

LEHTIKUVA/KUVITUKUVA
EU:n elpymispaketin ratifiointiin hoputetaan – EU-velan selkeä takaisinmaksusuunnitelma loistaa poissaolollaan
Kovin moni eurooppalainen taho patistaa kaikkia EU-maita ratifioimaan EU:n elpymispaketin. EU-velan takaisinmaksulle ei ole kuitenkaan selkeää suunnitelmaa. Ajatuksena on kerätä jonkinlaisia veroja, mutta kun niistä aikanaan päätetään, voivat riidat johtaa umpikujaan. Aiheesta uutisoi Politico.
Valtionvelan takaisinmaksuun käytetään verovaroja ja se johtaa lähes poikkeuksetta poliittiseen vääntöön. Ajatellaan, että verojen tulisi kohdentua mielummin naapurille kuin että joutuisi itse kaivamaan kuvettaan.
Sen vuoksi on yhtä lailla odotettavaa, että 27 jäsenmaan kesken muodostuu syviä ristiriitoja eri verovaihtoehtojen kanssa. Ongelmallista on, ettei EU:ssa olla laadittu selkeää takaisinmaksusuunnitelmaa.
Elpymisväline koostuu lahjoituksista ja velasta. Jokaisen jäsenmaan tulisi maksaa nostamansa velkaosuus itse takaisin, mutta lahjoitusosasta muodostuva velka jää väkisin EU:n harteille.
Nimet äkkiä vekseliin
Velan nostaminen ilman takaisinmaksusuunnitelmaa on taloudellisesti vastuutonta toimintaa. Eurooppalaisilla johtajilla tuntuu kuitenkin olevan hirmuinen hinku saada kaikkien nimet vekseliin.
Esimerkkeinä mainittakoon nyt EU:n budjettikomissaari Johannes Hahn, Saksan ja Ranskan valtiovarainministerit sekä Euroopan keskuspankin pääjohtaja Christine Lagarde.
Voi olla, ettei takaisinmaksusuunnitelmaa olla tehty potentiaalisten riitojen vuoksi.
Riitoja unionin sisällä tai ulkomaiden kanssa
EU-velan takaisinmaksussa esillä ovat olleet eräänlainen saastevero eli päästömaksujen kiristäminen, digivero ja hiilitullit. Politico arvelee, että esimerkiksi päästöihin nojaava takaisinmaksu aiheuttaa vastarintaa esimerkiksi Puolassa ja Portugalissa. Energiantuotanto kallistuisi, mikä näkyisi kotitalousten ja yritysten sähkölaskuissa nousevasti.
Digivero voisi suututtaa Yhdysvallat. Presidentti Joe Biden on laajentanut verotusideaa kaikkiin suuryrityksiin, ettei puhdas digivero osuisi vain yhdysvaltalaisiin teknologiajätteihin. Yhdysvallat on EU:lle tärkeä kauppakumppani ja yhdysvaltalaisyrityksiin kohdennetut verot voivat johtaa eräänlaisiin kostotoimenpiteisiin.
Hiilitullit osuisivat puolestaan laajalti Kiinaan. Kauppasuhteet voisivat kärsiä samalla tavalla kuin digivero Yhdysvaltojen kanssa.
Velkaa velan takaisinmaksuun?
Entä mitä tapahtuisi, jos EU-maat eivät pääse keskenään sopuun takaisinmaksusuunnitelmasta? Olisi varsin outoa ajatella EU:n jättävän tällöin elpymisvälineestä koituvan velan maksamatta.
Velan takaisinmaksuun jouduttaisiin tällöin nostamaan uutta velkaa. Suomessa hallituspuolueet ovat topakasti tähdentäneet, että elpymisvälineen vuoksi muodostuva EU-velka on ehdottoman kertaluonteinen.
Tätä lupausta hallituspuolueet eivät voi taata ilman takaisinmaksusuunnitelmaa. Sen vuoksi olisi erittäin tärkeää, että EU:lla on esittää yksityiskohtainen takaisinmaksusuunnitelma ennen kuin eduskunta voisi millään muotoa laittaa puumerkkiään EU-vekseliin.
Henri Alakylä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Antikainen: Jos Suomea on uhkailtu EU:n suunnalta, olisi syytä kertoa kaikille, kuka uhkauksen on esittänyt

Talousprofessori Matti Virén: Missä ovat korvaavat elinkeinot niiden tilalle, joita hallituksen ilmastotoimilla ajetaan alas?

