Vihervasemmisto älähti, kun sisäministeri Mari Rantanen ehdotti ”kela-etsivien” käyttöön ottamista etuuksien väärinkäytösten paljastamiseksi. Keskusrikospoliisin eilen tiedottaman epäillyn petossarjan perusteella vakuutustutkijoiden kaltaisille etsiville olisi käyttöä erityisesti pääkaupunkiseudulla.

Esitutkinta tapauksesta käynnistyi kesällä 2023 törkeän huumausainerikostutkinnan yhteydessä ilmi tulleiden asuntojen vuokrausten kautta. Esitutkinnan perusteella jälleenvuokrattuja asuntoja on ollut ainakin 25 kappaletta, kerrotaan keskusrikospoliisin tiedotteessa.

Rikosvahingon epäillään olevan yli 100 000 euroa.

Kaikki epäillyt ulkomaalaistaustaisia

Petossarjan epäillään ajoittuneen vuosien 2022–2023 ajalle. Poliisin esitutkinnan mukaan pääepäilty oli hankkinut pääkaupunkiseudulla hallintaansa kymmeniä vuokra-asuntoja. Asunnoissa on ollut kirjoilla henkilöitä, jotka ovat saaneet Kelalta asumistukea.

– Asumistukea Kelalta saaneet asukkaat olivat luovuttaneet asuntoja pääepäillyn haltuun korvausta vastaan, ja pääepäilty oli jälleenvuokrannut asuntoja käteismaksua vastaan. Vuokrattuja asuntoja oli käytetty asumisen lisäksi lyhytaikaiseen käyttöön ja muun muassa huumausaineiden kätkö- ja säilytyspaikkoina, keskusrikospoliisi kertoo.

Pääepäillyn lisäksi petoksesta epäillään 24 henkilöä, joista kaikki ovat ulkomaalaistaustaisia. Asuntoja jälleen vuokranneita henkilöitä ei epäillä rikoksesta, vaan heitä on kuultu todistajina.

Kelalla keinot vähissä

Sisäministeri Mari Rantanen on ehdottanut erityisten ”kela-etsivien” käyttöönottoa etuuksien väärinkäytösten paljastamiseksi.

– Kelalla on huonosti mahdollisuuksia tutkia paljastavasti etuuksien väärinkäyttöepäilyjä. Pelkkä tiedustelu tai lomakkeen lähettäminen kotiin harvoin ratkaisee tapauksia, jolloin väärinkäytökset saavat jatkua, Rantanen totesi jo vuonna 2020, kun hän jätti kansanedustajana aiheesta toimenpidealoitteen eduskunnassa.

Kela-etsivät toimisivat samalla periaatteella kuin vakuutusyhtiöiden vakuutustutkijat. Etsivillä voisi olla mahdollisuus tarkistaa nykyistä tarkemmin, keitä asuu kodissa, johon asumis­tuki on myönnetty. Jos esimerkiksi henkilö viettää pääsääntöisesti aikaa ulkomailla ja nostaa samaan aikaa tukia Suomesta.

Tulorekisterin tarkastelu ei riitä

Kela on selvitellyt väärinkäytöksiä mm. tulorekisterin avulla, mutta sisäministeri Rantasen mukaan tämä ei riitä. Väärinkäytökset voidaan kunnolla paljastaa vain kaivamalla niitä vastaavalla tavalla kuin yksityisissä vakuutusyhtiöissä. ”Kela-etsivistä” olisi apua tähän.

– Kyse on siitä, tehdäänkö meillä paljastavaa toimintaa vai perustuuko asiat esimerkiksi tulorekisterin tietoihin tai ilmoitusmenettelyyn, eli joku tekee ilmoituksen, että tukia käytetään väärin. Jos ei ole aktiivista ja paljastavaa toimintaa, voi paljon jäädä peittoon, Rantanen totesi Iltalehdelle (10.2.).

SUOMEN UUTISET