

Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan (HYY) järjesti Opiskelurauhaa! -mielenosoituksen Eduskuntatalon edustalla Helsingissä 25. syyskuuta 2024. / LEHTIKUVA
HYY-vaalit: Opiskelijat kallellaan vasemmalle – tuore konservatiivien opiskelijaliike tarjoaa vaihtoehtoa
Yliopisto-opiskelijat suosivat vasemmistoliberaalia ja vihreää ajattelua, vaikka eivät olisi perinteisiin puolueisiin sitoutuneita. Näin voisi päätellä muun muassa tuoreimmista Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan, HYY:n, edustajistovaalien tuloksista. Eniten ääniä sai ”Maailmanpyörä”-liittouma ja sitoutumaton vasemmisto.
Äänestysprosentti tosin jäi matalaksi. Äänioikeutettuja ylioppilaskunnan jäseniä on lähes 30 000, uurnille vaivautui noin kolmannes.
Mutta siitä, että kyseessä on yliopiston opiskelijajärjestö ja siitäkin vain osa aktiivisia äänestäjiä, ei pidä päätellä, että sen vaaleilla tai sen johtajien näkemyksillä ei olisi merkitystä muualla kuin kampuksella.
Tosiasia on se, että Helsingin yliopiston ylioppilaskunnalla on huomattava, läpi koko yhteiskunnan ulottuva poliittinen ja taloudellinen vaikutusvalta, joka on sekä suoraa ja konkreettista että epäsuoraa ja vaikeammin havaittavaa.
Ensinnäkin Helsingin yliopiston ylioppilaskunta – eli yliopiston opiskelijat – omistaa Suomen arvokkaimmat kiinteistöt ja ennen kaikkea tonttineliöt, jotka löytyvät muun muassa Stockmannin, Kaivotalon ja uuden ylioppilastalon alta.
– Jos kävelee Rautatieasemalta Kaivopihan läpi kohti Stockmannia, kulkee käytännössä opiskelijoiden omistamalla maalla, kuvaili HS taannoin eräässä artikkelissaan.
Maailman rikkain ylioppilaskunta
HYY itsessään on voittoa tavoittelematon järjestö, joka käyttää varallisuuttaan opiskelijoitten hyvinvointiin ja tukemiseen. Liiketoimintaansa varten HYY:llä on erillinen organisaatio. Jotain kertonee se, että takavuosina HYY oli Helsingin kaupungin suurin kiinteistöveron maksaja.
HYY on todennäköisesti maailman rikkain ylioppilaskunta. Sen vauraus perustuu Suomen suuriruhtinaskunnan aikoihin, kun Keisarillinen senaatti antoi edullisella vaihtokaupalla ylioppilaskunnalle ”lähes arvotonta joutomaata” – siis nykyistä keskustaa. 1800-luvun puolivälissä Helsingin keskusta sijaitsi lähempänä Senaatintoria, ja opiskelijoille osoitettiin näin paikka, jossa nämä saivat ”riehua” muita häiritsemättä, kuten historiankirjat kertovat.
Raha eli vuokratulot ei kuitenkaan selitä kaikkea. Helsingin yliopiston Euroopan historian professori Laura Kolbe kuvailee, miten HYY:n edustajiston nimiluetteloista on jo lähes kahden vuosisadan ajan voinut päätellä, ketkä tulevaisuudessa nousevat ministerinpesteihin, kaupunginvaltuustoihin, virkamiehistön johtopaikoille ja kansainvälisiin huipputehtäviin. Tämä yhteys ei ole aikojen saatossa muuttunut miksikään, sanoo Kolbe.
