

LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA
Kela-etsiville olisi käyttöä – keskusrikospoliisi tutkii törkeää petossarjaa asumistuen väärinkäytöstä
Vihervasemmisto älähti, kun sisäministeri Mari Rantanen ehdotti ”kela-etsivien” käyttöön ottamista etuuksien väärinkäytösten paljastamiseksi. Keskusrikospoliisin eilen tiedottaman epäillyn petossarjan perusteella vakuutustutkijoiden kaltaisille etsiville olisi käyttöä erityisesti pääkaupunkiseudulla.
Esitutkinta tapauksesta käynnistyi kesällä 2023 törkeän huumausainerikostutkinnan yhteydessä ilmi tulleiden asuntojen vuokrausten kautta. Esitutkinnan perusteella jälleenvuokrattuja asuntoja on ollut ainakin 25 kappaletta, kerrotaan keskusrikospoliisin tiedotteessa.
Rikosvahingon epäillään olevan yli 100 000 euroa.
Kaikki epäillyt ulkomaalaistaustaisia
Petossarjan epäillään ajoittuneen vuosien 2022–2023 ajalle. Poliisin esitutkinnan mukaan pääepäilty oli hankkinut pääkaupunkiseudulla hallintaansa kymmeniä vuokra-asuntoja. Asunnoissa on ollut kirjoilla henkilöitä, jotka ovat saaneet Kelalta asumistukea.
– Asumistukea Kelalta saaneet asukkaat olivat luovuttaneet asuntoja pääepäillyn haltuun korvausta vastaan, ja pääepäilty oli jälleenvuokrannut asuntoja käteismaksua vastaan. Vuokrattuja asuntoja oli käytetty asumisen lisäksi lyhytaikaiseen käyttöön ja muun muassa huumausaineiden kätkö- ja säilytyspaikkoina, keskusrikospoliisi kertoo.
Pääepäillyn lisäksi petoksesta epäillään 24 henkilöä, joista kaikki ovat ulkomaalaistaustaisia. Asuntoja jälleen vuokranneita henkilöitä ei epäillä rikoksesta, vaan heitä on kuultu todistajina.
Kelalla keinot vähissä
Sisäministeri Mari Rantanen on ehdottanut erityisten ”kela-etsivien” käyttöönottoa etuuksien väärinkäytösten paljastamiseksi.
– Kelalla on huonosti mahdollisuuksia tutkia paljastavasti etuuksien väärinkäyttöepäilyjä. Pelkkä tiedustelu tai lomakkeen lähettäminen kotiin harvoin ratkaisee tapauksia, jolloin väärinkäytökset saavat jatkua, Rantanen totesi jo vuonna 2020, kun hän jätti kansanedustajana aiheesta toimenpidealoitteen eduskunnassa.
Kela-etsivät toimisivat samalla periaatteella kuin vakuutusyhtiöiden vakuutustutkijat. Etsivillä voisi olla mahdollisuus tarkistaa nykyistä tarkemmin, keitä asuu kodissa, johon asumistuki on myönnetty. Jos esimerkiksi henkilö viettää pääsääntöisesti aikaa ulkomailla ja nostaa samaan aikaa tukia Suomesta.
Tulorekisterin tarkastelu ei riitä
Kela on selvitellyt väärinkäytöksiä mm. tulorekisterin avulla, mutta sisäministeri Rantasen mukaan tämä ei riitä. Väärinkäytökset voidaan kunnolla paljastaa vain kaivamalla niitä vastaavalla tavalla kuin yksityisissä vakuutusyhtiöissä. ”Kela-etsivistä” olisi apua tähän.
– Kyse on siitä, tehdäänkö meillä paljastavaa toimintaa vai perustuuko asiat esimerkiksi tulorekisterin tietoihin tai ilmoitusmenettelyyn, eli joku tekee ilmoituksen, että tukia käytetään väärin. Jos ei ole aktiivista ja paljastavaa toimintaa, voi paljon jäädä peittoon, Rantanen totesi Iltalehdelle (10.2.).
Kelan tukien väärinkäytökset eivät hyvin suurella todennäköisyydellä ole nähtävissä tulorekisteristä. Todellinen väärinkäytösten paljastaminen voi toimia vain paljastamalla niitä vastaavalla tavalla kuin yksityisissä vakuutusyhtiöissä. ”Kela-etsivät” olisi apu tähän. #kela https://t.co/w8vmgJVjGD
— Mari Rantanen (@MariPSRantanen) February 9, 2024
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- kela-etsivät petosepäily ulkomaalaistaustaiset keskusrikospoliisi etuudet Väärinkäytökset Asumistuki Kela Mari Rantanen Rikollisuus
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Vihreiden ex-kuntapoliitikolle ehdollista vankeutta törkeästä rahanpesusta – määrättiin palauttamaan Kelalta huijaamansa lapsilisät

Ulkomaalaistaustainen SDP:n kuntavaaliehdokas huijasi Kelalta yli 5 000 euron edestä tukia, tuomittiin petoksesta – valittu aiemmin vuoden positiivisimmaksi tamperelaiseksi

PS-kansanedustajat esittävät Kelalle vakuutustutkijoita väärinkäytösten estämiseksi

Husun videotervehdys ”viehättävän ja aurinkoisen” Mogadishun hiekkarannoilta typerryttää – Mauri Peltokangas: suomalaisille on valehdeltu suut ja silmät täyteen

Asumistukien väärinkäytökset lisääntyneet räjähdysmäisesti Ruotsissa – rikosilmoituksissa 225 prosentin kasvu

EU ajaa ylikansallista omaisuusrekisteriä – kansalaiset pelkäävät sen avaavan suoran tien heidän lompakkoonsa
Viikon suosituimmat

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Teemu Keskisarjan kolumni: Aatu Arjalainen ja Nahom Hagos – kumpi on todempi uhka?

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Someen jaettu pahoinpitely nostatti espanjalaisten raivon – afrikkalaisjengin ja paikallisten yhteenotot ovat jatkuneet yli viikonlopun
Paikallisten asukkaiden ja afrikkalaisjengin väliset väkivaltaisuudet ovat jatkuneet jo kolmatta yötä espanjalaisessa pikkukaupungissa. Taustalla ovat sosiaaliset ongelmat ja uskonnollinen eripura, joiden sanotaan olevan hallitsemattoman maahanmuuton seurausta. ”On aika panna vastaan ennen kuin on liian myöhäistä”, tulkitsee asukas paikallisten tuntoja.

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.