EU:n komissio kaavailee sakottavansa maita, jotka eivät ota kiintiöpakolaisia vastaan. Sakon suuruudeksi on kaavailtu 250 000 euroa per turvapaikanhakija. Asiasta kirjoittaa Financial Times (FT).

EU yrittää pelastaa turvapaikkajärjestelmänsä ottamalla käyttöön sakkomaksun. Se suunnattaisiin EU-maille, jotka eivät suostu ottamaan vastaan kiintiöpakolaisia. EU teki viime vuonna päätöksen 160 000 Italiaan ja Kreikkaan tulleen hakijan sijoittamista, mutta vain murto-osa hakijoista on kyetty jakaamaan eri maiden välillä. Komissio yrittää vauhdittaa vastaan hangoittelevia maita jakamaan Kreikan ja Italian kaltaisten ”etulinjan” maiden taakkaa.

Mikäli sakkomaksu toteutuu aiotun suuruisena, se tarkoittaisi varsin raskasta laskua kieltäytyjämaille. Mikäli esimerkiksi Puola kieltäytyisi 6200 kiintiöpakolaisen vastaanottamisesta, sille mätkähtäisi 1,5 miljardin euron sakko.

Komission esitystä valmistelleiden neljän virkamiehen mukaan sakkosumma on tarkoituksella nostettu korkeaksi, jotta voitaisiin nimenomaan rangaista vastaan hangoittelevia maita. Heidän mukaansa kyseessä on kuitenkin vasta esitys, joka voi muuttua kuluvan viikon aikana. Komissio esittää keskiviikkona uusia turvapaikkalinjauksia.

SUOMEN UUTISET