

VESA MOILANEN LEHTIKUVA
FT: Italia ja Ranska romuttamassa EU:n talouskuria
Italian ja Ranskan sosialistihallinnot ovat aikeissa tukea Euroopan komission puheenjohtajaksi EPP:n kärkiehdokasta Jean-Claude Junckeria, kunhan monen EU-maan sopimaa talouskurisopimusta katsotaan uudelleen, talouslehti Financial Times kirjoittaa. Saksan liittokansleri Angela Merkel puolestaan toppuuttelee Italian ja Ranskan toiveita.
Ranska on jäämässä sopimuksen alijäämärajoista niin tänä kuin ensi vuonnakin. Italialla on taas kerääntynyt valtiovelkaa niin rajusti, että velan lyhentämisellä olisi sopimuksen mukaan todella kiire. Kumpikaan maa ei halua kuitenkaan avoimesti ehdottaa koko sopimuksen avaamista tietäen Saksassa asiasta syntyvän vastalausemyrskyn. Ranska ehdottaa, että julkisiin alijäämiin ei laskettaisi esimerkiksi julkisia energiateollisuusinvestointeja. Lisäksi ranskalaiset katsovat, että puolustusmäärärahoissa voisi joustaa, sillä Ranska on omien sanojensa mukaan ollut edistämässä koko Euroopan turvallisuutta sotilasoperaatioillaan pitkin Afrikkaa.
Italialaiset ehdottavat, että julkiset infrastruktuurihankkeet tulisi jättää huomioimatta julkista alijäämää laskettaessa. Saksan sosiaalidemokraatit puolestaan lähtivät tukemaan Italian pääministeri Matteo Renzin näkemystä. FT:n kolumnisti Wolfgang Münchau odottaakin tästä kehkeytyvän mielenkiintoisen valtataistelun. Merkelille kelpaa Ranskan ja Italian tuki Junckerin nimitykselle, mutta silmien sulkeminen talouskurisopimuksesta ei lämmitä hänen mieltään.
– Nykyisessä vakaussopimuksessa on tarjolla kaikki se jousto, millä selviämme ongelmista. Tämän olemme sopineet yhteisymmärryksessä, Merkel sanoo FT:n mukaan.
Henri Myllyniemi
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Tohtoriryhmän madonluvut: Joko talouden joustot, tulonsiirrot tai euroalueen hajoaminen

Lindström: Hallituksen nykylinjalla ei maamme taloutta pelasteta
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Luonnonsuojelijat vastaan ilmakehäkiihkoilijat

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Jengipomon pidätys Turkissa enteilee huumemarkkinoiden uusjakoa Pohjolassa – valtatyhjiö täytetään tavalla tai toisella
Rikollispomon pidätys Turkissa johtaa valtatyhjiöön Pohjoismaiden ja ennen kaikkea Ruotsin huumekaupassa. Myös kilpailevan jengin johtaja on maanpaossa, joten järjestäytyneen rikollisuuden mannerlaatat ovat liikkeessä. Tyhjiöillä on tapana täyttyä, tavalla tai toisella.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää