
Jäsenäänestys ratkaisee, osallistuvatko Saksan sosiaalidemokraatit seuraavaan hallitukseen
Saksaan on lopultakin muodostumassa uusi hallitus, mutta yksi suuri kanto on vielä kaskessa. Hallitusohjelma ja hallitukseen meno sosiaalidemokraattien (SPD) osalta ratkeaa jäsenäänestyksessä 4.3.2018.
SPD:ssä on 464 000 jäsentä. Joskus aiemmin oli lähes 800 000. Uusia jäseniä on tullut muutamassa viikossa 25 000, heitä on haalittu äänestämään hallitukseen menoa vastaan. Äänestys tehdään postitse. Äänestyksen järjestäminen maksaa yli miljoona euroa ja vie 2 viikkoa aikaa (20.2 – 4.3). Alunperin äänestystä oltiin toteuttamassa online-muodossa, mutta puolueen johto muutti sen postin kautta tehtäväksi. Tällä yritetään estää liiallista jäsenten taivuttelua hallitukseen menoa vastaan.
Hallitusohjelma on valtavan pitkä – 177 sivuinen dokumentti. Toivottavasti tehdään tiivistetty versio. Loppusuoralla oli kolme kiistakysymystä:
1. SPD halusi kieltää kokonaan lyhyen ajan työsuhteet. Kompromissi oli, että pienet, alle 250 henkilön yritykset saavat rekrytoida vain 5 henkilöä tällaisilla sopimuksilla. Yli 250 henkilön yrityksillä lyhyen ajan sopimuksilla voi olla enintään 2 prosenttia henkilöstöstä. SPD tavallaan voitti tämän kiistan.
2. SPD vaati julkisen ja yksityisen terveydenhuollon asemien samankaltaistamista (pariteetti). Kompromissina oli, että nimitettiin työryhmä arvioimaan asiaa. SPD ei ainakaan vielä voittanut. Yksityisellä puolella hoitoon pääsee paljon nopeammin kuin julkisella puolella ja lääkärien palkat ovat julkisella puolella paljon alhaisemmat. Juuri näitä eroja SPD haluaisi kaventaa.
3. SPD vaati pakolaisten perheenyhdistämisiin helpotusta. CDU/CSU torjuivat nämä (ks. jäljempänä).
Muutamia poimintoja hallitusohjelmasta:
– Lapsilisiä korotetaan
– Pieni- ja keskituloisille verohelpotuksia, suurituloisille ei lisäveroa
– Eläkkeiden korotus, ainakin osalle
– Investointeja lisätään infrastruktuuriin
– Pakolaisille vuosittainen yläraja 180 000-220 000, josta voi olla kuukausittain enintään 1000 perheenyhdistämisiä
– Puolustusbudjettin kasvattaminen muutamalla prosentilla
– EU-politiikka ”A new departure for Europe” on luvun otsake. Lisätään yhteistyötä maahanmuutossa ja turvallisuus- sekä puolustuspolitiikassa. Euroopan parlamentin valtaa lisätään. EVM muutetaan Euroopan valuuttarahastoksi (EMF).
Hallitusohjelma on EU:n ja EMU:n kehittämisessä hyvin yleisellä tasolla. Puhutaan vakaudesta ja solidarisuudesta, mutta ei mitään konkreettisuutta pankkiunionista tai suhdannerahastosta ym. Tämä kertoo suurista näkemyseroista CDU:n ja SPD:n välillä.
Hallituksen kokoonpanosta:
1. Angela Merkel liittokansleriksi.
2. Martin Schulzia kaavailtiin ulkoministeriksi, mutta hän joutui vetäytymään nöyryytettynä.
3. Hamburgin pormestari Olaf Scholz valtiovarainministeri. Scholz on ollut kovan kritiikin kohteena heinäkuun Hamburgin G20-kokouksen mellakoiden takia. Saattaa olla SPD:n uusi pj.
4. CSU:n johtaja Horst Seehofer sisäministeri. Haluaa laittaa pakolaisten tulon kuriin, jotta AfD:n kannatus ei enää nousisi.
5. Nyt tilapäisenä valtiovarainministerinä toimiva Peter Altmeier talousministeriksi. Hän on ollut Merkelin suuri tukija (kabinettipäällikkö)
6. SPD:lle oikeusministeriö ja perheasioiden hoito.
7. CDU/CSU:lle koulutus-, terveys- ja puolustusministeriöt.
Erikoista on se, että hallituksen toiminnasta ja aikaansaannoksista tehdään hallituskauden puolivälissä arvio. Tällaista ei ole ennen ollut. Jotkut veikkaavat, että Merkel saattaa silloin jättää CDU:n puheenjohtajan tehtävän. Uusi puheenjohtaja saisi silloin aikaa valmistautua seuraaviin vaaleihin.
SUOMEN UUTISET
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Saksan suurpuolueet kenttien puristuksessa – Schulz perui ulkoministerihaaveensa

