

MATTI MATIKAINEN
Hallitus päätti viimein äänestää metsäteollisuutta rankaisevaa EU:n taksonomiaesitystä vastaan – Mäkelä: Todennäköisesti asiaan on jo liian myöhäistä vaikuttaa
Suuri valiokunta muodosti tänään Suomen kannan EU:n taksonomiaan ja metsäkysymykseen. Valiokunta yhtyi Suomen hallituksen viime tingassa muodostamaan kantaan, että Suomen on äänestettävä komission esitystä vastaan, vaikka vihreät ja vasemmistoliitto äänestivätkin vastoin hallituksen linjaa. Perussuomalaisten mielestä hallitus muodosti kantansa aivan liian myöhään.
Perussuomalaisten valiokuntaryhmän mielestä on hallitukselta kestämätöntä toimintaa ja johtajuuden puutetta, että tällaisessa kansallisen edunvalvonnan kannalta keskeisessä kysymyksessä kannanmuodostus on myöhässä eivätkä hallituksen omat rivit pysy suorina. Hallituksessa luotettiin siihen, että oppositio tukee suomalaista metsäteollisuutta ja metsien käyttöä.
– Meidän mielestämme kanta otettiin aivan liian myöhään. Asiassa olisi pitänyt vaikuttaa ennakkoon jo silloin kun se oli vielä komission käsittelyssä. Asiaan ei vaikutettu sen vuoksi, että hallitus ei pystynyt muodostamaan yhtenäistä kantaa sisäisten erimielisyyksien takia, eli siellä oltiin vihreiden ja vasemmistoliiton panttivankeina ja annettiin tilanteen luisua tähän pisteeseen, kertoo suuren valiokunnan 1. varapuheenjohtaja Jani Mäkelä.
Oppositiolta yhteinen eriävä mielipide
Tässä kohtaa asiaan vaikuttaminen alkaa olla jo auttamattomasti liian myöhäistä. Hallituksen viivyttelyn takia Suomi ei pystynyt vaikuttamaan yhtenäisellä linjalla eikä hakemaan tuekseen liittolaismaita silloin, kun asiaan olisi vielä voinut vaikuttaa. Nyt Suomi joutuu äänestämään ”eitä” kahdestaan Ruotsin kanssa, joka todennäköisesti ei enää auta mitään.
Perussuomalaiset, kokoomus ja kristillisdemokraatit jättivät asiasta oppositiopuolueiden yhteisen eriävän mielipiteen kannustaakseen hallitusta korjaamaan EU-politiikkansa suuntaa. Opposition mielestä on tärkeää, että Suomella on yhtenäinen viesti komission ja jäsenmaiden suuntaan erityisesti kriittisen tärkeissä kysymyksissä. On myös pidettävä huoli siitä, että Suomi palaa korkean ennakkovaikuttamisen tasoon.
Taksonomia suomeksi
Sanahirviö ”taksonomia” tarkoittaa kansantajuisesti selitettynä sitä, että EU asettaa asioille luokituksia sen mukaan, miten ympäristöystävällisiksi ja ilmastonmuutosta ehkäiseviksi ne EU:n toimesta katsotaan. Jos jotain asiaa ei katsota ympäristöystävälliseksi tai ilmastonmuutosta estäväksi, se johtaa asian kannalta epäedullisiin vaikutuksiin esimerkiksi rahoituksen saannin tai sijoitusten suhteen. Se saattaa aiheuttaa asialle myös ylimääräistä byrokratiaa ja ylimääräisiä maksuja.
– Tässä kyseisessä luokittelussa oltaisiin tekemässä epäedullisia luokituksia metsien käytön ja metsäteollisuuden kannalta. Tästä asiasta käytiin tänään vääntöä suuressa valiokunnassa, että Suomi äänestäisi kyseistä delegoitua säädöstä vastaan EU:ssa, Mäkelä selventää.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
- taksonomia metsät EU-kolmissio eduskunnan suuri valiokunta ympäristöystävällisyys eriävä mielipide oppositio Ilmastonmuutos EU-politiikka Jani Mäkelä Metsäteollisuus Ruotsi Vasemmistoliitto vihreät
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


EU uhkaa omaa ja Suomen ruoantuotantoa – Huhtasaari ja Hakkarainen: “Ilmastohulluuden nimissä tehtävä tuhotyö jatkuu”

PS-mepit: Ilmastohulluuden nimissä tehtävä tuhotyö jatkuu – EU suunnittelee turpeen täyskieltoa, toiminta uhkaa jo Suomen ruoantuotantoa

EU ulottaa päätösvaltansa metsien kaatoon – Tavio: Hävytön vallansiirto

Koko hallitus on sitoutunut ilmastopolitiikkaan, joka kurjistaa kansalaista ja heikentää kilpailukykyä – “Hallituksessa on puolueita, jotka ovat täysin sokean ilmastofanatismin kourissa”

Perussuomalaisen Nuorison EU-poliittinen ohjelma julkaistu: “Jos EU-politiikka ei enää ole uudistettavissa, on Suomen erottava EU:sta”

