Keskustelussa maahanmuuton todellisista kustannuksista unohtuvat usein suorien tukien ja avustusten ulkopuoliset menoerät. Eräs tällainen kustannus on huonosta kotoutumisesta johtuva voimakkaasti kasvanut tulkkauspalvelujen tarve. Ruotsissa tulkkien käyttöön terveydenhuollossa on uponnut lähes 8 miljardia kruunua viimeisten 10 vuoden aikana.

Ruotsidemokraattien tukema porvarihallitus kirjasi hallitusohjelmaansa myös sen, että maahanmuuton epäsuoratkin kustannukset selvitetään. Kvartal-media on tarttunut osaltaan härkää sarvista ja selvittänyt tilastoista terveyspalveluihin liittyviä tulkkauskustannuksia viimeisten 10 vuoden ajalta.

Kustannusten nousu on ollut huimaa: tulkkauksen valtakunnallinen hinta noussut vuoden 2013 kokonaisesta 370 miljoonasta kruunusta 837 miljoonaan vuonna 2023. Kymmenessä vuodessa tulkkaukseen on palanut 7,6 miljardia kruunua.

Kustannukset jopa viisinkertaistuneet

Maahanmuuttajien suosimassa Skånessa kustannukset ovat yli viisinkertaistuneet 10 vuodessa. Vuonna 2013 terveydenhoitoalojen tulkkaukseen käytettiin 37 miljoonaa kruunua ja vuonna 2023 summa oli jo 208 miljoonaa.

Eniten käännetty kieli on ollut arabia – 108 000 toimeksiantoa vuonna 2023. Kaikesta tulkkauksesta arabian osuus on 40 prosenttia.

Mediassa muistetaan muistuttaa siitä, että toinen puoli kustannuksissa on kansantaloudelliselta kannalta se, että maahanmuuttajien työllisyysastetta nostaa luonteva sijoittuminen maahanmuuttoon ja kotoutumiseen liittyviin työtehtäviin.

Sekaannus maksaa miljardeja

Tulkkauskustannuksia puolustetaan myös sillä perusteella, että peruuttamattomat ja väärin ymmärretyt käynnit terveydenhuollossa maksavat yhteiskunnalle jopa tulkkausta enemmän.

Kyse on siitä, että potilas ei ymmärrä lääkärissäkäynnin syytä tai tapaamisaikaa puutteellisen kielitaidon takia.

– Jos hoitoyksikkö varaa käyttöönsä tulkin, he voivat lähettää kutsun potilaan äidinkielellä ja tietoa ajan peruuttamisesta. Silloin tulkkikin voidaan peruuttaa tarvittaessa ja yhtäkkiä rahaa onkin säästetty, pohtii tulkkausalan yrittäjä Leyla Sarac Kvartalin haastattelussa.

Tulkkaus pitkittää hoitokäyntiä

Blekingessa terveydenhuollon tulkkaus maksoi 4,6 miljoonaa kruunua vuonna 2023. Ruotsidemokraattien mukaan kustannukset ovat todellisuudessa suuremmat, sillä tulkin käyttö lääkärissäkäynnin yhteydessä lisää hoitotapahtuman kestoa.

– Haluamme tottakai, että terveyspalveluihin satsataan tarvittavat resurssit. Tässä tapauksessa rahat menevät kuitenkin muuhun kuin itse palvelujen tuotantoon ja siksi haluamme leikata näitä kustannuksia, toteaa ruotsidemokraattien aluevaltuutettu Björn Tenland.

Blekinge onkin ensimmäisenä ottanut käyttöön tulkkauskustannusten sisällyttämisen hoidon kuluihin. Muutos saatiin aikaan ruotsidemokraattien äänin.

SUOMEN UUTISET