Turvapaikanhakijoiden telttakylä Idomenissa, Kreikan ja Makedonian välisellä rajalla. Talven runsaat sateet ovat muuttaneet alueen mutavelliksi. Viranomaiset ovat ilmoittaneet turvapaikanhakijoille, että tie pohjoiseen on tukossa ja että leiri puretaan.

Viranomaiset jakavat Idomenin leirillä lehtisiä, joissa kerrotaan tien pohjoiseen olevan nyt tukittuna. Turvapaikahakijoita kehotetaan kääntymään takaisin Kreikkaan, useille eri kielille käännetyissä lehtisissä kerrotaan maan tarjoavan parempia majoitusoloja, ruokaa ja terveydenhuoltoa.

– Tavoitteenamme ei ole vain helpottaa Idomenin asukkaiden elämää, vaan poistaa koko telttakylä. Rakennuksiakin on, joten miksi ihmisten pitäisi asua mudassa? Kreikan hallituksen virkamies pakolaiskriisivirastosta sanoi uutistoimisto Reutersille.

Idomenin telttakylässä arvioidaan elävän 12 000 turvapaikanhakijaa ja muita siirtolaisia.

Tautivaara vauhdittaa telttakylän purkua

9-vuotiaan syyrialaistytön todettiin sairastuneen hepatiitti A:han. Virus leviää herkästi epähygienisissä oloissa. Tyttöä hoidetaan ja hänen tilansa on todettu vakaaksi.

Kreikka aikoo myös aloittaa tulijoiden rokotukset virusta vastaan. Lisäksi Kreikka on järjestänyt kalustoa, jolla ihmisille voidaan tarjota puhdasta vettä.

Kaikkiaan Kreikassa on hallituslähteiden mukaan yli 40 000 pääosin Turkista tullutta tuvapaikanhakijaa ja siirtolaista. EU ja Turkki pyrkivät sopimukseen torstaina ja perjantaina järjestettävässä kokouksessa, jolloin tavoitteena olisi saada ihmisvirta Kreikan saarille tyrehtymään.

Henri Myllyniemi