Saksa tyrmäsi Ranskan presidentti Emmanuel Macronin visiot solidaarisemmasta euroalueesta. Samalla euroalueen alkuvuoden talouden tunnusluvut ovat hieman nuupahtaneet. Se ei välttämättä tarkoita uutta taantumaa ainakaan heti. Selvää kuitenkin on, ettei nousukausi voi jatkua loputtomiin.

Talouslehti Financial Timesin vakiokolumnisti Wolfgang Münchau kirjoittaa, että taantuva talous ja yhteisvaluutta euron vikojen korjaamatta jättäminen on yksi suurimmista uhista maailman taloudelle. Euroalue ei ole saamassa edes Macronin toivomia uudistuksia. Alue ei ole saamassa omaa budjettiaan ja valtiovarainministeriä. Eurobondit eli euroalueen yhteiset joukkovelkakirjat jäävät pois. Euroalueen pankit eivät ole saamassa yhteistä talletussuojaa.

Euroalueen talous kasvoi roimasti viime vuonna

Vuoden 2017 talouskasvuluvut olivat makeita euroalueelle. Euron ulkoinen arvo on kuitenkin kohonnut ja sen arvellaan vaikuttavan haitallisesti vientivetoiseen talouskasvuun. Lisäksi maailman talous on herkässä tilassa kauppasodan uhan vuoksi.

Mikäli Yhdysvallat ja Kiina asettavat tuontitulleja toisilleen niin sen epäillään heikentävän maailmankaupan volyymiä. Tämä osuisi epäsuorasti myös Eurooppaan, vaikka EU saisikin erivapauden Yhdysvaltain terästullilta.

Münchau muistuttaa, että ripeän kasvun aikakausi saattaa olla vain lyhytaikainen pyrähdys pitkän vyönkiristelyn jälkeen. Toinen näkemys on, että alkuvuoden talouslukujen pettymykset ovat vain väliaikainen häiriö, ja että kasvu jatkuisi ainakin parin vuoden ajan.

Norsu posliinikaupassa

Pirteistä kasvuluvuista huolimatta euroalueella on suuri ongelma nimeltä Italia. Sen tuottavuus on likimain polkenut paikoillaan koko euroajan. Samaten maan bruttokansantuote on laskenut viimeisen kymmenen vuoden aikana.

Italian velka on massiivinen, eikä maa näytä pystyvän talouskasvulla taittamaan velkaisuuttaan. Maalla on velkaa noin 132 prosenttia bruttokansantuotteesta. Lukema on likimain yhtä suuri kuin vuonna 2014.

Reippaasta nousukaudesta huolimatta Italia ei ole kyennyt laskemaan velkaisuusastettaan. Tehtävä ei ainakaan helpotu uuden taantuman alkaessa.

Euroalueella ei ole keinoja pelastaa Italiaa, jos maan rahoittajat alkavat epäillä Italian kykyä suorittaa jättivelkojaan. Euroopan keskuspankki voi olla niin ikään aseeton, mikäli uusi taantuma alkaa ennen kuin se pystyy normalisoimaan rahapolitiikkansa.

Italia pysyy norsuna posliinikaupassa. Norsu on onneksi vielä säyseällä tuulella.

Henri Alakylä