies kauhisteli maahanmuuton kustannuksia.

– Meillä on liian löysäkätinen systeemi. Luvut ovat karmeita. Tilanne ei voi jatkua Suomessa, mies totesi.

Kestämätön tilanne

Suomen Perusta on tutkinut Tilastokeskuksen tietokantoihin perustuen maahanmuuton kustannuksia Suomessa. Laskelmien mukaan maahanmuuttajataustaiset maksavat Suomessa kunnallisveroja keskimäärin selvästi vähemmän kuin kantasuomalaiset.

Salmisen mukaan kuntien taloudet eivät kestä sitä, että maahanmuuttajat maksavat vain vähän kunnallisveroja.

– Maahanmuuttoa ei voi sanoa taloudellisesti menestystarinaksi. Maahanmuuttajat ja erityisesti Lähi-idästä tulleet pärjäävät hyvin heikosti verrattuna suomalaiseen kantaväestöön kuuluviin, Salminen sanoi.

Vuonna 2020 maahanmuuttajat saivat henkeä kohti enemmän toimeentulotukia ja työttömyysturvaetuuksia kuin kantaväestö 90 prosentissa Suomen kunnista.

– Maahanmuuttajat saavat keskimäärin enemmän sosiaalietuuksia kuin kantaväestö ja saatujen tukien kokonaissummat nousevat, kun tulee lisää maahanmuuttajia, Salminen selvitti.

Kansalaisille oikeaa tietoa

Perussuomalaiset ovat vaatineet aiemmin Jyväskylän kaupunginvaltuustossa, että kaupungin pitäisi selvittää maahanmuuton vuosittaiset kustannukset veronmaksajille.

Kaupunki ei kuitenkaan halunnut selvittää maahanmuuton taloudellisia vaikutuksia vedoten laskennan vaikeuteen ja resurssien puutteeseen.

– Kansalaisille haluttiin jakaa nyt faktatietoa mitä kustannuksia maahanmuutto aiheuttaa jyväskyläläisille sekä muiden kuntien asukkaille, Jyväskylän seudun Perussuomalaiset ry:n puheenjohtaja Henri Sorvali perusteli yleisötilaisuuden järjestämistä.

Tulijoita riittää

Tutkija Salmisen mielestä valtion tai kuntien talousongelmiin ei ole apua maahanmuutosta. Hän muistuttaa, että maahanmuuton kustannuksia voidaan vähentää.

– Pakolaiset eivät lopu tänne ottamalla, mutta Suomen resurssit loppuvat aiemmin. Yhden pakolaisen aiheuttamien kustannusten hinnalla voidaan auttaa todennäköisesti 50–100 ihmistä paikan päällä pakolaisleirillä, Salminen totesi Jyväskylässä.

Tilaisuuden videotallenne:

MIKA RINNE