

PS ARKISTO
Joutsenlahti: Suomen Uutisten paluu on kulttuuriteko
Suomen Maaseudun Puolueen pää-äänenkannattaja Suomen Uutiset palaa kahdenkymmenen vuoden tauon jälkeen palvelukseen perussuomalaisten avoimena verkkouutispalveluna Perussuomalainen-lehden rinnalla. Maailma on kuluneiden vuosikymmenten aikana ehtinyt muuttua paljon. Aatteen veteraanit muistelevat, millainen Suomen Uutiset oli SMP:n aikaan.
Kansanedustaja ja pitkän linjan kunnallispoliitikko Lea Mäkipää muistelee Suomen Uutiset -lehden olleen ulkoasultaan mustavalkoinen toisin kuin tänä päivänä ilmestyvä, värikäs Perussuomalainen.
– Suomen Uutiset oli tavallaan enemmän järjestölehti, poliittinen jäsenlehti, toisin kuin yleispoliittinen Perussuomalainen-lehti. Suomen Uutiset oli SMP:n pää-äänenkannattaja, jota jäsenet odottivat, koska muuta tiedon kanavaa ei ollut, Mäkipää kertoo.
Maaseudun asialla
Lehti oli arvossaan erityisesti kannattajien keskuudessa, koska painosmäärä oli pienempi. Varsinkin vaalien alla lehti koettiin tärkeäksi ja sitä jaettiin väsymättä maakunnissa. Puolueen poliittisena lehtenä Suomen Uutiset pysytteli tiukasti asialinjalla.
– Kielenkäyttö oli kansanomaisempaa ja lehti myös ohjeisti lukijoitaan. Ulkopuolisten kirjoituksia Suomen Uutisissa oli vain vähän. Maaseudun asioita käsiteltiin huomattavasti enemmän kuin nykyään. Tyypillisiä aiheita olivat pien- ja perheviljelmän tila ja lapsiperheet. Lehti suunnattiin enemmän maaseudulle ehkä siksikin, että potentiaaliset äänestäjät olivat siellä. Korkeasti koulutettuja äänestäjiä SMP:llä oli vähemmän, Mäkipää aprikoi.
Rötösherrat ja talonpojan tappolinja
Veikko Vennamon kirjoituksia Suomen Uutisissa nähtiin usein. Lehteen haastateltiin paljon SMP:n hallitusaikojen ministereitä eli Veikko Vennamoa, Urpo Leppästä ja Raimo Vistbackaa. Hallituksen tekemiset olivat tyypillisiä juttuaiheita.
– Rötösherrat ja talonpojan tappolinja – nämä olivat esillä noihin aikoihin, samoin kuin rintamamiesten ja -naisten asiat. Itse SMP:n varapuheenjohtajana liikkuessani ympäri Suomea sain paljonkin tilaa lehdessä, sanoo Mäkipää.
Mäkipään ensimmäinen haastattelu Suomen Uutisissa julkaistiin sen jälkeen, kun hän pääsi eduskuntaan vuonna 1983.
– Muistelen, että tuolloin eduskunnassa oli aina meidän toimittajamme tekemässä juttuja eduskunnan toiminnasta. Viikoittain julkaistiin äänestystuloksia ja miten itse kukin oli niissä äänestänyt. Joko äänestyksiä oli tuohon aikaan huomattavasti vähemmän tai sitten vain tärkeimmät julkaistiin, Mäkipää pohtii.
Kihniöläispoliitikko muistaa myös elävästi Tshernobylin räjähdyksen vuonna 1986 ja Suomen Uutisissa ilmestyneen kuvan SMP:läisten marssista ydinvoimaa vastaan.
Lehden ilmestyminen varmistettiin
vaikka vekselillä
Mikko Vainio, 91-vuotias veteraanikansanedustaja Lahdesta, toimi aikoinaan Suomen
Uutisten taloudenhoitajana. Vainio muistelee lehden taloudellisen tilanteen olleen hyvin tiukalla koko SMP:n olemassaoloajan. Lehti oli kuitenkin yleisölle ja puolueväelle niin tärkeä, että sen ilmestyminen maksettiin vaikka vekselillä, jos rahaa ei ollut.
– Muistan ainakin yhden tilanteen 70-luvun alkupuolelta SMP:n hajaannuksen aikana aivan eduskuntavaalien alla, kun lehden ilmestyminen oli vaakalaudalla. Rahaa ei ollut. Ei auttanut muu kuin laittaa nimet alle vekseliin, jotta lehti saatiin ilmestymään, Vainio muistelee.
SMP:n aikana oman lehden merkitys oli puolueväelle hyvin suuri, paljon suurempi kuin nykyään. Muita tiedotusvälineitä ei ollut kuin radio, jossain vaiheessa mustavalkoinen televisio tuli mukaan kuvaan.
