

LEHTIKUVA
EU ajaa ylikansallista omaisuusrekisteriä – kansalaiset pelkäävät sen avaavan suoran tien heidän lompakkoonsa
EU:ssa suunnitellaan rekisteriä, joka yhdistää tiedot jäsenmaiden kansalaisten pankkitileistä, kiinteistöistä, arvopapereista, ajoneuvoista, taide-esineistä, jalometalleista ja muusta varallisuudesta.
Omaisuuden läpivalaisua perustellaan virallisesti rahanpesun, korruption ja ylikansallisen rikollisuuden torjumisella.
Rekisterin tietoja olisi tarkoitus hyödyntää myös EU:n Venäjä-sanktioiden piiriin kuuluvien oligarkien omaisuuden jäädyttämisessä. Rahanpesua tapahtuu saksalaisarvioiden mukaan erityisen paljon vaikeasti kontrolloitavassa kiinteistökaupassa.
Korruptiota paljastavan kansainvälisen Transparency International -järjestön mukaan pelkästään Saksassa pestään kiinteistöjä myymällä ja ostamalla vuosittain miljardeja euroja.
Suurten kiinteistökauppojen tekijät piiloutuvat usein monikerroksisten, toinen toistaan omistavien yritysryppäiden ja postilaatikkofirmojen kätköihin.
Taide, kulkuvälineet ja jalometallit
Rekisteriin on tarkoitus kerätä keskitetysti tiedot muun muassa yli 200 000 euron ylittävästä omaisuudesta mukaan lukien krypto- ja virtuaalivaluutat, kiinteistöt, ajoneuvot, arvokkaat taideteokset ja entistä useammin myös tavallisten kansalaisten inflaatiosuojakseen hankkima kulta.
Saksassa kultakauppa on ennestään tarkasti säänneltyä. Kotona tai tallelokerossa kultaansa säilyttävä joutuu myydessään todistamaan sen alkuperän. Kultaa ei voi myöskään ostaa laillisesti anonyymisti, jos sen arvo ylittää 2 000 euroa.
Samaa halutaan nyt kaikkialle ja Saksassakin entistä tarkempaan valvontaan.
Saksa on rahanpesijöiden paratiisi
Saksaa pidetään yleisen hallinnollisen sekavuuden, byrokratian ja valvonnan lepsuuden takia yleisesti rahanpesijöiden ja kansainvälisten mafioiden paratiisina.
Maassa toimii monien italialaisten mafioiden lisäksi myös kiinalaisia, vietnamilaisia, balkanilaisia ja itäeurooppalaisia mafioita. Sisäministeriön mukaan pelkästään italialaisilla mafioilla on Saksassa yli tuhat aktiivista jäsentä.
Saksaa kutsutaankin pimeän ja rikollisen rahan bisneksessä yleisesti ”Euroopan pesukoneeksi”.
Veronkiertoa helpottaa myös käteisen rahan yleisyys maksuliikenteessä. Ostoksiaan voi maksaa Saksassa käteisellä aina 10 000 euroon saakka. Saksalaiset perustelevat kiintymystään käteiseen rahaan yksityisyydensuojalla ja haluttomuudellaan avata koko elämäänsä ”isolleveljelle”.
Tie auki kansalaisten kukkaroihin
Saksalainen finanssialan asiantuntija Sebastian Hell viittaa Focus-lehdelle kirjoittamassaan artikkelissa pelkoon, että ylivelkaantunut valtio voi hyödyntää kriisitilanteessa kansalaisten omaisuus- ja taloustiedot yhdistävää rekisteriä lyhentääkseen velkojaan.
Keskustelua käydään myös siitä, pääsevätkö rekisterin tietoihin viranomaisten ja oikeuslaitoksen lisäksi käsiksi myös muut tahot. Erikseen mainitaan toimittajat ja hallitusten ulkopuoliset organisaatiot.
Saksa perustaa supervalvontaviraston
Omaisuusrekisterihankkeeseen liittyy olennaisesti Frankfurtissa toimintaansa aloitteleva EU:n uusi rahanpesua ja rahaliikennettä valvova viranomainen (AMLA), jolle annetaan yhteistyössä kansallisten viranomaisten kanssa myös oikeus sulkea tilejä ja suorittaa kotietsintöjä.
Saksaa valmistautuu uudistuksiin omalla kansallisella supervirastollaan, joka yhdistää tähän asti eri tahoilla tehtävän rahaliikenteen tutkinnan, analysoinnin ja valvonnan.