Suomessa jokaisella yliopistolla on oma ylioppilaskuntansa, mutta HYY:llä on muihin verrattuna kaksi lyömätöntä valttikorttia: ensinnäkin se on pääkaupunkiseudulla, ja toiseksi sen yhteiskunnallinen asema rakentui vankaksi monin tavoin jo Venäjän keisarin suosiollisuuden tukemana. Maakuntien korkeakouluissa voidaan vain haaveilla vastaavasta kulttuurisesta ja historiallisesta ponnahduslaudasta.
Konservatiiveille edustajistopaikka ensimmäistä kertaa
Vaikka edustajistovaali oli vasemmiston, liberaalien ja niin kutsuttujen ainejärjestöjen juhlaa, saattaa vuoden 2024 vaalituloksessa nähdä pienen liikahduksen toiseenkin suuntaan.
Konservatiivinen opiskelijaliike Murros onnistui saamaan yhden edustajistopaikan, vaikka liike on perustettu vasta tämän vuoden kevättalvella. Murros ry on puoluepoliittisesti sitoutumaton, ja sen tavoitteena on edistää akateemisen maailman sananvapautta vastapainona woke-ideologialle.
– Olemme iloisia jo tästä yhdestä paikasta, jonka saimme siitä huolimatta, että järjestö ei ole ollut toiminnassakaan kuin runsaat puoli vuotta. Meillä oli vaaleissa nollabudjetti, ja silti olemme nyt tässä. Järjestömme on valtakunnallinen, ja uskomme, että muissakin Suomen yliopistoissa meistä kiinnostutaan, kertovat Niina Saaranen ja Hannes Ihalainen Murroksesta. Niina Saaranen valittiin HYY-edustajiston jäseneksi ja Ihalainen tämän varajäseneksi.
– Yhä useampi opiskelija niin oikealta kuin vasemmalta kokee, että tieteen vapaus on vaarantunut ja keskusteluilmapiiri kaventunut voimakkaan vasemmistoliberaalin hegemonian puristuksessa, jatkavat Saaranen ja Ihalainen.
Murroksella on myös kansainvälisiä yhteyksiä konservatiivisiin opiskelija- ja tutkijajärjestöihin, ja tarkoitus on osallistua aktiivisesti muualla maailmassa järjestettäviin konferensseihin ja tapahtumiin.
Kaikkea pitää voida kyseenalaistaa
Murros haluaa nostaa esiin suomalaisuutta, länsimaista ajattelutapaa ja akateemisia traditioita. Nämä resonoivat hyvin kristillisen ajattelutavan kanssa, huomauttaa Saaranen.
– Jäseniltämme ei kuitenkaan edellytetä kristillisyyttä. Joukossamme on myös ateisteja ja uskonnottomia, kertoo vuorostaan Teemu Lahtinen.
– Tärkeintä on akateemisen vapauden vaaliminen – kaikkea pitää voida kysyä, kyseenalaistaa ja tutkia.
Lahtinen ja Saaranen arvelevat, että Murrokselle oli sosiaalinen tilaus. He kokevat saaneensa pieninä signaaleina hiljaisia tuen osoituksia myös yliopiston henkilökunnalta ja tutkijoilta.
Kaikkia konservatiivinen opiskelijaliike ei tietenkään miellytä: myös kampuksella, sivistyksen kehdossa, osataan repiä vastapuolen vaalijulisteita.
Tällä kertaa kyytiä saivat paikoin juuri Murroksen mainokset.
Mai Allo
Artikkeliin liittyvät aiheet
- konservatiivinen opiskelijaliike Murros Helsingin yliopiston ylioppilaskunta HYY-vaalit Hannes Ihalainen Niina Saaranen Laura Kolbe kristilliset arvot Woke-ideologia konservatiivit vasemmistoliberaalit akateeminen vapaus Suomalaisuus Teemu Lahtinen vihreät
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Työväenpuolue murskavoittoon Britannian parlamenttivaaleissa – lupausten lunastaminen käy työstä

