

PS ARKISTO
Eurovaaliehdokas Ruohonen-Lerner vaatii EU-toimielinten korruptiota kuriin: “Esimerkiksi elpymisvälineen varojen käytössä on mittavia väärinkäytöksiä”
Euroopan parlamentin jäsen ja eurovaaliehdokas Pirkko Ruohonen-Lerner (ps./ECR) toivoo saavansa jatkoa korruptionvastaiselle työlleen. Ruohonen-Lerner on toiminut meppinä yhteensä viiden vuoden ajan kahdella eri parlamenttikaudella.
Europarlamentaarikko Pirkko Ruohonen-Lernerin ensimmäisellä meppikaudella 2015-19 hänen päätyötään oli veronkierron, talousrikosten ja rahanpesun kitkeminen.
– Tätä työtä tein neljä vuotta talous- ja raha-asioiden valiokunnassa ECONissa, PANA-tutkintavaliokunnan varapuheenjohtajana sekä talousrikoksia, veropetoksia ja veronkiertoa käsittelevän TAX3-erityisvaliokunnan jäsenenä.
Talousarviovarat eivät saa valua korruptioon
Kuluneella kaudella 2023-24 Ruohonen-Lerner on toiminut talousarvion valvontavaliokunnassa CONTissa, joka valvoo EU-budjetin käyttöä Euroopan tilintarkastustuomioistuimen tukemana. Lisäksi hän on toiminut ING2-erityisvaliokunnassa, joka käsitteli ulkomaista sekaantumista EU:n vaaliprosesseihin, sekä työllisyyden ja sosiaaliasioiden EMPL-valiokunnassa.
– On tärkeää varmistaa, että talousarviovarat käytetään mahdollisimman tehokkaasti eivätkä ne valu korruptoituneisiin hankkeisiin. Esimerkiksi elpymisvälineen varojen käytössä on mittavia väärinkäytöksiä, ja tähän tulee puuttua, kertoo Ruohonen-Lerner.
Qatargate avasi silmiä
Joulukuussa 2022 Euroopan parlamenttia järisytti korruptioskandaali, jossa ryvettyi parlamentin demariryhmän meppejä, muiden muassa kreikkalainen parlamentin varapuhemies Eva Kaili. Heidän epäillään saaneen mittavia lahjuksia Qatarilta ja Marokolta.
Skandaalin seurauksena ING2-erityisvaliokunnan mandaattia laajennettiin käsittelemään lahjomattomuuden, avoimuuden ja vastuuvelvollisuuden vahvistamista Euroopan parlamentissa. Lisäksi parlamentin puhemies Roberta Metsola esitti 14-kohtaisen suunnitelman sääntöjen uudistamiseksi.
– Parlamentissa on vahvistettu esimerkiksi väärinkäytösten paljastamista koskevat sisäiset säännöt. Sääntöjä on tiukennettu myös esimerkiksi entisten jäsenten lobbaustoiminnan rajoittamiseksi, ja lobbaritapaamisten ilmoittaminen on tehty pakolliseksi, kertoo Ruohonen-Lerner.
Väärinkäytösten ilmoittajia suojeltava
Ruohonen-Lerner oli itse mukana neuvottelemassa EU:n toimielinten, eli komission, neuvoston ja parlamentin, yhteistä avoimuusrekisteriä ECR-ryhmän puolesta. Hän on myös toiminnassaan edistänyt väärinkäytösten ilmoittajien suojelua.
– Päätöksenteon tulee olla mahdollisimman avointa. On tärkeää tietää, keitä päätöksentekijät ja virkamiehet tapaavat ja ketkä vaikuttavat kulissien takana EU-toimielinten päätöksiin. Mahdollisista väärinkäytöksistä on voitava ilmoittaa ilman pelkoa siitä, että ilmoittaja joutuu kostotoimenpiteiden kohteeksi.
Euroopan parlamentin vaalien varsinainen vaalipäivä on tuleva sunnuntai 9. kesäkuuta, ja uusi parlamentti aloittaa heinäkuun puolessavälissä.
– Ensi töikseen uuden parlamentin on otettava kantaa siihen, mitä kesken jääneitä asioita jatketaan. Tällaisia ovat esimerkiksi direktiivi korruption torjunnasta, kertoo Ruohonen-Lerner.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Eva Kaili Roberta Metsola EU:n elpymisväline EU-direktiivit talousrikokset skandaali veropetokset Euroopan unioni Väärinkäytökset Rahanpesu Veronkierto Pirkko Ruohonen-Lerner korruptio
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Massasiirtolaisuus on noussut eurooppalaisten nuorten suurimmaksi peloksi ilmaston ja ympäristön sijasta

