
LEHTIKUVA
Hallituspuolueiden nuorisojärjestöt vaativat Ylen laittamista kuriin: ”Yle on ohjattava oikealle uralle”
PS-Nuoriso, Kokoomusnuoret ja KD Nuoret ovat lyöttäytyneet yhteen ja vaativat kansalaisaloitteessa Ylen paisunutta rahoitusta sekä tarkoitusta kuriin. Aloitteessa nuorisojärjestöt vaativat kunnianhimoisempia leikkauksia ja Ylen lakisääteisten tehtävien rajaamista vastaamaan paremmin yhteiskunnan tosiasiallisia tarpeita.
Perussuomalaisen Nuorison puheenjohtaja Lauri Laitisen mielestä Ylen asema ei voi olla opposition armoilla, vaan hallituksen on pystyttävä vaikuttamaan aidosti Ylen rahoitukseen ja ydintoimintoihin.
– Yle on jätti muiden maiden yleisradioyhtiöihin nähden, eikä sille ole keskeistä esimerkiksi palvelujen järjestäminen verorahoitteisesti kielillä, joita Suomen lainsäädäntö ei tunnista. Yle on ohjattava oikealle uralle, ja siksi olemme tämän aloitteen takana, Laitinen toteaa.
Yle aiheuttaa markkinahäiriön
Kokoomusnuorten puheenjohtaja Binga Tupamäki ei pitäisi Ylen tarkoituksen tiukempaa rajaamista iskuna suomalaiselle journalismille toisin kuin leikkauksia vastustavat väittävät. Se olisi päinvastoin merkittävä palvelus suomalaiselle mediakentälle. Tällä hetkellä Ylen laajuus luo markkinahäiriön, sillä yksityiset toimijat eivät käytännössä voi kilpailla maksutonta Yleä vastaan.
– Leikkaukset eivät siten olisi vain säästötoimenpide, vaan myös kilpailuoikeudellisesti hyvä ratkaisu. Ylen tulisi tuottaa pääasiassa sisältöä, jolla ei ole kaupallista arvoa, Tupamäki sanoo.
Tarpeettomia sisältöjä karsittava
KD Nuorten puheenjohtaja Jere Tuonosen mielestä oikeusvaltioon kuuluu vapaan tiedonvälityksen turvaaminen. Ylen tehtävänä on ennen kaikkea luotettavan tiedon välittäminen niin normaalioloissa kuin poikkeusaikoina. Viimeisten vuosien aikana Ylen lakisääteiset tehtävät ja kulut ovat kuitenkin paisuneet. Tämän vuoksi Yle on luonut uudenlaisia perusteita olemassaololleen.
– Kansalaisten luottamus Yleä kohtaan kuitenkin paranisi, mikäli lakisääteiset tehtävät rajattaisiin tiukemmin ja verovaroja kulutettaisiin vastuullisemmin. Leikkaukset tarkoittaisivat ensisijaisesti tarpeettomien sisältöjen karsimista, mikä ei vaikuttaisi keskeisiin sisältöihin tai tehtäviin, Tuononen summaa.
Aloitteen keräys alkoi maanantaina 23.9. Yle kuriin nyt! -kansalaisaloitteen pääsee allekirjoittamaan tästä.

Suomen Uutiset
Lue myös
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Jere Tuononen Ylen leikkaukset Ylen rahoitus KD Nuoret säästötoimet Lauri Laitinen Perussuomalainen Nuoriso tiedonvälitys Binga Tupamäki Journalismi Yle kokoomusnuoret kansalaisaloite
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Tuomas Enbuske Yle-pomo Riikka Räisäsen matkasta veronmaksajien piikkiin: “Jokainen tietää, että se oli lemmenloma”
Tuomas Enbusken ja Otto Juotteen Suomen nostatus -podcastissa Suplalla ei säästelty kritiikkiä Yleä ja päätoimittaja Riikka Räisästä kohtaan.

Purra oudoksuu Ylen valikoivaa tarmokkuutta – Jos väläytetään jopa Pikku Kakkosen tai MM-hiihdon lakkauttamista, miten rahaa ja energiaa riittää somalian- ja arabiankielisiin uutislähetyksiin?
Yle ilmoitti torstaina aloittavansa somalin- ja arabiankielisen uutispalvelun. Ylen Ykkösaamussa tänään vieraillut puheenjohtaja, valtionvarainministeri Riikka Purra oudoksuu Ylen valintoja,

Halla-aho: Arvelen, että moni muukin kuin persukansa alkaa ymmärtää Ylen prioriteetteja – ”Leikkausvaraa riittää myös tulevaisuudessa”
Samana päivänä kun maltilliset leikkaukset julkistettiin, Yle ilmoitti aloittavansa somalin- ja arabiankielisen uutispalvelun.

Vigelius: Suomen Yle jopa 15-25 % kalliimpi kuin Ruotsin ja Tanskan
Perussuomalaisten kansanedustaja Joakim Vigelius pitää Ylen parlamentaarisen työryhmän neuvottelutulosta oikeasuuntaisena. Vigeliuksen mukaan perussuomalaiset ajoivat Ylelle vielä suurempia säästöjä, mutta muissa puolueissa säästöt koettiin liian kipeiksi.

Yle-leikkaukset herättävät närää – vihervasemmisto kiukuttelee, toimitusjohtaja väläyttelee jo henkilöstön vähentämistä
Yleisradio joutuu lähivuosina historialliselle laihdutuskuurille, selvisi eilen, kun Ylen tehtävää ja rahoitusta arvioinut parlamentaarinen työryhmä julkaisi mietintönsä. Sosiaalinen media on täynnä Yle-parranpärinää. Vaikka monet kansalaiset olisivat halunneet nähdä suurempiakin Yle-leikkauksia, moni on tyytyväinen siihen, että edes tällä kertaa Yleisradio on vedetty mukaan osallistumaan julkisen talouden säästötalkoisiin.
Viikon suosituimmat

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Teemu Keskisarjan kolumni: Aatu Arjalainen ja Nahom Hagos – kumpi on todempi uhka?

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.