
Jäsenäänestys ratkaisee, osallistuvatko Saksan sosiaalidemokraatit seuraavaan hallitukseen
Saksaan on lopultakin muodostumassa uusi hallitus, mutta yksi suuri kanto on vielä kaskessa. Hallitusohjelma ja hallitukseen meno sosiaalidemokraattien (SPD) osalta ratkeaa jäsenäänestyksessä 4.3.2018.
SPD:ssä on 464 000 jäsentä. Joskus aiemmin oli lähes 800 000. Uusia jäseniä on tullut muutamassa viikossa 25 000, heitä on haalittu äänestämään hallitukseen menoa vastaan. Äänestys tehdään postitse. Äänestyksen järjestäminen maksaa yli miljoona euroa ja vie 2 viikkoa aikaa (20.2 – 4.3). Alunperin äänestystä oltiin toteuttamassa online-muodossa, mutta puolueen johto muutti sen postin kautta tehtäväksi. Tällä yritetään estää liiallista jäsenten taivuttelua hallitukseen menoa vastaan.
Hallitusohjelma on valtavan pitkä – 177 sivuinen dokumentti. Toivottavasti tehdään tiivistetty versio. Loppusuoralla oli kolme kiistakysymystä:
1. SPD halusi kieltää kokonaan lyhyen ajan työsuhteet. Kompromissi oli, että pienet, alle 250 henkilön yritykset saavat rekrytoida vain 5 henkilöä tällaisilla sopimuksilla. Yli 250 henkilön yrityksillä lyhyen ajan sopimuksilla voi olla enintään 2 prosenttia henkilöstöstä. SPD tavallaan voitti tämän kiistan.
2. SPD vaati julkisen ja yksityisen terveydenhuollon asemien samankaltaistamista (pariteetti). Kompromissina oli, että nimitettiin työryhmä arvioimaan asiaa. SPD ei ainakaan vielä voittanut. Yksityisellä puolella hoitoon pääsee paljon nopeammin kuin julkisella puolella ja lääkärien palkat ovat julkisella puolella paljon alhaisemmat. Juuri näitä eroja SPD haluaisi kaventaa.
3. SPD vaati pakolaisten perheenyhdistämisiin helpotusta. CDU/CSU torjuivat nämä (ks. jäljempänä).
Muutamia poimintoja hallitusohjelmasta:
– Lapsilisiä korotetaan
– Pieni- ja keskituloisille verohelpotuksia, suurituloisille ei lisäveroa
– Eläkkeiden korotus, ainakin osalle
– Investointeja lisätään infrastruktuuriin
– Pakolaisille vuosittainen yläraja 180 000-220 000, josta voi olla kuukausittain enintään 1000 perheenyhdistämisiä
– Puolustusbudjettin kasvattaminen muutamalla prosentilla
– EU-politiikka ”A new departure for Europe” on luvun otsake. Lisätään yhteistyötä maahanmuutossa ja turvallisuus- sekä puolustuspolitiikassa. Euroopan parlamentin valtaa lisätään. EVM muutetaan Euroopan valuuttarahastoksi (EMF).
Hallitusohjelma on EU:n ja EMU:n kehittämisessä hyvin yleisellä tasolla. Puhutaan vakaudesta ja solidarisuudesta, mutta ei mitään konkreettisuutta pankkiunionista tai suhdannerahastosta ym. Tämä kertoo suurista näkemyseroista CDU:n ja SPD:n välillä.
Hallituksen kokoonpanosta:
1. Angela Merkel liittokansleriksi.
2. Martin Schulzia kaavailtiin ulkoministeriksi, mutta hän joutui vetäytymään nöyryytettynä.
3. Hamburgin pormestari Olaf Scholz valtiovarainministeri. Scholz on ollut kovan kritiikin kohteena heinäkuun Hamburgin G20-kokouksen mellakoiden takia. Saattaa olla SPD:n uusi pj.
4. CSU:n johtaja Horst Seehofer sisäministeri. Haluaa laittaa pakolaisten tulon kuriin, jotta AfD:n kannatus ei enää nousisi.
5. Nyt tilapäisenä valtiovarainministerinä toimiva Peter Altmeier talousministeriksi. Hän on ollut Merkelin suuri tukija (kabinettipäällikkö)
6. SPD:lle oikeusministeriö ja perheasioiden hoito.
7. CDU/CSU:lle koulutus-, terveys- ja puolustusministeriöt.
Erikoista on se, että hallituksen toiminnasta ja aikaansaannoksista tehdään hallituskauden puolivälissä arvio. Tällaista ei ole ennen ollut. Jotkut veikkaavat, että Merkel saattaa silloin jättää CDU:n puheenjohtajan tehtävän. Uusi puheenjohtaja saisi silloin aikaa valmistautua seuraaviin vaaleihin.
SUOMEN UUTISET
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Saksan suurpuolueet kenttien puristuksessa – Schulz perui ulkoministerihaaveensa