Suomi hävisi taas EU:ssa – Tavio: “Keskusta petti metsänomistajat”

Oppositiopuolueet: EU-taksonomian kriteerit Suomen edun vastaisia
Viikon suosituimmat

Helsingin teologisessa tiedekunnassa opiskeleva nainen kirjoitti loppuesseeseensä sanan “islamisaatio”, ja bumerangihan siitä tuli – “Ei voida arvostella”
Opiskelija käytti tenttivastauksensa yhdessä osassa sanaa ”islamisaatio.” Tentaattori ilmoitti, ettei tenttivastausta voi arvioida, koska siinä esiintyi termi, joka ei yliopiston mielestä ollut "akateemisesti vakiintunut". Tapaus osuu tieteenteon ytimeen. Opiskelija oli ehdottanut islamisaatiota jatkotutkimuksen aiheeksi. Jos jotakin väitettyä tai oletettua ilmiötä ei saa ehdottaa edes tutkimuskohteeksi siksi, että ilmiö ei ole ”akateemisesti vakiintunut”, putoaa tutkimukselta pohja. Yliopistojen tehtävä kun on juurikin tutkia sitä, mikä ei ole vielä tiedossa.

Valkoisen teinin tappajasta tuli Amerikan mustien sankari
Texasissa nuorten miesten nujakka päättyi toisen nuoren kuolemaan, koska musta nuorukainen oli tuonut koulun urheilukisoihin repussaan veitsen ja päätti käyttää sitä. Nyt valkoisen teinipojan tappajasta on tullut Amerikan mustien sankari, jolle ihmiset ovat lahjoittaneet jo yli puoli miljoonaa dollaria.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

Hallitus harkitsee vakavasti palkkojen veroalea – SAK, jonka pitäisi olla duunareiden puolella, aloitti heti neliraajajarrutuksen: Vastustaa työntekijöiden ostovoiman vahvistamista
SAK ja ay-liike laajemminkin on jyrkästi asettunut vastustamaan hallituksen kaavailemaa ansiotuloverotuksen keventämistä - siitäkin huolimatta, että matalampi verotus tarkoittaa enemmän käteen jäävää vastiketta työn tekemisestä. Kokonaisuudessa kannattaa huomata, että vaikka veronalennukset hyödyttävätkin työntekijää ja lisäävät ostovoimaa, liitot eivät veronalennuksista hyödy mitään.

SDP sulki perussuomalaiset ulos pormestarineuvotteluista – Vigelius: Nurmisen puheet yhteistyön tärkeydestä ovat ristiriidassa tekojen kanssa
Tampereen pormestariksi todennäköisesti nouseva Ilmari Nurminen (sd.) kertoi torstaina, että perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit on jätetty pois neuvotteluista Tampereen pormestariohjelmasta vuosille 2025–2029.

Näin käy, kun jengit ottavat vallan yhteiskunnassa: Haiti totaalisen romahduksen partaalla
Rikollisjengit ovat käytännössä kaapanneet vallan maailman köyhimpiin kuuluvassa maassa. Haiti on maan YK-suurlähettilään mukaan lähellä tilannetta, ”josta ei ole paluuta”. Vain pikainen ulkovaltojen puuttuminen kaaokseen voisi nykäistä saarivaltion pois kuilun reunalta.

Ruuan arvonlisävero laskee – kuluttajan ostovoima vahvistuu
Arvonlisäverotusta kevennetään alentamalla 14 prosentin arvonlisäverokantaan kuuluvien hyödykkeiden verokanta 13,5 prosenttiin vuodesta 2026 alkaen, valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi keskiviikkoiltana hallituksen puoliväliriihen tiedotustilaisuudessa.

Brittipoliisi varoitti miestä kadulla: “puhu englantia”-kehotus voi olla viharikos
Newsweek-lehti uutisoi maailmalla leviävästä videosta, jolla brittipoliisi varoittaa miestä: Kehotus vaatia toista ihmistä "puhumaan englantia" voi olla tulkittavissa vihapuheeksi. Tapauksesta syntyi kohu, sillä video antaa lohduttoman kuvan sananvapauden tilasta Isossa-Britanniassa. Videon taustoista tiedetään kuitenkin rajallisesti. Myös poliisi on ollut verrattain vaitonainen tapahtuneesta.

Saksan kansallisen mediayhtiön ZDF:n uutisdokumentti paljastaa Hamasin soluttautumisen kansalaisjärjestöihin Euroopassa
Journalistit Carl Exner ja Ahmet Şenyurt selvittivät "Die Spur" -uutisdokumentissa, mitkä tahot ovat islamististen rakenteiden ja Hamasin propagandistien taustalla. Tutkivan journalismin dokumentti todentaa, kuinka Hamas-toimijat ovat merkittävissä rooleissa eurooppalaisissa yhdistyksissä ja kansalaisjärjestöissä.

Hallitus korjaa yrittäjien eläkejärjestelmän vikoja: Eläkemaksu tulee jatkossa määräytymään nykyistä selkeämmin todellisten tulojen mukaan
Yrittäjien eläkemaksu laitetaan määräytymään nykyistä selvemmin todellisten tulojen mukaan.