Islamilaisen teologian opetus käynnistyy Helsingin yliopiston teologisessa tiedekunnassa syksyllä, kertoo yliopiston tiedote. Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho muistuttaa, että julkisen rahan jakaminen on aina priorisoimista: samalla kun Helsingin yliopisto aloittaa somalin kielen ja islamilaisen teologian opetuksen, se lopettaa antiikin tutkimuksen ja klassillisen arkeologian lehtoraatin rahoituksen.

Halla-ahon mukaan perussuomalaisia vihataan yliopistomaailmassa varsin laajasti, koska akateemista maailmaa hallitsee vanha ja syvään juurtunut vasemmistolainen eetos.

– Usein kuitenkin kuulee myös väitteitä persujen tiedevastaisuudesta. Itse en ainakaan humanistisine koulutuksineni, entisenä tieteentekijänä ja nykyisenä harrastajana, ole tiedevastainen. Juuri tämän vuoksi seuraan kauhulla sitä, mitä yliopistossa on viimeisen 10-15 vuoden aikana tapahtunut, Halla-aho kirjoittaa Facebook-seinällään.

Halla-aho kannattaa sivistysyliopistoajatusta. Suomalainen yliopisto luotiin Halla-ahon mukaan tuottamaan suomenkielistä sivistyneistöä suomalaisen yhteiskunnan tarpeisiin. Sillä kiinnitettiin Suomi ja Suomen kansa sekä länsimaisen sivistyksen jatkumoon että sivistyskansojen yhteisöön.

– Humanististen tieteiden kruununjalokiviä olivat pitkään antiikin tutkimus ja klassinen filologia, joita lähestyttiin latinan, kreikan ja sanskritin sekä niihin liittyvän kirjallisuuden ja arkeologisen evidenssin kautta.

Tällaiset aineet eivät tuota mitään käsinkosketeltavaa. Ne nähtiin Halla-ahon mukaan osoitukseksi kansakunnan korkeasta sivistystasosta, minkä lisäksi ne tietysti tuottivat tietoa menneisyydestämme ja siitä, mistä olemme tulleet.

Ajatus yliopistojen tehtävästä on muuttunut radikaalisti

Halla-ahon mielestä ajatus korkeakoululaitoksen tehtävästä on muuttunut radikaalisti viime vuosina.

– Tärkeää tuntuu olevan tarjota ilmaista tai puoli-ilmaista englanninkielistä opetusta ulkomaalaisille, jotta nämä voivat valmistuttuaan lähteä tutkintoineen jonnekin, missä osaamisestaan saa paremman hinnan (ja missä voi työllistyä englannin kielellä), Halla-aho kirjoittaa.

– Tärkeää on myös tuottaa tieteen kaapuun puettua poliittista propagandaa (kuten ”sukupuolentutkimus” ja ”rasismitutkimus”), jolla ei ole sen paremmin kaupallisia sovelluksia kuin sivistyksellistäkään arvoa.

Suomen kieltä ollaan ajamassa alas opetuksen ja tutkimuksen kielenä, ja englanti valtaa alaa.

– Tämä on hyvin masentavaa, kun ottaa huomioon, millainen taistelu toissa vuosisadalla käytiin suomen kielen kohottamisesta salonkikelpoiseksi sivistyksen kieleksi.

Halla-ahon mukaan monet ihmiset ovat huolissaan näistä asioista myös yliopiston sisällä.

– Jotkut erehtyvät välillä pohtimaan niitä ääneenkin. Heidät paheksutaan nopeasti hiljaiseksi.

Toissa vuonna Helsingin yliopistossa lopetettiin japanin kielen professuuri. Viime vuonna taas aloitettiin somalin kielen opetus, Halla-aho muistuttaa. Tarjolla on opintolinja sekä äidinkielisille puhujille että ei-äidinkielisille.

– Nähtäväksi jää, millaisen suosion oppiaine saavuttaa, mutta minun on vähän vaikea nähdä, millä tavalla on julkisesti rahoitetun suomalaisen yliopiston tehtävä opettaa somalin kieltä somaleille.

Islamilaisen teologian opetus alkaa

Ja nyt Helsingin yliopisto aloittaa islamilaisen teologian opetuksen.

– Tavoitteena on auttaa meitä suomalaisia ymmärtämään paremmin Suomeen ehdoin tahdoin synnytettyä islamilaista vähemmistöä sekä tietysti estää viimeksimainittua radikalisoitumasta. Islamilaisen teologian lehtoraatti auttaa meitä ymmärtämään mm. sen, että sharia merkitsee ”polkua, joka johtaa vesilähteelle”. Sitten meitä ei enää pelota, kun jihadisti vaatii shariaa, Halla-aho piikittelee

Samalla, kun Helsingin yliopisto aloittaa somalin kielen ja islamilaisen teologian opetuksen, se lopettaa antiikin tutkimuksen ja klassillisen arkeologian lehtoraatin rahoituksen, Halla-aho muistuttaa.

Suomen Uutiset