Saksassa hallitusohjelmasta sopu – SPD:lle merkittäviä myönnytyksiä myös Euroopan politiikassa
Viikon suosituimmat

Jari ”Suomessa ei ole katujengejä” Taponen erosi poliisin palveluksesta – perusti konsulttifirman
Sosiaalisessa mediassa kuuluisaksi tullut ylikomisario Jari Taponen on eronnut poliisin palveluksesta. Hän on perustanut oman konsulttiyrityksen, joka tarjoaa palveluksiaan muun muassa kaupungeille ja medialle. Erosta ilmoittaessaan Taponen syytti Helsingin poliisin johtoa politisoitumisesta ja poliisien vaientamisesta. Myös Taposta itseään on syytetty poliisityön politisoimisesta ja toisinajattelijoiden vainoamisesta. Tässä jutussa on yhteenveto ylikomisario Taposen värikkäästä urasta poliisina.

Antikainen: Kaasuputkimies Heinäluoman irvailu sai nolon lopun – venäläissotilaita ryömi kaasuputkissa Ukrainassa
Tiedotusvälineissä on uutisoitu tänään, että Venäjän joukot olisivat yllättäneet ukrainalaiset kaasuputken kautta Kurskin alueella viime viikonloppuna. Venäläisjoukkojen arvellaan ryömineen kaasuputken läpi kaksi päivää ja odottaneen sen sisällä vielä neljä päivää ennen nousemistaan esiin.

Pirkko Ruohonen-Lerneriltä kovaa kritiikkiä demarien Eero Heinäluomalle: “Kieroilun mestari, josta Putinkin on hänet palkinnut korkea-arvoisella mitalilla”
Demarimeppi, entinen SDP:n kansanedustaja Eero Heinäluoma on saanut Iltalehdessä osakseen kovaa kritiikkiä 16 vuotta sitten vuonna 2009 eduskunnan täysistunnossa pitämästään puheenvuorosta Nord Stream -keskustelussa samaan aikaan eduskunnassa toimineilta silloisilta kansanedustajilta. Kaasuputkea lobanneen Heinäluoman sarkastiset heitot ”suikkahattuisista, punatähtisistä ja harmaapukuisista” miehistä tämän päivän kontekstissa tuskin hymyilyttävät enää demareitakaan.

Vihreä kupla puhkesi – akkuvalmistaja Northvolt konkurssiin
Eräs Ruotsin taloushistorian suurimmista epäonnistumisista varmistui keskiviikkona, kun akkuvalmistaja Northvolt jätti konkurssihakemuksen Tukholman käräjäoikeudelle. Tuhannet menettävät työnsä ja vihreä siirtymä kokee pahan kolauksen. Konkurssin maksajiksi joutuvat käytännössä kaikki ruotsalaiset, sillä hankkeeseen sijoitetut eläke- ja verorahat katoavat kankkulan kaivoon.