Saksassa hallitusohjelmasta sopu – SPD:lle merkittäviä myönnytyksiä myös Euroopan politiikassa
Viikon suosituimmat

Käsittämätön kahakka vaaliteltalla – Sofia Virta usutti avustajiaan häiriköimään työtään tekevää toimittajaa – kameraa revittiin kädestä, naamaan läpsittiin vaaliesitteillä
”En ole 20 toimittajavuoden aikana nähnyt poliitikkoa, joka hoitaisi mediasuhteitaan yhtä ala-arvoisesti.”

Joka toinen somaliäiti Suomessa on yksinhuoltaja – onko yksinhuoltajuus oikeasti moniavioisuutta?
Ylen artikkeli vuodelta 2009 kertoi, että 46 prosenttia Suomessa asuvista somaliäideistä asui tuolloin yksin lastensa kanssa. Yhtenä selittävänä tekijänä jutussa pidettiin moniavioisuutta, sillä Suomessa voi kihlautua useamman henkilön kanssa.

Purra sai lapsen äidiltä tyrmistyttävän viestin – koulurauha oli jo valmiiksi mennyttä, kunnes opettaja esitti kummallisen pyynnön

Juontajamalli Sini Ariell vieraili eduskunnassa ja kertoi Australian woke-sekoilusta tavalla, joka sai jopa Juha Mäenpään hetkeksi hiljenemään (video)

Päivän pointti: Woke tuhoaa kaiken mihin se koskee, tällä kertaa Kallion ilmaisutaidon lukion oppilaiden mahdollisuudet itsensä ilmaisemiseen

Vaalivalvojaiset – suora lähetys

Wille Rydman: Helsingin poliittisesta ilmapiiristä tulossa punavihreä – ”Ihmiset tulevat ainakin näkemään, mihin suuntaan Helsinkiä ei pidä viedä”
Perussuomalaiset saa Helsinkiin pienen valtuustoryhmän. - Teemme valtuustossa kaiken sen minkä voimme. Edustamme tervehenkistä sinivalkoista politiikkaa, ja pidämme ääntä senkin edestä, minkä vaalituloksessa menetimme, Wille Rydman sanoo ja kehottaa ammentamaan valituloksesta sisua.

Miko Bergbom: Perussuomalaiset on politiikan hammaslääkäri, SDP karkkipussi
Kansanedustaja Miko Bergbom vertaa perussuomalaisten toimivan politiikassa kuin hammaslääkäri, joka tekee oikeita asioita, mutta jonka tuoliin ei ehkä aina ole niin kiva istahtaa. Vastaavasti SDP toimii politiikassa tarjoten äänestäjilleen pulleaa karkkipussia. - Surullisena olen seurannut SDP:n ”kaikki voi tehdä velaksi” -kampanjaa. Rahaa on helppo luvata lisää, mutta pelkään sitä, että SDP:n lupaukset tulevat johtamaan ympäri Suomea kuntaveron korotuksiin, Bergbom sanoo.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää