

Heikki Koskenkylä: Hallitus teki puoliväliriihessä rohkeita verouudistuksia
Suomen Pankin ex-osastopäällikkö, VTT Heikki Koskenkylä analysoi hallituksen puoliväliriihen tuloksia ja hahmottelee mahdollisia lisätoimenpiteitä.
Varman toimitusjohtaja Risto Murron työryhmä julkisti helmikuun lopulla raporttinsa Suomen talouden kasvun elvyttämiseksi. Kasvu on ollut Suomessa EU-maiden heikoimpia jo peräti 15 vuotta. Heikon kasvun katsotaan aiheutuvan pääosin tuottavuuden hyvin huonosta kehityksestä. Myös työpanoksessa olisi nostamisen tarvetta. Yritysten investointiaste on ollut alhainen verrattuna aiempaan tasoon. T&K-menot ovat supistuneet, jolloin korkean teknologian tuotantoa on syntynyt hyvin vähän.
Hallitus on vajaan kahden vuoden aikana keskittynyt pääosin julkisen talouden velkaantumisen pysäyttämiseen. Valtion budjetin alijäämä on ollut 4-5 prosenttia suhteessa bruttokansantuotteeseen. EU:n sääntöjen mukaan sen pitäisi olla alle kolme prosenttia. Velka-aste on kohonnut jo 80 prosentin tasolle. Sääntöjen mukaan se saisi olla enintään 60 prosenttia. Ruotsilla ja Tanskalla velka-aste on vain 30 prosenttia. Työttömiä on Suomessa jo yli 300 000 ja työttömyysaste on EU:n korkein.
Julkisten menojen karsimisen lisäksi hallitus on tehnyt myös eräitä rakenneuudistuksia. Tärkein on ollut tavoite joustavoittaa Suomen työmarkkinoiden toimintaa. Paikallista sopimista on edistetty. Tämä voi hyvinkin edistää varsinkin pienten ja keskisuurten yritysten työvoiman käytön lisäämistä. Myös irtisanomisten ehtojen lievä löysennys edistää tätä.
Puoliväliriihessä hallitus muutti suuntaa. Se päättikin edistää kasvua ja työllisyyttä rohkeilla verotuksen uudistuksilla. Ansiotuloverotusta päätettiin keventää runsaalla miljardilla eurolla. Pieni- ja keskituloisten keskimääräistä tuloverotusta kevennetään. Lisäksi lähinnä suurempia tuloja saavien marginaaliveroastetta lasketaan. Korkeinta marginaaliveroa lasketaan 59 prosentista 52 prosenttiin. Kolmas päätös on yhteisöveron alentaminen 20 prosentin tasolta 18 prosenttiin vuodesta 2027 alkaen. Perintö- ja lahjaveroon tehtiin pienet muutokset – molempien alarajaa nostettiin hieman. Risto Murron työryhmä oli painottanut erityisesti yhteisöveron laskua ja perintöveron kokonaan poistamista.
Hallituksen päätökset verotuksen osalta ovat herättäneet paljon keskustelua – kritiikkiäkin. Useat ekonomistit ovat epäilleet toimenpiteiden tehokkuutta, varsinkin yhteisöveron alentamista on kritisoitu. Tutkimustulokset verotuksen muutosten vaikutuksista eivät ole kovin selkeitä. Ne riippuvat hyvin paljon paikallisista olosuhteista ja talouden näkymistä. Yhteisövero alettiin laskea 1990-luvun alun suuren laman yhteydessä. Verokantaa on alennettu sen jälkeen monta kertaa päätyen nykyiselle 20 prosentin tasolle. Alennusten jälkeen yritysten maksamat verot ovat pääsääntöisesti kasvaneet.
Yhteisöveron lasku voi myös kasvattaa yritysten investointeja. Vaikutus riippuu myös yritysten näkymistä talouden osalta. Ansiotulojen verotuksen lasku voi hyvinkin lisätä työpanosta ja kohentaa siten työllisyyttä. Nämä veronalennukset eivät ole erityisen radikaaleja. Palkkatulojen verotus on niiden jälkeenkin vielä kireää ja on EU-maiden korkeimpia.
Kannustaisin hallitusta tekemään jatkossa vielä rohkeampia ratkaisuja. Murron työryhmällä oli myös muita ehdotuksia ja samoin monilla aiemmillakin työryhmillä.
Yritystukia maksetaan Suomessa noin miljardi euroa vuodessa. Nämä ovat suoria tukia. Hallitus päätti leikata yritystuista vain 12 miljoonaa euroa. Tämä on todella vähän. Vähintään 100-200 miljoonaa olisi hyvä aloitus. Tutkimusten mukaan suorat yritystuet tukevat lähinnä vanhoja yrityksiä ja ylläpitävät vanhoja yritysrakenteita.
Lisäksi listaamattomien yritysten osinkoverouudistus jäi taas tekemättä. Tätä on ehdottaneet useat työryhmät vuodesta 2010 lähtien. Suomen osinkoverotus on tältä osin täysin poikkeava muualla vallitsevasta tilanteesta. Uudistuksella olisi saatu verotuloja lisää useita satoja miljoonia. Ansiotulojen verotuksen keventäminen olisi voitu puoliksi rahoittaa näillä kahdella keinolla. Nyt tulisi saattaa käyntiin valmistelutyö ja tehdä varsinainen toteutus vaiheittain.
Vaaleihin on vielä aikaa kaksi vuotta. Hallitus voisi vaikka ensi syksynä ottaa nämä muutokset tarkasteluun. Hallitus voisi tehdä periaatepäätöksen listaamattomien yritysten osinkoverotuksen uudistamisesta. Lisäksi hallitus voisi suoraan päättää yritystukien lisäleikkauksesta vuosina 2026 ja 2027. Tämä auttaisi tasapainottamaan budjettia.
HEIKKI KOSKENKYLÄ
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Osinkoverouudistus Risto Murron työryhmä kasvu yhteisövero Yritystuet Puoliväliriihi Heikki Koskenkylä Velkaantuminen
Mitä mieltä?
Viikon suosituimmat