Viraston Kölnissä ja Dresdenissä avattaviin toimipisteisiin palkataan yli 1 700 työntekijää. Rahaa toiminnan käynnistämiseen varataan 700 miljoona euroa. Talousrikosten tutkintaa jatkavat Saksassa entiseen tapaan myös keskusrikospoliisi ja tulli.
Tähtäimessä ”isot kalat”
Saksan valtiovarainministeri Christian Lindner (lib.) on perustellut myös EU:n suunnitelmiin sopivan superviraston perustamista tavoitteella päästä käsiksi rahanpesun todellisiin hämärämiehiin ja suuriin rahavirtoihin.
– Näemme Saksassa paljon vaivaa pikkukaloista, mutta suuret uivat käsistämme, sanoi ministeri asiaa esitellessään.
Tähän asti omaisuuttaan verottajalta pimittäneiden raharikkaiden pelastussaarekkeena toiminut Sveitsikään ei tarjoa pian enää suojaa, koska myös siellä ollaan säätämässä tältä osin EU-hankkeiden kanssa yhteen sopivaa lainsäädäntöä.
Omaisuuden rekisteröinti voi lisätä verotuloja
Kaikki EU-kansalaiset kattavaa omaisuuden rekisteröimistä on selvitetty Euroopan parlamentin pyynnöstä vuodesta 2021 lähtien. Saksalaisen WirtschaftsWoche -lehden mukaan selvitystyö on valmis ja päätöksiä odotetaan ehkä jo lähikuukausina.
Yhteinen omaisuusrekisteröinti voisi astua voimaan vuoden kahden kuluttua, elleivät jäsenmaat pistä hanttiin.
EU:n komission tiedottaja Eric Mamer kiistää Focus-lehdelle toimittamassaan kannanotossa, että komissiolla olisi tarkoitus perustaa tietopankki EU-kansalaisten omaisuudesta.
Hän kuitenkin myöntää, että Eurooppa-parlamentin pyynnöstä sellaisen perustamista selvitetään.
– Tutkimuksessa kartoitetaan, minkälaisia mekanismeja 27 jäsenmaalla on tässä asiassa käytössä, Mamer kirjoittaa.
Vaikka EU:n omaisuusrekisteriä perustellaan ennen kaikkea ylikansallisen rikollisuuden, terrorismin ja rahanpesun torjumisella, niin tiedostojen yhdistämisen uskotaan johtavan jäsenvaltioissa myös verotulojen kasvuun.
Pertti Rönkkö, Berliini
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Focus-lehti Sebastian Hell pankkitilit omaisuusrekisteri käteinen raha ajoneuvot varallisuus kiinteistöt Mafia verotulot kansalaiset Rahanpesu Christian Lindner kulta Saksa talous Rikollisuus EU
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Lahjontakulttuuri leviää Pohjoismaihin: Satojen autojen katsastus järjestyi yhdellä tekstarilla ja mobiilimaksulla

Rikollisjengit salakuljettavat huumeita Ruotsista Suomeen jättivoittojen toivossa – hinta jopa viisinkertainen lahden tällä puolen

EU:n piti kerätä veroja elpymisvälineen vuoksi otettujen luottojen takaisinmaksuun – nyt komissio haluaisi käyttää varoja poliittisiin tavoitteisiinsa

Hallitus esittää osakesäästötilin talletusrajan korottamista – parantaa piensijoittajien asemaa ja luo kannustimia säästämiseen
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Luonnonsuojelijat vastaan ilmakehäkiihkoilijat

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Jengipomon pidätys Turkissa enteilee huumemarkkinoiden uusjakoa Pohjolassa – valtatyhjiö täytetään tavalla tai toisella
Rikollispomon pidätys Turkissa johtaa valtatyhjiöön Pohjoismaiden ja ennen kaikkea Ruotsin huumekaupassa. Myös kilpailevan jengin johtaja on maanpaossa, joten järjestäytyneen rikollisuuden mannerlaatat ovat liikkeessä. Tyhjiöillä on tapana täyttyä, tavalla tai toisella.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää