Sadat Kreikan Idomenin kylän liepeillä olevat turvapaikanhakijat ja siirtolaiset lähtivät vaeltamaan Makedonian rajaa myötäillen alueelle, jossa raja-aitaa ei ole. Heidän piti ylittää joki päästäkseen valvomattomalle alueelle.

Pian rajanylityksen jälkeen Makedonian viranomaiset pysäyttivät retkikunnan etenemisen. Vaellusta seuraavat toimittajat vietiin eristykseen, mutta heidät on vapautettu.

Lääkärit ilman rajoja -avustusryhmän Idomenin apulaisjohtaja Jan van’t Land kertoo brittilehti Guardianille, että hän on itse käynyt ylittämässä Kreikan ja Bulgarian rajan. Ylitys onnistui ilman seuraamuksia. Hän arveleekin, että jossain vaiheessa myös pohjoiseen hakeutuvat alkavat käyttää Bulgariaa kauttakulkumaana.

Makedonia palautti puolitoista tuhatta rajanylittäjää

Tunteja kestäneen vaelluksen päätteeksi makedonialaispoliisit nostivat ihmiset rekkoihin ja ajoivat heidät takaisin Kreikan rajalle, uutistoimisto Reuters kertoo. Kreikkalaislehti Kathimerini puolestaan kertoo, että makedonialaisviranomaiset olisivat pahoinpidelleet patikkamatkalaisia.

Kreikkalaisviranomaisilla ei ole tietoa pikapalautuksesta. Kreikan pääministeri Aleksis Tsipras vetosi leireilijöihin, jotta nämä jättäisivät telttakylän, rekisteröityisivät ja saisivat asianmukaisen majoituksen.

Kreikkalaisviranomaiset etsivät vaelluksen lietsojaa

Satojen ihmisten vaellus on mitä ilmeisimmin saanut alkunsa arabiankielisistä lentolehtisistä, joissa varoitetaan olemaan luottamatta kreikkalaispoliiseihin. Lehtisissä kerrotaan aidattomasta alueesta. Niissä esitettiin myös kokoontumis- ja lähtöaika.

Poliisit ovat yrittäneet puolestaan kertoa, ettei telttakylä ole hygieeninen, ja että turvapaikkaa hakevien paras vaihtoehto on siirtyä virallisiin vastaanottokeskuksiin, rekisteröityä ja tulla uudelleensijoitetuksi EU-maiden sopimuksella.

Kreikan viranomaisten mukaan tällainen lentolehtinen voi olla peräisin yhdeltä henkilöltä tai kokonaiselta ryhmältä. Ihmissalakuljettajat, turhautuneet avustustyöntekijät tai viranomaisten kanssa kahnauksia toivovat aktivistit voivat olla lentolehtisen takana.

Henri Myllyniemi