

LEHTIKUVA
Ilmastoyhteistyön tulevaisuus askarruttaa EU-maita: ”Nyt ei ole hiilikaivosten sulkemisen aika”
Viime syksynä EU teki päätöksen hiilineutraalista Euroopasta vuoteen 2050 mennessä. Tavoite saattaa jäädä haaveeksi. Yhä useammat unionin jäsenmaat ja maanosan suuryritykset ovat sitä mieltä, että koronan kuristamassa maailmassa huoli suurtyöttömyydestä ja toimeentulosta ajaa ympäristötavoitteiden ylitse.
EU:n jäsenvaltiot ovat SVT:n mukaan erimielisiä siitä, miten koronakriisin jälkeiseen elpymiseen tarkoitetut rahat pitäisi jakaa. Yritysten ja työpaikkojen pelastaminen edellyttävät sitä, että ympäristöinvestoinnit saavat odottaa.
– Nyt ei ole oikea aika hiilikaivosten sulkemiseen, toteaa europarlamentaarikko Pietro Fiocci ECR-ryhmästä.
Suomi hiilineutraali 2035?
– Meillä ei ole sellaista luksusta, että voisimme valita kriisien välillä, sanoo puolestaan sosialistiryhmän (S&D) meppi Jytte Guteland.
– Ilmaston lämpeneminen on jo käynnissä.
Viime syksynä EU hyväksyi yhteisen suunnitelman maailman ensimmäisestä hiilineutraalista maanosasta vuoteen 2050 mennessä. Sanna Marinin punavihreä hallitus pisti toki paremmaksi ja päätti, että Suomi on hiilineutraali vuoteen 2035 mennessä. Päivitystä paikalliseen tilanteeseen ei ole vielä kuulunut.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Jytte Guteland Pietro Fiocci hiilineutraali koronakriisi pandemia koronavirus massatyöttömyys Sanna Marin S&D ECR EU
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Suvaitsevaiset kauhistuivat Michael Mooren uutuuselokuvasta, eikä ihme – Planet for Humans paljastaa, miten vihreällä aatteella rahastetaan – härskeimmäksi osoittautuu ex-varapresidentti Al Gore

Analyysi: Mihin muutoksiin koronavirus johtaa maailmassa ja Suomessa?

Perussuomalaiset ympäristövaliokunnan jäsenet: Hallitus ei ymmärrä pysäyttää ilmastopolitiikan kiristyksiä edes koronapandemian keskellä

Esitys sähköautojen latauspaikoista eduskuntaan – Purra: Hallituksen hiilineutraalisuustavoite on etenkin nyt mahdoton

Perussuomalaiset: Miljardien välttämättömät menolisäykset katetaan pelkällä velalla – mitään priorisointia ei ole tehty

Juuso: Suhangon kaivoksen purkuputkesta Kemijokeen virtaavat kemikaalit ovat vaarallisia myrkkyjä

PS-Nuoriso vaatii kaivosteollisuutta alv-kantaan: ”Lopetetaan luonnonvaroista luopuminen ulkomaalaisten taskuun ilman kunnon korvausta Suomelle ja suomalaisille”
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Aatu Arjalainen ja Nahom Hagos – kumpi on todempi uhka?

Someen jaettu pahoinpitely nostatti espanjalaisten raivon – afrikkalaisjengin ja paikallisten yhteenotot ovat jatkuneet yli viikonlopun
Paikallisten asukkaiden ja afrikkalaisjengin väliset väkivaltaisuudet ovat jatkuneet jo kolmatta yötä espanjalaisessa pikkukaupungissa. Taustalla ovat sosiaaliset ongelmat ja uskonnollinen eripura, joiden sanotaan olevan hallitsemattoman maahanmuuton seurausta. ”On aika panna vastaan ennen kuin on liian myöhäistä”, tulkitsee asukas paikallisten tuntoja.

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Hallitus selvittää maahanmuuttajien arvot: ”Lupa asua Ruotsissa ei kuulu ihmisoikeuksiin”
Maahanmuutto- ja integraatiopolitiikan pitää perustus tosiasioihin, ei näppituntumaan saatikka oletuksiin. Näin ajattelee tuore opetus- ja integraatioministeri Simona Mohamsson (ent. Mohammad). Yhteiset tasavertaisuuteen perustuvat arvot on hyväksyttävä, sillä ”lupa asua Ruotsissa ei kuulu ihmisoikeuksiin”.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Päivän pointti: Toksinen vallankäyttö, toiminnan ristiriitaisuudet ja kasvava tyytymättömyys Pride-liikkeen sisällä herättävät pohtimaan, joko Pride-aikakausi on tullut päätökseensä

Työelämägallup: Vain vajaa puolet ammattiliiton jäsenistä tietää, että työttömyysturva ei edellytä liiton jäsenyyttä
Ammattiliittoon kuuluminen ei itsessään takaa turvaa työttömyyden varalta. Turvan takaa työttömyyskassan jäsenyys. Tämä ei ole selvää läheskään kaikille ammattiliittojen jäsenille.