Sote-valiokunnan puheenjohtaja Markus Lohi (kesk.) kertoo nostavansa ”kissan pöydälle”. Hän toteaa koronan tuleen jäädäkseen, ja esittää hoitajien rokottamista koskevan tartuntatautilain pykälän poistamista. Hän perustelee kantaansa sillä, että nyt tarvitaan jokainen ammattilainen hoitotyöhön. Perussuomalaiset ovat nostaneet saman kissan pöydälle jo monta kertaa aikaisemmin.

Lohi kirjoittaa: ”Asiantuntijoiden mukaan Covid 19 virus/tauti on tullut jäädäkseen. On siirryttävä normaaleihin terveydenhuollon toimintatapoja. Nostan nyt ”kissan” pöydälle. Tulisiko tartuntatautilain 48a § poistaa nopeasti. Tarvitsemme nyt jokaisen ammattilaisen hoitotyöhön.”

Viestin sävy on hyvin erilainen kuin joulukuussa, jolloin Lohen johtama sosiaali- ja terveysvaliokunta antoi puoltavan lausunnon hoitajien rokotuspakosta. PS on esittänyt pakkorokotusten sijaan hoitajille korona-pikatestejä. Hallitus päätti toisin ja otti valtavan riskin hoitajien irtisanoutumisesta. Tämä riski on nyt realisoitunut, ja Markus Lohi sanoo asian ääneen. Hän toivoo puolueilta tukea asialle.

Eriävä mielipide joulukuussa

Perussuomalaiset on toistuvasti puhunut pakkorokotuksia vastaan. Perussuomalaiset kansanedustajat Arja Juvonen, Kaisa Juuso ja Minna Reijonen kritisoivat jo joulukuussa tapaa, jolla hallitus yrittää painostaa rokottamattomia hoitajia:

– Perussuomalaiset kantavat vakavaa huolta terveydenhuoltojärjestelmämme kantokyvystä. Niin kantoi hallituskin aikaisemmin, kun hoitajia painostettiin töihin lepoajoista ja vuosilomista välittämättä sekä kiireettömän hoidon määräajoista luovuttiin valmiuslailla. Nyt hallitus on kuitenkin valmis sulkemaan jopa 55 000 sote-alan ammattilaista pois töistään puutteellisen rokotesuojan perusteella, Arja Juvonen, Kaisa Juuso ja Minna Reijonen kuvailivat tilannetta jouluna.

He jättivät sote-valiokunnassa hoitajien pakkorokotusasiasta eriävän mielipiteen.

Rokotuspakosta luopumisesta lakialoite

Perussuomalaisten kansanedustajat Jani Mäkelä ja Juha Mäenpää muistuttavat keskustakansanedustajaa rokotuksia koskevasta helmikuussa tehdystä lakialoitteesta:

Mäenpään lakialoite perusteli rokotuspakosta luopumista:

”Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ylilääkäri Hanna Nohynek totesi mediassa olleiden tietojen mukaan tammikuun 2022 lopussa, että hoitohenkilöstön koronarokotusvelvoitetta ei voida enää perustella yksinomaan potilaiden suojelemisella. Suoja omikrontartuntaa vastaan putoaa 2—3 kuukauden kuluttua kolmannesta annoksesta alle 50 prosenttiin. Hänen mukaansa omikronin jyllätessä yhteiskunnassa ei hoitajien rokotevelvoitetta voi enää perustella potilaiden suojaamiseen pohjaten.

Tämä terveydenhuoltohenkilökunnan ”pakkorokottaminen” on keskeyttänyt palkansaannin sekä saanut lukuisan määrän alan työntekijöitä irtisanoutumaan työstään. Jo ennestään työntekijäpulasta kärsivän alan hoitohenkilökunnan yhtäkkinen väheneminen vaarantaa potilasturvallisuuden. ”

Keskustelu rokotepakosta luopumisesta jatkuu.

SUOMEN UUTISET

Tagit