Mitä uhkia, mahdollisuuksia ja valintoja tulevaisuus tuo tullessaan? Joukko suomalaisia ajatuspajoja on koonnut yhteen ajatuksiaan satavuotiaan Suomen tulevaisuudesta kirjaksi Seitsemän näkymää Suomelle – ajatuspajojen tulevaisuusvisioita.

Teoksessa pohditaan monipuolisesti niin globalisaatioon, ilmastonmuutokseen kuin väestönliikkeisiin liittyviä kysymyksiä. Tarkastelussa ovat myös kysymykset kuten kaupungistuminen ja työelämän muuttuminen kuin myös Suomen ulkopoliittiseen asemaan liittyvät kysymykset.

Suomen Perustan artikkelissa Kansallisvaltio vai monikulttuurinen yhteiskunta? toiminnanjohtaja Simo Grönroos pohtii laajamittaisten väestönliikkeiden taloudellisia ja sosiaalisia vaikutuksia ja valintoja, mitä Suomen tulee tehdä maahanmuuttopolitiikan suhteen.

Grönroos näkee assimiloimattoman muslimimaahanmuuton johtavan ensin Ruotsin kaltaiseen yhteiskuntaan, jossa maahanmuuttajat eristäytyvät omiin lähiöihinsä, ja lopulta vähitellen Etelä-Afrikan kaltaiseen yhteiskuntaan, jossa rikkaiden valkoihoisten on eristäydyttävä muusta yhteiskunnasta aidatuille yksityisalueilleen.

”Yhteiskunnallisessa päätöksenteossa olisi siis hyvä ottaa huomioon, että kulttuureihin, etnisyyteen ja identiteetteihin liittyvä kysymykset eivät ole katoamassa maailmasta. Ne olivat ajankohtaisia Suomen itsenäistyessä vuonna 1917, ne ovat edelleen ajankohtaisia vuonna 2017 ja mikään ei viittaa siihen, etteivätkö ne tulisi olemaan ajankohtaisia vielä vuonna 2117”, Grönroos päättää kirjoituksensa.

Suomen Uutiset