Jopa CNN myöntää: Bidenin henkisten kykyjen heikkenemisestä olisi voitu raportoida paremminkin

Neuvotteluvoitto – Orbanin Fidesz-puolue ECR:n ulkopuolelle ja silti ryhmä nousee nyt EU-parlamentin 3. suurimmaksi

Saksalaiset antoivat eurovaaleissa kuitin Saksan hallitukselle – massasiirtolaisuuden haitat ja sisäpolitiikka painoivat ilmastoa enemmän
Viikon suosituimmat

Valkoisen teinin tappajasta tuli Amerikan mustien sankari
Texasissa nuorten miesten nujakka päättyi toisen nuoren kuolemaan, koska musta nuorukainen oli tuonut koulun urheilukisoihin repussaan veitsen ja päätti käyttää sitä. Nyt valkoisen teinipojan tappajasta on tullut Amerikan mustien sankari, jolle ihmiset ovat lahjoittaneet jo yli puoli miljoonaa dollaria.

MTV Uutiset otti selvää, mistä maista suomalaisiin korkeakouluihin haetaan – Halla-aho: “Kukaan muu kuin toimittaja ei luullut, että Suomeen tultaisiin opiskelemaan länsimaista”
"Jos luulit, että suomalaisiin korkeakouluihin haetaan opiskelemaan eniten esimerkiksi Saksasta tai Britanniasta, niin metsään meni", kirjoittaa MTV Uutiset artikkelissaan, jossa se on selvittänyt, mistä maista suomalaisiin korkeakouluihin haetaan opiskelemaan. - Kukaan muu kuin toimittaja ei luullut, että Suomeen tultaisiin opiskelemaan länsimaista, toteaa eduskunnan puhemies, perussuomalaisten Jussi Halla-aho Facebook-kirjoituksessaan.

Ulosottovelallisten tilanne paranee – Ari Koponen: ”Aito mahdollisuus päästä pois veloista”
Hallitus päätti puoliväliriihessä kirjauksesta, jolla etsitään keinoja auttaa ulosottovelallisia uuteen alkuun. Tarkoituksena on, että koron lisäksi myös velan pääoma tosiasiallisesti lyhenee.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

Purra: “Suomalaisen veronmaksajan ei pidä kustantaa sitäkin lystiä, että joku roudaa jopa bisneksenä porukkaa tänne”

Purra myllyttää hyväuskoisia poliitikkoja: “Voisi kysyä, että miten mitään näin päätöntä voi edes keksiä”

SDP sulki perussuomalaiset ulos pormestarineuvotteluista – Vigelius: Nurmisen puheet yhteistyön tärkeydestä ovat ristiriidassa tekojen kanssa
Tampereen pormestariksi todennäköisesti nouseva Ilmari Nurminen (sd.) kertoi torstaina, että perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit on jätetty pois neuvotteluista Tampereen pormestariohjelmasta vuosille 2025–2029.

Hallitus uusii YEL-työtulon – Marinin hallituksen kohtuuton ja typerä järjestely johtaisi katastrofiin
Yrittäjien eläkejärjestelyistä on ollut paljon puhetta nykyisen hallituksen puoliväliriihen yhteydessä. Voimassa oleva lainsäädäntö on Marinin hallituksen politiikan seurausta, ja erityisavustaja Asmo Maanselän (ps.) mukaan se johtaisi katastrofiin vuonna 2029.

Manner-Espanjan sähköjärjestelmä romahti – yhteiskunta meni täysin sekaisin
Sähköt katkesivat tänään Espanjassa sekä Portugalissa ja kaaos iski välittömästi. Lähes kaikki modernin yhteiskunnan toiminnot ovat riippuvaisia toimivasta sähköverkosta, mikä tuli jälleen todistetuksi. Espanjan kansallinen kyberturvallisuusinstituutti tutkiikin, onko sähköverkon romahtamisen syynä kyberhyökkäys. Todennäköisin syy liittyy kuitenkin säätilaan.

Ruuan arvonlisävero laskee – kuluttajan ostovoima vahvistuu
Arvonlisäverotusta kevennetään alentamalla 14 prosentin arvonlisäverokantaan kuuluvien hyödykkeiden verokanta 13,5 prosenttiin vuodesta 2026 alkaen, valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi keskiviikkoiltana hallituksen puoliväliriihen tiedotustilaisuudessa.