YK:n pakolaisasian päävaltuutetun tiedottaja Melissa Fleming ilmoitti YK:n karsivan toimintojaan rajusti Kreikan saarilla. Hänen mukaansa rekisteröinti- ja vastaanottokeskuksista on tullut vankiloita. YK jää kuitenkin saarille tarkkailemaan tilannetta, tekee sairaskuljetuksia ja antaa konsultointitapua tulijoille.

Talouslehti Financial Timesin mukaan YK:n pakolaisjärjestön kritiikki on nolo näpäytys Saksalle ja Euroopan komissiolle.

Lesboksen saarella Morian kylässä on vanhat armeijan tilat valjastettu sadoille tuleville turvapaikanhakijoille. Laitoksessa on nyt suljettuna yli 900 maahantulijaa.

YK on huolissaan tulijoiden ihmisoikeuksista, sillä kreikkalaisviranomaisten tulisi saada jokainen turvapaikanhakijan käsittely sujumaan asianmukaisesti.

Monet järjestöt seuraavat YK:n esimerkkiä

Monet avustusjärjestöt ovat niin ikään ilmoittaneet karsivansa toimintojaan. Egeanmeren saarten lisäksi järjestötoiminta on hupenemassa myös Idomenin kylässä.

Kreikkalaislehti Kathimerinin mukaan järjestöt ovat ilmoittaneet, etteivät ne voi jatkaa toimintoja hurjistuneiden turvapaikanhakijoiden keskellä.

Kreikan hallituksen mukaan avustusjärjestöjen ja YK:n apu on tuiki tarpeellista. Kreikan hallitus yrittää saada järjestöjen toiminnat palautumaan.

Kuluneen vuoden aikana Kreikkaan on tullut lähes 150 000 ihmistä.

Kreikka linkittää kriisit

Kreikan suoriutuminen on koetuksella siksikin, että Kansainvälinen valuuttarahasto IMF on saamassa tarpeekseen Kreikan tukiohjelman etenemisestä. IMF ilmoitti, että pääsiäisviikonlopun jälkeen neuvottelut katkeavat, jos Kreikka ei saa tehtyä maalle kipeitä eläkeleikkauksia.

Kreikka puolestaan pyrkii yhdistämään talouskriisin pakolaiskriisin kanssa. Kreikka on jopa väläyttänyt ideaa jatkaa neuvotteluja IMF:n kanssa Idomenin kylässä, jossa on tuhansia jumiin jääneitä turvapaikanhakijoita ja siirtolaisia.

Kreikka on myös ilmoittanut, että IMF olisi syypää neuvottelujen takeltemiseen.

Henri Myllyniemi