Kristittyjä vainotaan ympäri maailmaa median vaietessa – Antikainen: Sisäministeri Mari Rantanen on toiminut oikein
Perussuomalainen sisäministeri Mari Rantanen sai tänään eduskunnan luottamuksen äänin 94–53. Vihreät esitti viime viikolla Rantaselle epäluottamusta vasemmistoliiton kannattamana. Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen on tyytyväinen, että Rantanen sai eduskunnan luottamuksen. Hän muistuttaa, että kristittyjä vainotaan tälläkin hetkellä useassa maassa samalla, kun media vaikenee asiasta.

Dosentti Ari Helo moittii lukion historiankirjaa: ”Halutaanko koululaisille antaa naiiviin utopistinen kuva Euroopan ulkopuolisten alueiden historiasta ennen kolonialismin kautta?”
Historioitsija ja dosentti Ari Helo antaa tanakkaa kritiikkiä lukion historian oppikirjalle Opus 6 HI6, jonka sisällössä Helo osoittaa olevan selkeitä historiallisen ajattelun puutteita. Kirjassa esimerkiksi länsimainen monikulttuurisuuskäsitys jää tunnistamatta ja historiaa kirjoitetaan eurosokeasti, eli eurooppalaisten näkökulmaa suljetaan pois.

Perussuomalaiset Opiskelijat: “Maahanmuuttajakiintiöt eivät kuulu korkeakoulujen yhteishakuun”
Jyväskylän yliopistosta kantautuu huolestuttavia uutisia. Hiljattain Ylen julkaiseman uutisen perusteella yliopistossa ollaan valmistelemassa tiettyihin koulutusohjelmiin omaa hakuväylää Suomea toisena kielenä opiskeleville. Perussuomalaisten opiskelijajärjestö pitää kannanotossaan suunniteltua positiivista syrjintää korkeakoulujen yhteishaussa älyvapaana toimintana.

Melko erikoista: Vieraskielisille oma väylä korkeakouluun – ”Yliopiston on pystyttävä vastaamaan muuttuviin osaamisvaatimuksiin ja muutoksiin väestörakenteessa”
Suomen yliopistoja riivaa sekin epäkohta, että eritaustaiset väestönosat eivät ole samalla tavalla edustettuina korkeakouluissa. Jyväskylän yliopisto on keksinyt epäkohtaan mainion ratkaisun: tehdään suomea toisena kielenä koulussa lukeneille oma väylä yliopistoon. Näin pystytään vastaamaan “muuttuviin osaamisvaatimuksiin ja muutoksiin väestörakenteessa".

Saksalta puuttuu sotilaita, aseita ja maanpuolustustahtoa – rämäkuntoinen armeija halutaan panna kuntoon satojen miljardien velkarahalla
Saksan tuleva kristillisdemokraattien ja demarien mustapunahallitus haluaa ottaa satoja miljardeja euroja uutta velkaa romukuntoisen armeijan kohentamiseen ja antaakseen oman panoksensa Euroopan puolustamiseen. Rahalla ei saa kuitenkaan kaikkea. Vaikka yhä useampi saksalainen pelkää Putinia, niin enemmistö ei ole valmis puolustamaan ase kädessä kotimaataan.

40 vuoden taistelu on ohi ja terroristijärjestö PKK laski aseensa – Suomen 16 000 kurdille avautui toivo paluusta kotiin
Kurdien terroristijärjestö PKK lopetti aseellisen taistelun Turkissa ja avasi samalla aivan uusia näkymiä maailman suurimmalle etniselle ryhmälle ilman omaa valtiota. Poliittinen ratkaisu luo pohjan kurdien valtiolliset rajat ylittävän asuinalueen rauhoittumiselle. Turvallinen tila mahdollistaa pakolaisiksi lähteneiden paluun rakentamaan kotiseutunsa ja kansansa uutta tulevaisuutta.