KOMMENTTI | Iltalehti julkaisi tänään verkkosivuillaan virheellistä tietoa väittäessään, että perussuomalaiset olisi luopumassa Saat mitä tilaat –sloganista.

Jutussa oli haastateltu puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsaloa, jonka mukaan slogania ei ole hylätty. Lehti kuitenkin otsikoi juttunsa tavalla, jolla ei ole mitään tekemistä todellisuuden kanssa. Iltalehden jutun otsikko kuului seuraavasti: ”Perussuomalaiset hylkää vaalisloganinsa – ”saat mitä tilaat” onkin rasite?

Perussuomalaiset tekivät oikaisuvaatimuksen vuorossa olevalle toimituspäällikölle. Hän otti oikaisuvaatimuksen vastaan ja lupasi selvittää asian jutun kirjoittaneen toimittajan kanssa. Mitä tapahtui seuraavaksi?

Iltalehti vaihtoi virheellisestä otsikostaan yhden sanan. Uusi otsikko kuului näin: ”Perussuomalaiset häivytti vaalisloganinsa – ”saat mitä tilaat” onkin rasite?”

Journalistien vastuu virheiden korjaamisesta

Tosiasiat ovat pilanneet monta mehevää uutista. Niin kävi nytkin. On tietysti kiusallista, että uutinen osottautuu virheelliseksi. Oikaisujen tekeminen on sekä toimittajalle että uutisvälineelle nöyryyttävää. Mutta virheelliset väittämät pitää silti kumota. Jos näin ei tee, on seurauksena uskottavuuden rapautuminen.

Ulkoministeri Timo Soini (ps.) osallistuu tämän viikon perjantaina puoluetoimistolla järjestettävään tiedotustilaisuuteen. Hänen selkänsä takana lukee edelleen tuttu slogan kissankokoisin kirjaimin – Saat mitä tilaat.

Mikäli kokoustilaan tutustuu lähemmin, löytää tutun sloganin lukemattoman monesta paikasta. Sen voi lukea seinältämme satoja kertoja. Slogan lukee kahvikupeissa, lautasliinoissa, lautasissa, esitteissä, kynissä jne.

Perussuomalaisten verkkoympäristöön kuuluu satoja sivustoja. Slogania käytetään monessa paikassa. Turuilla ja toreilla jaettavassa materiaalissa on tutut sanat. Kyseinen slogan on tällä hetkellä kiinteä osa perussuomalaisten graafista ilmettä. Voi olla, että se joskus muuttuu, mutta jos näin käy, kerromme siitä kyllä.

MATIAS TURKKILA

PS: Eduskuntavaalien alla käytimme kiteytystä: Suomalaisten puolesta. Myös se pitää. Nyt ja jatkossa.

LISÄYS keskiviikkona klo 15:32 – Iltalehti teki asiasta sivuilleen jatkojutun.