

LEHTIKUVA
Hallituksen työ normien ja sääntelyn purkamiseksi jatkuu – Junnila: Myös ylenmääräistä EU-byrokratiaa purettava
Hallituspuolueiden eduskuntaryhmät ovat yhdessä laatineet laajan 39 ehdotuksen norminpurkulistan. Lista sisältää konkreettisia toimia, joilla vähennetään byrokratiaa, sujuvoitetaan palveluita ja parannetaan sääntelyn ennustettavuutta.
Perussuomalaiset korostaa, että haitallisen sääntelyn ja byrokratian vähentäminen parantaa kokonaisuudessaan kotimaista toimintaympäristöä. Norminpurkutalkoilla tullaan samalla merkittävästi helpottamaan suomalaisten arkea.
Tiistaina jätetyssä listassa toteutetaan hallitusohjelman mukaista linjaa, jossa kauden aikana sitoudutaan purkamaan vähintään 300 yrityksiä ja kansalaisia haittaavaa normia. Samalla myös EU:sta tuleva sääntely toteutetaan minimitasolla eikä EU-sääntelyn päälle tuoda enää kansallista sääntelyä.
Tavoite toteutumassa
Tiistaina julkaistu lista on kolmas yhteinen ehdotus sääntelyn keventämiseksi. Kaksi aiempaa listaa ovat tuoneet yhteensä 65 ehdotusta, ja nyt kokonaismäärä nousee jo 104:ään. Hallitusohjelman tavoite 300 purettavasta normista näyttääkin hyvää vauhtia toteutuvan.
Perussuomalaisten jäsenenä norminpurkuryhmässä toimiva kansanedustaja Vilhelm Junnila pitää tärkeänä, että norminpurussa on huomioitu Suomen alueelliset eroavaisuudet.
– Esimerkiksi kuljetusalan toimijat ovat jo pitkään toivoneet, että ammattikuljettajien ajo- ja lepoaikoihin tarvitaan alueellista joustoa. Jäykkien sääntöjen takia alalla on jouduttu pitämään pakollisia taukoja kestämättömissä olosuhteissa. Suomi on pitkien etäisyyksien maa, ja etenkin pohjoisessa Suomessa on vain vähän mahdollisuuksia tauoille kohtuullisissa paikoissa. Tähän esitämme nyt maalaisjärjen käyttöä.
Sulavamman arjen puolesta
Norminpurku tuo kotimaisille yrityksille paremmat kasvun edellytykset sekä sujuvampaa arkea kansalaisille. Tehdyillä ehdotuksilla tullaan helpottamaan luvituksia, yhtenäistämään säännöksiä ja selkeyttämään toimintaympäristöä. Perussuomalaiset korostaa maalaisjärjen käytön merkitystä osana tätä kokonaisuutta.
Kansanedustaja Junnila vaatii, että hallitus toimii aktiivisesti ja aloitteellisesti, jotta myös EU:ssa onnistutaan purkamaan turhia normeja ja ylenmääräistä EU-byrokratiaa.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Hallitus edistää normienpurkua – Eerola: EU:sta tulevaan sääntelyyn ei panna Suomi-lisää
Hallitus edistää normienpurkua kaikilla tasoilla ja hallinnonaloilla. Perussuomalaisten mielestä yritysten toimintaedellytyksiä hidastavien normien lisäksi sääntelyä tulee purkaa kuntatasolla ja sote-sektorilla.

Hallitus purkaa normeja ja keventää sääntelyä – yritystoiminta ja kansalaisten arki helpottuvat
Vuoden 2024 aikana annetut hallituksen esitykset vähentävät yritysten hallinnollista taakkaa noin 120 miljoonalla eurolla vuodessa. Lisäksi on purettu ainakin 133 yrityksiä ja kansalaisia haittaavaa normia. Normeja purkamalla hallitus helpottaa yritystoimintaa ja yrittämisen edellytyksiä sekä sujuvoittaa kansalaisten arkea.

Jaana Strandman haluaa Suomeen julkishallinnon siivoustalkoot: Suomen on kyettävä keventämään sääntelyä ja byrokratiaa yritysten ja investointien houkuttelemiseksi
Suomen julkishallinto on paisunut kuin pullataikina. Suomessa on yhteensä 4 237 julkishallinnon alaista organisaatiota. Kyseiset organisaatiot saavat joko kaiken tai osan rahoituksestaan valtiolta ja kunnilta. Julkishallinnon organisaatioissa tehdään 510 000 vuosityötuntia työtä. Perussuomalaisten kansanedustaja Jaana Strandman haluaa julkisen hallinnon rönsyt kuriin yritysten ja investointien houkuttelemiseksi Suomeen.

Suomi tarvitsee lisää investointeja – elinkeinoministeri Rydman kehottaa keventämään sääntelyä ja verotusta: ”Rohkeita siirtoja tarvitaan”
Elinkeinoministeri Wille Rydman katsoo, että Suomella olisi loistavat lähtökohdat olla kiinnostava investointiympäristö, ja lisäksi Suomessa on omasta takaa osaamista ja innovaatioita. - Suomen keskeiset vahvuudet vaativat kuitenkin jatkuvia panostuksia, Rydman sanoo.
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Aatu Arjalainen ja Nahom Hagos – kumpi on todempi uhka?

Someen jaettu pahoinpitely nostatti espanjalaisten raivon – afrikkalaisjengin ja paikallisten yhteenotot ovat jatkuneet yli viikonlopun
Paikallisten asukkaiden ja afrikkalaisjengin väliset väkivaltaisuudet ovat jatkuneet jo kolmatta yötä espanjalaisessa pikkukaupungissa. Taustalla ovat sosiaaliset ongelmat ja uskonnollinen eripura, joiden sanotaan olevan hallitsemattoman maahanmuuton seurausta. ”On aika panna vastaan ennen kuin on liian myöhäistä”, tulkitsee asukas paikallisten tuntoja.

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Hallitus selvittää maahanmuuttajien arvot: ”Lupa asua Ruotsissa ei kuulu ihmisoikeuksiin”
Maahanmuutto- ja integraatiopolitiikan pitää perustus tosiasioihin, ei näppituntumaan saatikka oletuksiin. Näin ajattelee tuore opetus- ja integraatioministeri Simona Mohamsson (ent. Mohammad). Yhteiset tasavertaisuuteen perustuvat arvot on hyväksyttävä, sillä ”lupa asua Ruotsissa ei kuulu ihmisoikeuksiin”.

Päivän pointti: Toksinen vallankäyttö, toiminnan ristiriitaisuudet ja kasvava tyytymättömyys Pride-liikkeen sisällä herättävät pohtimaan, joko Pride-aikakausi on tullut päätökseensä

Työelämägallup: Vain vajaa puolet ammattiliiton jäsenistä tietää, että työttömyysturva ei edellytä liiton jäsenyyttä
Ammattiliittoon kuuluminen ei itsessään takaa turvaa työttömyyden varalta. Turvan takaa työttömyyskassan jäsenyys. Tämä ei ole selvää läheskään kaikille ammattiliittojen jäsenille.