Saksaan on lopultakin muodostumassa uusi hallitus, mutta yksi suuri kanto on vielä kaskessa. Hallitusohjelma ja hallitukseen meno sosiaalidemokraattien (SPD) osalta ratkeaa jäsenäänestyksessä 4.3.2018.

SPD:ssä on 464 000 jäsentä. Joskus aiemmin oli lähes 800 000. Uusia jäseniä on tullut muutamassa viikossa 25 000, heitä on haalittu äänestämään hallitukseen menoa vastaan. Äänestys tehdään postitse. Äänestyksen järjestäminen maksaa yli miljoona euroa ja vie 2 viikkoa aikaa (20.2 – 4.3). Alunperin äänestystä oltiin toteuttamassa online-muodossa, mutta puolueen johto muutti sen postin kautta tehtäväksi. Tällä yritetään estää liiallista jäsenten taivuttelua hallitukseen menoa vastaan.

Hallitusohjelma on valtavan pitkä – 177 sivuinen dokumentti. Toivottavasti tehdään tiivistetty versio. Loppusuoralla oli kolme kiistakysymystä:

1. SPD halusi kieltää kokonaan lyhyen ajan työsuhteet. Kompromissi oli, että pienet, alle 250 henkilön yritykset saavat rekrytoida vain 5 henkilöä tällaisilla sopimuksilla. Yli 250 henkilön yrityksillä lyhyen ajan sopimuksilla voi olla enintään 2 prosenttia henkilöstöstä. SPD tavallaan voitti tämän kiistan.

2. SPD vaati julkisen ja yksityisen terveydenhuollon asemien samankaltaistamista (pariteetti). Kompromissina oli, että nimitettiin työryhmä arvioimaan asiaa. SPD ei ainakaan vielä voittanut. Yksityisellä puolella hoitoon pääsee paljon nopeammin kuin julkisella puolella ja lääkärien palkat ovat julkisella puolella paljon alhaisemmat. Juuri näitä eroja SPD haluaisi kaventaa.

3. SPD vaati pakolaisten perheenyhdistämisiin helpotusta. CDU/CSU torjuivat nämä (ks. jäljempänä).

Muutamia poimintoja hallitusohjelmasta:

Lapsilisiä korotetaan
Pieni- ja keskituloisille verohelpotuksia, suurituloisille ei lisäveroa
Eläkkeiden korotus, ainakin osalle
Investointeja lisätään infrastruktuuriin
Pakolaisille vuosittainen yläraja 180 000-220 000, josta voi olla kuukausittain enintään 1000 perheenyhdistämisiä
Puolustusbudjettin kasvattaminen muutamalla prosentilla
– EU-politiikka ”A new departure for Europe” on luvun otsake. Lisätään yhteistyötä maahanmuutossa ja turvallisuus- sekä puolustuspolitiikassa. Euroopan parlamentin valtaa lisätään. EVM muutetaan Euroopan valuuttarahastoksi (EMF).

Hallitusohjelma on EU:n ja EMU:n kehittämisessä hyvin yleisellä tasolla. Puhutaan vakaudesta ja solidarisuudesta, mutta ei mitään konkreettisuutta pankkiunionista tai suhdannerahastosta ym. Tämä kertoo suurista näkemyseroista CDU:n ja SPD:n välillä.

Hallituksen kokoonpanosta:

1. Angela Merkel liittokansleriksi.

2. Martin Schulzia kaavailtiin ulkoministeriksi, mutta hän joutui vetäytymään nöyryytettynä.

3. Hamburgin pormestari Olaf Scholz valtiovarainministeri. Scholz on ollut kovan kritiikin kohteena heinäkuun Hamburgin G20-kokouksen mellakoiden takia. Saattaa olla SPD:n uusi pj.

4. CSU:n johtaja Horst Seehofer sisäministeri. Haluaa laittaa pakolaisten tulon kuriin, jotta AfD:n kannatus ei enää nousisi.

5. Nyt tilapäisenä valtiovarainministerinä toimiva Peter Altmeier talousministeriksi. Hän on ollut Merkelin suuri tukija (kabinettipäällikkö)

6. SPD:lle oikeusministeriö ja perheasioiden hoito.

7. CDU/CSU:lle koulutus-, terveys- ja puolustusministeriöt.

Erikoista on se, että hallituksen toiminnasta ja aikaansaannoksista tehdään hallituskauden puolivälissä arvio. Tällaista ei ole ennen ollut. Jotkut veikkaavat, että Merkel saattaa silloin jättää CDU:n puheenjohtajan tehtävän. Uusi puheenjohtaja saisi silloin aikaa valmistautua seuraaviin vaaleihin.

SUOMEN UUTISET