Onko euron hajoaminen jo alkanut? Sitä kysyy New York Times tuoreessa artikkelissaan ja saa vahvistusta Kyproksen presidentiltä Nicos Anastasiadekselta.

– Todellisuudessa olemme jo poistuneet euroalueelta, Anastasiades toteaa ja sanoo maan olevan rajoitusten vuoksi eri asemassa kuin muut euromaat.
Kypros oli ensimmäinen maa, joka joutui väliaikaisesti rajoittamaan pääomien liikkeitä pankkien pelastamisen vuoksi. Vaan rajoitukset ovat voimassa vieläkin.

Kyproksen euro kakkosluokan euro

Kyproksen euro on kakkosluokan euro, toimitusjohtaja Marios Loucaides Cyprus Trading Corporationista sanoo.
EU:n Maastrichtin sopimus vuodelta 1992 nimenomaan kieltää rajoittamasta pääomien liikkeitä. EKP ja Euroopan komissio määräsivät päinvastoin rajoittamaan rahojen liikkeitä estääkseen rahaa pakenemasta Kyproksesta.
Monet talousekspertit sanovat kuitenkin, että Kypros on kaikessa hiljaisuudessa jo tehnyt ”hiljaisen lähdön” eurosta, sanoo Guntram B. Wolff, brysseliläisen tutkimusryhmän Bruegelin johtaja NYT:n haastattelussa.
– Rajoitusten pehmentämisestä huolimatta Kyproksen euro ei ole vieläkään sama kuin Frankfurtin euro, Wolff toteaa.
Unicars-yhtiössä Volkswageneita maahantuova Aleksandros Diogenous selittää valuutan eroa: hän maksaa 7,75 prosentin korkoa pitkäaikaisesta lainasta, kun saksalaiset liikekumppanit maksavat 3-4 prosenttia. Pahinta on kuitenkin, että useimmat Kyproksen pankit ovat lopettaneet kokonaan myöntämästä lainoja.

Veli-Pekka Leskelä