YK:n pakolaisjärjestö ja Kreikan pääministeri Aleksis Tsipras ovat tuominneet pohjoiseurooppalaisten aktivistien toimet, koska nämä olivat organisoimassa yli tuhannen turvapaikanhakijan ja siirtolaisen patikkamatkaa Kreikan Idomenistä Makedonian puolelle. Tsipras luonnehti näitä aktivisteja rikollisiksi. Asiasta kertoo brittilehti Telegraph.

Matkan aikana ihmisten piti ylittää suuri puro, jonka aktivistit olivat väittäneet olevan kuivunut. Puron ylityksessä menehtyi kolme ihmistä, mukaanlukien raskaana oleva nainen.

Organisoitua toimintaa

Arabiankieliset lentolehtiset eivät ole ainoa vihje siitä, että aktivistien toiminta oli tarkkaan harkittua ja organisoitua. Matkalla ollut valokuvaaja kertoi, että aktivisteilla oli mukanaan köysi puron ylitystä varten, ja että he olivat pukeutuneet silmiinpistäviin vaatteisiin.

YK:n pakolaisjärjestön edustaja Babar Baloch kertoi Telegraphille, että he ovat kehottaneet telttakyläläisiä olemaan uskomatta huhuja. Useita päiviä kestäneet sateet ovat muuttaneet leirialueen maapohjan mutavelliksi, ja ihmiset ovat tulleet epätoivoisiksi.

Kreikan saarille 1 000 ihmistä vuorokaudessa

Euroopan komission maahanmuutosta vastaava komissaari Dimitris Avramopoulos vieraili Idomenin telttakylässä tiistaina. Hän muistutti komission tavoitteesta saada EU:n sopima taakanjakosopimus kunnolla käyntiin.

Komission tavoite on siirtää 6 000 turvapaikanhakijaa eri EU-maihin kuukaudessa pois Kreikasta ja Italiasta. Kreikan saarille tulee kuitenkin noin tuhat uutta ihmistä vuorokaudessa.

Henri Myllyniemi