EU ja Turkki sopivat paljon kohua herättäneen turvapaikanhakijoiden palautussopimuksen. Sunnuntaista alkaen kaikki Kreikan saarille tulevat turvapaikanhakijat rekisteröidään ja palautetaan Turkkiin. Vastaavasti EU vastaanottaa Turkin pakolaisleireiltä yhden syyrialaispakolaisen jokaista palautetusta ihmisestä. Uudelleensijoittelun katoksi määrättiin 72 000 ihmistä.

Lisäksi turkkilaisten viisumivapausneuvotteluja vauhditetaan, maa saa kuuden miljardin euron avustuspaketin ja maan EU-jäsenyysneuvottelut jatkuvat. EU joutuu turvautumaan Turkin lupaukseen, että turvapaikanhakijat saavat asianmukaisen kohtelun ja hakemusten käsittelyn.

Mahdoton sopimus

Talouslehti Financial Times kertoo sopimuksen olevan yksinkertaisesti mahdoton. Kreikan tulisi nyt pystyä käsittelemään jopa 10 000 turvapaikkahakemusta viikossa. Koko viime vuonna Kreikka onnistui käsittelemään 2 000 hakemusta.

Lehti kirjoittaa, ettei onneen ole oikoteitä. Jos Kreikka ei selviä urakastaan, tulevat Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen tuomarit melkoisella varmuudella romuttamaan solmitun palautussopimuksen.

Kreikan haasteita lisää noin 50 000 turvapaikanhakijan oleskelu maassa. Näiden matka on pysähtynyt Balkanin reitin käytännössä sulkeuduttua. Nämä jo Kreikassa oleskelevat eivät kuulu palautussopimuksen piiriin.

”Euroopan pimeä päivä”

Ihmisoikeusjärjestöt ovat kritisoineet sopimusta kuuluvasti. Amnesty Internationalin Kate Allen tiivistää ajatuksensa palautussopimuksesta FT:ssä.

– Tämä on pimeä päivä pakolaisten yleissopimukselle, tämä on pimeä päivä Euroopalle ja tämä on pimeä päivä ihmisyydelle, Allen totesi.

Euroopan komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker puolestaan kertoi, ettei sopimuksessa ole laillisia esteitä. Hän kuitenkin myöntää, että tehtävä on haastava. Junckerin mukaan sopimuksen voimaantulo on Euroopan komission suurin haaste kautta aikojen.

Arvioiden mukaan Kreikkaan tarvitaan noin 4 000 työntekijää ylläpitämään sopimusta. Näiden tehtäviin kuuluu muun muassa tulkkaus ja vartiointi.

Henri Myllyniemi