Elvytyspaketin kaataminen olisi jättipalvelus EU:lle – katso Rami Lehdon ja Juhani Huopaisen videohaastattelu

Perussuomalaiset tukee kansalaisaloitetta kansanäänestyksen järjestämisestä elpymispaketista: “Kansanäänestyksen järjestäminen on kansalaisille tärkeä asia”
Viikon suosituimmat

Helsingin teologisessa tiedekunnassa opiskeleva nainen kirjoitti loppuesseeseensä sanan “islamisaatio”, ja bumerangihan siitä tuli – “Ei voida arvostella”
Opiskelija käytti tenttivastauksensa yhdessä osassa sanaa ”islamisaatio.” Tentaattori ilmoitti, ettei tenttivastausta voi arvioida, koska siinä esiintyi termi, joka ei yliopiston mielestä ollut "akateemisesti vakiintunut". Tapaus osuu tieteenteon ytimeen. Opiskelija oli ehdottanut islamisaatiota jatkotutkimuksen aiheeksi. Jos jotakin väitettyä tai oletettua ilmiötä ei saa ehdottaa edes tutkimuskohteeksi siksi, että ilmiö ei ole ”akateemisesti vakiintunut”, putoaa tutkimukselta pohja. Yliopistojen tehtävä kun on juurikin tutkia sitä, mikä ei ole vielä tiedossa.

Valkoisen teinin tappajasta tuli Amerikan mustien sankari
Texasissa nuorten miesten nujakka päättyi toisen nuoren kuolemaan, koska musta nuorukainen oli tuonut koulun urheilukisoihin repussaan veitsen ja päätti käyttää sitä. Nyt valkoisen teinipojan tappajasta on tullut Amerikan mustien sankari, jolle ihmiset ovat lahjoittaneet jo yli puoli miljoonaa dollaria.

Hallitus harkitsee vakavasti palkkojen veroalea – SAK, jonka pitäisi olla duunareiden puolella, aloitti heti neliraajajarrutuksen: Vastustaa työntekijöiden ostovoiman vahvistamista
SAK ja ay-liike laajemminkin on jyrkästi asettunut vastustamaan hallituksen kaavailemaa ansiotuloverotuksen keventämistä - siitäkin huolimatta, että matalampi verotus tarkoittaa enemmän käteen jäävää vastiketta työn tekemisestä. Kokonaisuudessa kannattaa huomata, että vaikka veronalennukset hyödyttävätkin työntekijää ja lisäävät ostovoimaa, liitot eivät veronalennuksista hyödy mitään.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Näin käy, kun jengit ottavat vallan yhteiskunnassa: Haiti totaalisen romahduksen partaalla
Rikollisjengit ovat käytännössä kaapanneet vallan maailman köyhimpiin kuuluvassa maassa. Haiti on maan YK-suurlähettilään mukaan lähellä tilannetta, ”josta ei ole paluuta”. Vain pikainen ulkovaltojen puuttuminen kaaokseen voisi nykäistä saarivaltion pois kuilun reunalta.

Ruuan arvonlisävero laskee – kuluttajan ostovoima vahvistuu
Arvonlisäverotusta kevennetään alentamalla 14 prosentin arvonlisäverokantaan kuuluvien hyödykkeiden verokanta 13,5 prosenttiin vuodesta 2026 alkaen, valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi keskiviikkoiltana hallituksen puoliväliriihen tiedotustilaisuudessa.

Brittipoliisi varoitti miestä kadulla: “puhu englantia”-kehotus voi olla viharikos
Newsweek-lehti uutisoi maailmalla leviävästä videosta, jolla brittipoliisi varoittaa miestä: Kehotus vaatia toista ihmistä "puhumaan englantia" voi olla tulkittavissa vihapuheeksi. Tapauksesta syntyi kohu, sillä video antaa lohduttoman kuvan sananvapauden tilasta Isossa-Britanniassa. Videon taustoista tiedetään kuitenkin rajallisesti. Myös poliisi on ollut verrattain vaitonainen tapahtuneesta.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.

Ministeri Ranne: Asfaltti tuoksuu taas tänä kesänä – ”Tiehankkeet työllistävät nimenomaan suomalaisia”
Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne kertoo, että teitä korjataan taas ennätystahtiin perussuomalaisten vahtivuorolla.