Iran on ilmoittanut vapauttavansa tilapäisesti 85 000 vankia koronaepidemian takia. Iran on yksi koronaviruksen pahimmista leviämisalueista, ja epidemia on iskenyt myös vankiloihin. Tilapäisesti vapautetut vangit on tarkoitus kerätä takaisin vankiloihin parin viikon päästä.

YK:n ihmisoikeustarkkailija Javaid Rehman sanoi maanantaina, että useiden raporttien mukaan COVID-19 -virus on levinnyt Iranissa myös vankiloihin. YK vetosi Iraniin erityisesti poliittisten ja mielipidevankien vapauttamiseksi, kertoo uutistoimisto Al Jazeera.

Jo 85 000 vankia vapautettu

Iran ilmoitti jo viime viikolla vapauttavansa suuren joukon vankeja tilapäisesti. Viranomaisten mukaan vapautettavat vangit ovat pääasiassa muista kuin väkivaltarikoksista tuomittuja, lyhyen rangaistuksen saaneita vankeja.

– Tähän mennessä on vapautettu noin 85 000 vankia, kertoo Iranin oikeuslaitoksen tiedottaja Gholamhossein Esmaili.

Vankiloissa on ryhdytty toimenpiteisiin koronaepidemian leviämisen rajoittamiseksi.

Yritetään saada takaisin vankilaan myöhemmin

Al Jazeeran toimittaja Zein Basravi arvelee, että monet nyt vapautettavista ovat marraskuussa hallituksen vastaisten mielenosoitusten aikana vangittuja henkilöitä. Hänen mukaansa kaikki vapautetut aiotaan panna takaisin vankilaan 3. huhtikuuta.

Nähtäväksi jää, aikovatko kaikki vankilasta nyt vapautetut jäädä odottamaan, että heidät raahataan sinne takaisin parin viikon päästä. Pakistanista ja Afganistanista Turkin kautta Eurooppaan pyrkivien siirtolaisten reitti kulkee Iranin kautta. On siis mahdollista, että osa koronan takia vapautetuista vangeista lähtee etsimään parempaa elämää Euroopasta.

Talousyhteistyö Kiinan kanssa toi koronan Iraniin

Iran on yksi pahimmista koronaepidemian keskuksista Kiinan ulkopuolella. Maassa arvioidaan olevan yli 16 000 koronatartuntaa. Lähes tuhat iranilaista on jo kuollut koronaan.

Viranomaiset ovat todenneet, että koronaviruksen leviäminen Iranissa alkoi Qomin kaupungista. Qom on yksi Iranin uskonnollisista keskuksista, jossa on paljon pyhiä paikkoja ja muistomerkkejä. Kaupungissa on myös useita kiinalaisten johtamia rakennusprojekteja ja suuri määrä kiinalaisia rakennustyöläisiä ja insinöörejä. Talouslehti Wall Street Journal onkin sitä mieltä, että strateginen kumppanuus Kiinan kanssa on pääsyy koronan leviämiselle nimenomaan Iraniin.

Aiemmin Reuters uutisoi, että Iranissa on ryhdytty koronaepidemian vastaisiin toimiin muun muassa rajoittamalla ihmisten liikkumista ja peruuttamalla suuria uskonnollisia juhlia. Iranin hengellinen johtaja ajatollah Ali Khamenei peruutti perinteisen puheensa, joka hänen oli tarkoitus pitää Mashhadin kaupungissa persialaisen uuden vuoden kunniaksi perjantaina.

SUOMEN UUTISET