Suomalaiset ovat varsin järkevää kansaa. He ymmärtävät, että asiat on pantava tärkeysjärjestykseen, ja että liikkumisvapaudesta voidaan ja pitää väliaikaisesti tinkiä, jos sillä voidaan edistää jotakin suurempaa hyvää, kirjoittaa perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho.

– En liioin usko, että suuri osa suomalaisista pitäisi omaa armeijaa vihollisena tai vastustaisi sitä, että puolustusvoimat antaisi poliisille virka-apua liikkumisrajoitusten täytäntöönpanossa, Jussi Halla-aho kirjoittaa.

Närästää lähinnä toimittajia ja valtiosääntöoppineita

Halla-aho viittaa kommentillaan Iltalehden artikkeliin, jonka mukaan armeijaa ei tulisi käyttää Uudenmaan eristämisen ja liikkumisvapauden rajoittamisen valvonnassa.

– En ole kuullut monenkaan kansalaisen olevan huolissaan siitä, että heidän perustuslaillisia oikeuksiaan nyt rikottaisiin. Närkästyneitä ovat lähinnä muutamat toimittajat ja valtiosääntöoppineet, Halla-aho toteaa.

Sananvapautta ei puolusteta samalla paatoksella

Iltalehden artikkelissa todetaan myös, että ”liikkumisvapaus – kirjaimellisesti tällä nimellä – on perustuslain yhdeksäs pykälä eli perustuslain pyhintä osaa.”

– Jos toimittaja lukee eteenpäin, hän huomaa, että perustuslain 12 pykälä takaa jokaiselle myös sananvapauden. Siihen toimittajat ja valtiosääntöoppineet eivät ole suhtautuneet laisinkaan samanlaisella poeettisella paatoksella. Päinvastoin, ovat suorastaan vaatineet sananvapauttaan käyttäneiden päitä pölkylle, Halla-aho huomauttaa.

– Itse asiassa liikkumisvapauteen voisi epidemiatilanteessa soveltaa samoja viisauksia, joita olemme kuulleet kyllästymiseen asti sananvapauden osalta. Esim. näin: Liikkumisvapaus ei ole absoluuttinen. Liikkumisvapaus ei tarkoita vapautta vahingoittaa muita. Liikkumisvapauteen liittyy erottamattomasti liikkumisenvastuu.

SUOMEN UUTISET