Tasavallan presidentti Sauli Niinistön isännöimässä Kultarannan ulko- ja turvallisuuspoliittisessa keskustelutilaisuudessa kuultiin useita puheenvuoroja Euroopan unionista. Perussuomalaisten kansanedustaja Olli Immonen ihmettelee erityisesti Euroopan komission varapuheenjohtaja Jyrki Kataisen (kok.) puheita demokratiasta ja unionin erinomaisuudesta.

– Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho kirjoitti MTV3:n kolumnissa hyvin liberaalin globalismin kriisistä. Nykyeliitin esillä pitämässä ”demokratian kriisissä” ei siis ole oikeasti kyse demokratian kriisistä eurooppalaisten kansallisvaltioiden sisällä, vaikka näin eliitti yrittää meille uskotella. Nykyeliitti ainoastaan käyttää demokratianpuolustuspuheitaan keppihevosena ja aseena hyökätessään monissa Euroopan maissa valtaan nousseita kansallismielisiä ja konservatiivisia puolueita vastaan, Immonen kirjoittaa Facebookissa.

– Itse kuitenkin näen demokratian olevan kriisissä EU-järjestelmän sisällä. EU on suorastaan demokratian irvikuva, kun tarkastellaan sen toimintaa lähimenneisyydessä. EU-eliitin demokratian vastaisuus on käynyt ilmi esimerkiksi sen käskyttäessä Euroopan kansoja äänestämään EU:ta koskevien kansanäänestysten yhteydessä niin monta kertaa, että äänestystulos on ollut eliitille mieluinen.

Komission valta kasvanut jatkuvasti

Immonen muistuttaa, kuinka tanskalaiset joutuivat äänestämään kahdesti Maastrichtin sopimuksesta ja irlantilaiset kahdesti Nizzan sopimuksesta ennen kuin sopimukset hyväksyttiin.

– Sama kuvio nähtiin Alankomaiden ja Ranskan kansanäänestyksissä, kun maissa äänestettiin EU-perustuslakisopimuksen hyväksymisestä. Tämän jälkeen perustuslaki muutettiin muodollisesti ”Lissabonin sopimukseksi”. Ensin kyseinen perustuslaki siis hylättiin molempien maiden kansanäänestyksissä, mutta tämän jälkeen perustuslaki muutettiin muodollisesti ”sopimukseksi”, jolloin kansanäänestystä ei eliitin päätöksellä enää tarvinnut järjestää.

– Lisäksi EU:n komission valta on jatkuvasti kasvanut, kun yhteiseen päätöksentekoon alistettujen asioiden määrä on lisääntynyt. EU:n vallankahvassa häärii myös vaaleilla valitsematon komissaari, jolla on aivan liikaa henkilökohtaista päätäntävaltaa asioihin, Immonen huomauttaa.

Saksa ja Ranska päättävät muiden puolesta

Immosen mielestä eripuraa EU:ssa on aiheuttanut erityisesti pienten ja suurten jäsenmaiden suhde toisiinsa päätöksiä tehtäessä.

– Ristiriitoja on synnyttänyt muun muassa se, että Saksa ja Ranska ovat keskinäisissä kokouksissaan pyrkineet sopimaan EU:n tulevaisuuden suunnasta jo ennen pienten maiden mukaantuloa neuvottelupöytään. Nyt EU:n integraatiota ollaan jälleen viemässä eteenpäin suurten maiden johdolla Euroopan kansoilta lupaa kysymättä.

– Tämä on Jyrki Kataisen ja kumppaneiden käsitys demokratiasta. Minun ja monen muun eurooppalaisen käsitys demokratiasta on hieman toisenlainen, Immonen toteaa.