Mitä ihmettä? Ilta-Sanomat söhelsi arkivapaita koskevan uutisensa, ja pian ministerille toivotettiin kuolemaa

Antikainen: Demarikansanedustajan satuilema arkipyhäväite täysin tuulesta temmattu
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen ihmettelee SDP:n kansanedustaja Timo Suhosen väitettä, jonka mukaan perussuomalaiset haluaisivat poistaa arkipyhät yrittäjäjärjestön ehdotuksen mukaisesti.

Vigelius SDP:n Nurmisen yt-aikeista: Tätäkö tarkoitti, että kaiken voi tehdä reilummin?
Tampereen kaupunginhallitukselle esitetään yt-neuvottelujen aloittamista vähintään 10 miljoonan euron säästöjen saavuttamiseksi. Säästöjä tehdään kaikilla palvelualueilla. Perussuomalaisten kansanedustajan, Tampereen kaupunginvaltuutettu Joakim Vigeliuksen mielestä päätökset osoittavat, mitä SDP:n vaalilupaus "kaiken voi tehdä reilummin" todella tarkoittaa.

Perussuomalaisten varapuheenjohtaja Teemu Keskisarja SuomiAreenassa: SDP jakaisi äänestäjille ja someseuraajille ei-kenenkään velkamiljardeja, joita ei ole olemassakaan
MTV:n ja Porin kaupungin SuomiAreenan Raatihuoneenpuiston lavalla kohtasivat keskiviikkoiltana puolueiden puheenjohtajiston vaikuttajat, ja melko ennalta-arvattavasti puoluepomoilta kysyttiin kantoja talouden sopeutuksiin ja lisäsäästöihin lähitulevaisuudessa.

PS-ministeriryhmän tiedotustilaisuus klo 15.30 alkaen (suora lähetys)

Jussi Halla-aho: Kehitysavun tehtävä on ollut ostaa itsellemme hyvää omaatuntoa
Länsimainen ja suomalainen ihminen kantaa ilmeisen ikuista syyllisyyden taakkaa. Ainakin wokeväen mielestä. Olemme syyllisiä siihen, mitä samanväriset ihmiset ovat tehneet missä päin maailmaa hyvänsä aikakauteen katsomatta. Jussi Halla-ahon mielestä tämä on ”vähän kummallista ajattelua”.

Arabitaustaiset perheklaanit hallitsevat suurta osaa saksalaisesta rikollisuudesta
Aikoinaan Libanonista Saksaan turvapaikanhakijoina saapuneet arabitaustaiset klaanit tekevät huomattavan osan Saksan rikoksista. Saalista kerätään etenkin huumekaupalla, ryöstöillä, suojelurahalla ja kiristyksellä. Klaanin jäseniä yhdistävät ehdoton lojaalisuus omia perheenjäseniä ja sukulaisia kohtaan, perinteiset arvokoodit ja oma oikeuskäsitys. Tutkijat muistuttavat, että kaikki perheklaanien jäsenet eivät ole rikollisia.

Nato tunnusti laittoman maahantulon merkittäväksi uhaksi kansalliselle turvallisuudelle
Nato teki Haagin huippukokouksessaan päätöksen, että rajaturvallisuuteen liittyvät kulut voidaan jatkossa laskea mukaan jäsenmaiden viiden prosentin puolustusmenotavoitteeseen. Tämä on suuri helpotus niille Nato-maille, joilla on yhteistä rajaa Venäjän kanssa tai joihin muuten kohdistuu paljon laitonta maahantuloa. Myös kumivenepakolaisten kanssa ongelmissa oleva Britannia iloitsee uudesta linjauksesta.

Suomen Akatemia teki sen taas! 750 000 euron jättipotin kuittasi tällä kertaa kynsisalonkitutkimus: feminismin ja rodullistamisen manikyyritutkimusta
Suomen Akatemian myöntämä yli 750 000 euron rahoitus Helsingin yliopiston tutkimukselle "Intiimi manikyyri: femininisoitu työ, (itse-)hoiva ja rodullistetut kohtaamiset kynsistudioissa" on hämmentänyt sosiaalisessa mediassa. Keskustelijat ovat ilmaisseet epäuskoaan julkista rahankäyttöä ja tiedepolitiikkaa kohtaan. Päivystävät kriitikoiden kriitikot kuten ekonomisti Heikki Pursiainen puolestaan piikittelivät muita keskustelijoita kuten Wille Rydmania jopa henkilökohtaisuuksiin asti. Pursiainen puhui kohututkimuksesta ylistävämpään sävyyn. Suomen Akatemian erikoiset rahoituspäätökset hämmentävät ihmisiä vuodesta toiseen. Ilmiö liittyy laajempaan keskusteluun tieteen politisoitumisesta ja tiederahoituksen kanavoitumisesta ideologisesti värittyneisiin hankkeisiin.