Velkaantuneet euromaat eivät kykene täyttämään talouskurivelvoitteitaan. Velanoton rajoittamisen sijaan maat esittävät, että julkisia hankkeita jätettäisiin huomioimatta alijäämää laskettaessa.

Italian ja Ranskan sosialistihallinnot ovat aikeissa tukea Euroopan komission puheenjohtajaksi EPP:n kärkiehdokasta Jean-Claude Junckeria, kunhan monen EU-maan sopimaa talouskurisopimusta katsotaan uudelleen, talouslehti Financial Times kirjoittaa. Saksan liittokansleri Angela Merkel puolestaan toppuuttelee Italian ja Ranskan toiveita.

Ranska on jäämässä sopimuksen alijäämärajoista niin tänä kuin ensi vuonnakin. Italialla on taas kerääntynyt valtiovelkaa niin rajusti, että velan lyhentämisellä olisi sopimuksen mukaan todella kiire. Kumpikaan maa ei halua kuitenkaan avoimesti ehdottaa koko sopimuksen avaamista tietäen Saksassa asiasta syntyvän vastalausemyrskyn. Ranska ehdottaa, että julkisiin alijäämiin ei laskettaisi esimerkiksi julkisia energiateollisuusinvestointeja. Lisäksi ranskalaiset katsovat, että puolustusmäärärahoissa voisi joustaa, sillä Ranska on omien sanojensa mukaan ollut edistämässä koko Euroopan turvallisuutta sotilasoperaatioillaan pitkin Afrikkaa.

Italialaiset ehdottavat, että julkiset infrastruktuurihankkeet tulisi jättää huomioimatta julkista alijäämää laskettaessa. Saksan sosiaalidemokraatit puolestaan lähtivät tukemaan Italian pääministeri Matteo Renzin näkemystä. FT:n kolumnisti Wolfgang Münchau odottaakin tästä kehkeytyvän mielenkiintoisen valtataistelun. Merkelille kelpaa Ranskan ja Italian tuki Junckerin nimitykselle, mutta silmien sulkeminen talouskurisopimuksesta ei lämmitä hänen mieltään.

– Nykyisessä vakaussopimuksessa on tarjolla kaikki se jousto, millä selviämme ongelmista. Tämän olemme sopineet yhteisymmärryksessä, Merkel sanoo FT:n mukaan.

Henri Myllyniemi