Eurovaaliehdokas Ruohonen-Lerner pitää ECR-ryhmän leimaamista laitaoikeistoksi vasemmiston vaalipropagandana: “Vasemmistoliberaalit yrittävät luoda vastakkainasettelua ja leimata meidät valheilla”

EU:n elvytysrahat rikollisten liiveihin Italiassa – mafian apuna häärivät parhaat tukiasiantuntijat sekä tekoäly

Putinin asiamiehet Brysselissä paljastettava – Ruohonen-Lerner vaatii ennen eurovaaleja julkiseksi tietoa siitä, ketkä ehdokkaista ovat saaneet venäläistä rahaa

Ruohonen-Lerner vaatii järkeä EU:n rahankäyttöön: Valtavia summia valunut väärinkäytöksiin ja turhiin menoihin

Oikeusministeriö päivittää korruptionvastaisen toimenpideohjelman
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Helsingin teologisessa tiedekunnassa opiskeleva nainen kirjoitti loppuesseeseensä sanan “islamisaatio”, ja bumerangihan siitä tuli – “Ei voida arvostella”
Opiskelija käytti tenttivastauksensa yhdessä osassa sanaa ”islamisaatio.” Tentaattori ilmoitti, ettei tenttivastausta voi arvioida, koska siinä esiintyi termi, joka ei yliopiston mielestä ollut "akateemisesti vakiintunut". Tapaus osuu tieteenteon ytimeen. Opiskelija oli ehdottanut islamisaatiota jatkotutkimuksen aiheeksi. Jos jotakin väitettyä tai oletettua ilmiötä ei saa ehdottaa edes tutkimuskohteeksi siksi, että ilmiö ei ole ”akateemisesti vakiintunut”, putoaa tutkimukselta pohja. Yliopistojen tehtävä kun on juurikin tutkia sitä, mikä ei ole vielä tiedossa.

Hallitus harkitsee vakavasti palkkojen veroalea – SAK, jonka pitäisi olla duunareiden puolella, aloitti heti neliraajajarrutuksen: Vastustaa työntekijöiden ostovoiman vahvistamista
SAK ja ay-liike laajemminkin on jyrkästi asettunut vastustamaan hallituksen kaavailemaa ansiotuloverotuksen keventämistä - siitäkin huolimatta, että matalampi verotus tarkoittaa enemmän käteen jäävää vastiketta työn tekemisestä. Kokonaisuudessa kannattaa huomata, että vaikka veronalennukset hyödyttävätkin työntekijää ja lisäävät ostovoimaa, liitot eivät veronalennuksista hyödy mitään.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Näin käy, kun jengit ottavat vallan yhteiskunnassa: Haiti totaalisen romahduksen partaalla
Rikollisjengit ovat käytännössä kaapanneet vallan maailman köyhimpiin kuuluvassa maassa. Haiti on maan YK-suurlähettilään mukaan lähellä tilannetta, ”josta ei ole paluuta”. Vain pikainen ulkovaltojen puuttuminen kaaokseen voisi nykäistä saarivaltion pois kuilun reunalta.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.

Ministeri Ranne: Asfaltti tuoksuu taas tänä kesänä – ”Tiehankkeet työllistävät nimenomaan suomalaisia”
Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne kertoo, että teitä korjataan taas ennätystahtiin perussuomalaisten vahtivuorolla.

Taloustieteen emeritusprofessori: Työn verotusta kannattaa keventää myös ylimmissä tuloluokissa – ”Yhteiskunnalle käy kalliiksi pitää kaikkein tuottavimpia ihmisiä vajaakäytöllä”
Heikkojen työn kannustimien vuoksi moni asiantuntijatyössä työskentelevä valitsee tällä hetkellä ylitöiden tekemisen sijaan mieluummin vapaa-ajan. Marginaalivero, eli lisätuloista perittävä vero onkin nykyisellään merkittävä kannustinloukku. - On varmasti syytä pohtia, onko edes valtion etu pitää ylikireää verotusta, jos sen seurauksena ei haluta tehdä pitkiä päiviä, taloustieteen emeritusprofessori Matti Virén sanoo.