Ex-sisäministeri, kansanedustaja Päivi Räsänen (kd.) kommentoi huojentuneena Helsingin hovioikeuden vapauttavaa päätöstä tänään.

– Pelkkä, lähes viisi vuotta kestänyt prosessi tutkintoineen, oikeudenkäynteineen, ilman tuomiotakin, on ollut omiaan kaventamaan sanan- ja uskonnonvapautta aiheuttamalla itsesensuuria. Pelkoa siitä, joudunko kenties samanlaiseen prosessiin, jos ilmaisen näkemykseni.

Räsänen muistutti, että kiihottaminen kansanryhmää vastaan -rikoksesta voi koitua jopa kahden vuoden vankeusrangaistus. Hänen tapauksessaan syyttäjä vaati sakkorangaistusta. Tätä vakavammaksi ongelmaksi Räsänen arvioi vaatimuksen sensuurista.

– Tällainen tuomio olisi avannut pään myös vastaavien, tuhansien julkaisujen kiellolle. Uhkan modernista kirjaroviosta.

– Toivon sitä, että syyttäjä tyytyy päätökseen. Hänellä on 60 päivää aikaa harkita sitä, että hakeeko hän valituslupaa korkeimmasta oikeudesta.

– Jos kävisi niin, että tämä vielä jatkuisi, olen edelleenkin valmis sanan- ja uskonnonvapautta myös korkeimmassa oikeudessa, tarvittaessa jopa Euroopan ihmisoikeustuomiosistuimessa. Tällä hetkellä olen syytteistä vapaa, ja päätös on lainvoimainen. Haluan rohkaista kaikkia käyttämään perusoikeuksiaan. Käyttämään kallisarvoista sanan- ja uskonnonvapautta, jotka meillä on kirjoitettuna perustuslakiimme.

SUOMEN UUTISET