Hallitus toi eduskunnalle esityksen kotoutumisen edistämisestä annetun lain muuttamisesta. Esityksen myötä kunnille ja hyvinvointialueille maksettavan maahanmuuttajaa koskevan korvauksen korvausaikaa lyhennetään kolmesta vuodesta kahteen vuoteen. Näin ollen kunnat saavat vähemmän rahaa kotouttamiseen.

– Olen kuullut eri kuntien virkamiesten kertovan usein ylpeinä, miten maahanmuuttajia kannattaa ottaa yhä enemmän, koska ne tuovat tuloja kunnille. Jo tämän perusteella kunnille jaettavia summia maahanmuuton tukemiseen on pienennettävä. Maahanmuuton ei kuulu olla kunnille mikään bisnes, perussuomalaisten kansanedustaja Rami Lehtinen muistuttaa.

Lehtisen mukaan uudistus tulee myös kannustamaan kuntia siihen, että maahanmuuttajien kielen oppimista ja integroitumista yhteiskuntaan halutaan nopeuttaa.

Tulkkauskuluja perintään

Esityksessä luodaan kunnille myös mahdollisuus periä maahanmuuttajilta takaisin kuluja, jotka ovat muodostuneet palveluista, joihin maahanmuuttaja ei lopulta ole saapunut. Tällaisia kustannuksia voivat olla esimerkiksi tulkkauspalveluista kertyneet kulut.

– Mielestäni tämä on ihan kohtuullinen uudistus. Maksaahan suomalainenkin hammaslääkärikulunsa, jos jättää menemättä sovittuun aikaansa, Lehtinen sanoo.

Vastuuta tulijalle

Myös alaikäisenä ilman vanhempia maahan tulleiden lasten ja nuorten aikuistumisen tuen yläikärajaa lasketaan 25 vuodesta 23 vuoteen.

– Kyllähän näillä uudistuksilla nimenomaan tähdätään siihen, että maahanmuuttajat ottavat yhä enemmän vastuuta elämästään. Meillä ei ole varaa ottaa tänne ketään vapaamatkustajaksi, Lehtinen lopettaa.

SUOMEN UUTISET