

LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA
Rami Lehtinen: Kuntien maahanmuuttobisnestä jarrutetaan
Hallitus toi eduskunnalle esityksen kotoutumisen edistämisestä annetun lain muuttamisesta. Esityksen myötä kunnille ja hyvinvointialueille maksettavan maahanmuuttajaa koskevan korvauksen korvausaikaa lyhennetään kolmesta vuodesta kahteen vuoteen. Näin ollen kunnat saavat vähemmän rahaa kotouttamiseen.
– Olen kuullut eri kuntien virkamiesten kertovan usein ylpeinä, miten maahanmuuttajia kannattaa ottaa yhä enemmän, koska ne tuovat tuloja kunnille. Jo tämän perusteella kunnille jaettavia summia maahanmuuton tukemiseen on pienennettävä. Maahanmuuton ei kuulu olla kunnille mikään bisnes, perussuomalaisten kansanedustaja Rami Lehtinen muistuttaa.
Lehtisen mukaan uudistus tulee myös kannustamaan kuntia siihen, että maahanmuuttajien kielen oppimista ja integroitumista yhteiskuntaan halutaan nopeuttaa.
Tulkkauskuluja perintään
Esityksessä luodaan kunnille myös mahdollisuus periä maahanmuuttajilta takaisin kuluja, jotka ovat muodostuneet palveluista, joihin maahanmuuttaja ei lopulta ole saapunut. Tällaisia kustannuksia voivat olla esimerkiksi tulkkauspalveluista kertyneet kulut.
– Mielestäni tämä on ihan kohtuullinen uudistus. Maksaahan suomalainenkin hammaslääkärikulunsa, jos jättää menemättä sovittuun aikaansa, Lehtinen sanoo.
Vastuuta tulijalle
Myös alaikäisenä ilman vanhempia maahan tulleiden lasten ja nuorten aikuistumisen tuen yläikärajaa lasketaan 25 vuodesta 23 vuoteen.
– Kyllähän näillä uudistuksilla nimenomaan tähdätään siihen, että maahanmuuttajat ottavat yhä enemmän vastuuta elämästään. Meillä ei ole varaa ottaa tänne ketään vapaamatkustajaksi, Lehtinen lopettaa.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Ruotsin tie — kuinka massamaahanmuutto romutti pohjoismaisen hyvinvointivaltion

Maahanmuuton kustannukset hirvittävät veronmaksajia – ”Luvut ovat karmeita”

Kehno kotoutuminen maksaa maltaita – tulkkien käytöstä miljardikulut pelkästään terveyspalveluissa

Suomen Perustan Simo Grönroos suuresta maahanmuuttokeskustelusta: Maahanmuutto ei ratkaise hyvinvointiyhteiskunnan rahoituksen ongelmia – päinvastoin

Näin maahanmuuttoa ollaan tiukentamassa

Sisäministeri Rantanen maahanmuuttopolitiikan kiristämisestä: ”Jos ei ole lupaa pitää poistua – tavalla tai toisella”

Peltokangas: Maahanmuuttopolitiikan suunnanmuutos ottaa valtavan harppauksen eteenpäin
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Aatu Arjalainen ja Nahom Hagos – kumpi on todempi uhka?

Someen jaettu pahoinpitely nostatti espanjalaisten raivon – afrikkalaisjengin ja paikallisten yhteenotot ovat jatkuneet yli viikonlopun
Paikallisten asukkaiden ja afrikkalaisjengin väliset väkivaltaisuudet ovat jatkuneet jo kolmatta yötä espanjalaisessa pikkukaupungissa. Taustalla ovat sosiaaliset ongelmat ja uskonnollinen eripura, joiden sanotaan olevan hallitsemattoman maahanmuuton seurausta. ”On aika panna vastaan ennen kuin on liian myöhäistä”, tulkitsee asukas paikallisten tuntoja.

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Hallitus selvittää maahanmuuttajien arvot: ”Lupa asua Ruotsissa ei kuulu ihmisoikeuksiin”
Maahanmuutto- ja integraatiopolitiikan pitää perustus tosiasioihin, ei näppituntumaan saatikka oletuksiin. Näin ajattelee tuore opetus- ja integraatioministeri Simona Mohamsson (ent. Mohammad). Yhteiset tasavertaisuuteen perustuvat arvot on hyväksyttävä, sillä ”lupa asua Ruotsissa ei kuulu ihmisoikeuksiin”.

Päivän pointti: Toksinen vallankäyttö, toiminnan ristiriitaisuudet ja kasvava tyytymättömyys Pride-liikkeen sisällä herättävät pohtimaan, joko Pride-aikakausi on tullut päätökseensä

Ranska avaamassa ovea uusille tulijoille – pelkkä palestiinalaisuus riittää nyt turvapaikan perusteeksi
Ranska on päättänyt myöntää turvapaikkoja Gazan palestiinalaisille. Tie EU:n alueelle on nyt periaatteessa auki kahdelle miljoonalle uudelle pakolaiselle. Päätökseen on reagoitu voimakkaasti, sillä se voi johtaa pakolaistulvaan ja Hamasin terrroristien ujuttautumiseen Euroopan ytimeen.

Työelämägallup: Vain vajaa puolet ammattiliiton jäsenistä tietää, että työttömyysturva ei edellytä liiton jäsenyyttä
Ammattiliittoon kuuluminen ei itsessään takaa turvaa työttömyyden varalta. Turvan takaa työttömyyskassan jäsenyys. Tämä ei ole selvää läheskään kaikille ammattiliittojen jäsenille.

EVA:n tutkimus paljastaa arvomuutoksen: Suomalaiset kallistuvat oikealle, identiteettipolitiikka ei enää vetoa kansaan kuten ennen
Elinkeinoelämän valtuuskunnan tuore arvo- ja asennetutkimus osoittaa, että suomalaisten asenteet ovat siirtyneet selvästi oikeistolaisempaan suuntaan kuluneen vuosikymmenen aikana. Suomalaisista noin puolet (49 prosenttia) asemoi itsensä poliittisesti oikealle, vajaa kolmannes vasemmalle (31 prosenttia) ja viidesosa (19 prosenttia) keskelle.