– Kansa toimitti meille kirjeiden välityksellä omia ongelmiaan, jotka me puimme sanoiksi ja saatoimme lehden välityksellä julkisuuteen. Sillä oli kansalle hyvin suuri merkitys aikana, jolloin tiedonvälitys oli hyvin paljon niukempaa nykyaikaan verrattuna, Vainio kertoo.
Elämä oli vuoristorataa
Suomen Uutisten merkitys puolueen ja aatteen viestinviejänä oli suuri koko SMP:n ajan, vaikka elämä oli myrskyisää kannatuksen rajujen nousujen ja laskujen myötä.
– Melkoista vuoristorataa se oli meille kaikille, että saatiin lehti yleensä ilmestymään. Kaikki velat saatiin kuitenkin lopulta maksettua, Vainio toteaa.
Jos vertaa Suomen Uutisia nykyisin ilmestyvään Perussuomalaiseen, oli SMP:n lehti nykyistä kansanomaisempi. Käytetty kieli oli voimakkaampaa kuin nykyään, mutta aika ja tilanteetkin olivat erilaisia.
-Kun haavat olivat suurempia, myös lääkkeet olivat kovat. Painostus SMP:tä kohtaan oli todella rajua, ja sitä vastaan joutui puolustautumaan kovemmilla aseilla, selittää Vainio.
Veikon palsta oli erityisen suosittu
Eduskunnan 2. varapuhemies, rovasti Anssi Joutsenlahti Kankaanpäästä muistaa Suomen Uutiset jäsenistölleen hyvin tärkeänä, aina tervetulleena tiedonvälittäjänä. Joutsenlahden istuessa SMP:n kansanedustajana vuosina 1979-1987 Suomen Uutiset ilmestyi viikoittain.
– Kaikkein innokkaimmin luettiin ja odotettiin Veikko Vennamon puheenjohtajapalstaa, jossa käsiteltiin ajakohtaisia, päivänpolttavia kysymyksiä. Palstan ansiosta puolueväki pysyi ajan tasalla siitä, mitä päivänpolitiikassa tehtiin ja mikä oli SMP:n kanta mihinkin asiaan. Vieläkin pitää ihmetellä Veikon aktiivisuutta, Joutsenlahti kertoo.
Myös Joutsenlahdella oli Suomen Uutisissa oma palsta, Anssi pakisee, johon oli logon suunnitellut hänen enonsa Kauko Räike. Joutsenlahti sai muun muassa tehdä herättäjäjuhlilta jutun vuosittain, valokuvan kera. Suomen Uutisten jokaisessa numerossa oli myös hartauskirjoitus, jonka yleensä kirjoitti SMP:n luottopappi Eino Sares.
– Erityisen hyvin muistan, kun haastattelin kuuluisan kaatajan Niilo Ylivainion hänen kotonaan Lapualla. Se oli muistorikas tilaisuus, Joutsenlahti muistelee.
Lukijoilleen tärkeä tiedonvälittäjä
Erityisellä lämmöllä Joutsenlahti muistelee Suomen Uutisia luotsanneita päätoimittaja Reijo Enävaaraa ja hänen puolisoaan, toimitussihteeri Leena Enävaaraa, jotka olivat persoonallisia, hyvin miellyttäviä ihmisiä.
– Vuoden 1983 niin sanotun SMP:n jytkyn jälkeen Reijokin valittiin eduskuntaan, melkein vasten tahtoaan. Se oli hänelle niin kova paikka, ettei hänen sydämensä sitten kauan kestänytkään, Joutsenlahti muistelee hiljaisena.
Suomen Uutiset oli tiedonvälittäjänä hyvin tärkeä niin lukijoilleen kuin varmasti myös puolueen nousun ja aatteen leviämisenkin kannalta. Siihen aikaanhan media pimensi SMP:n julkisuuden valokeilasta vielä paljon nykyistäkin tehokkaammin.
– On hienoa, että Suomen Uutiset palautetaan poliittiselle kartalle. Se on kulttuuriteko ja pieteettinen teko, Joutsenlahti kiittelee.
MIKA MÄNNISTÖ
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Verkossa aloittava Suomen Uutiset toivottaa hyvää itsenäisyyspäivää

Hyvää itsenäisyyspäivää, Suomi

Perussuomalaiset konkaripoliitikot muistelevat uraansa: SMP:n perustamisesta on tänään kulunut 60 vuotta
Viikon suosituimmat

Helsingin teologisessa tiedekunnassa opiskeleva nainen kirjoitti loppuesseeseensä sanan “islamisaatio”, ja bumerangihan siitä tuli – “Ei voida arvostella”
Opiskelija käytti tenttivastauksensa yhdessä osassa sanaa ”islamisaatio.” Tentaattori ilmoitti, ettei tenttivastausta voi arvioida, koska siinä esiintyi termi, joka ei yliopiston mielestä ollut "akateemisesti vakiintunut". Tapaus osuu tieteenteon ytimeen. Opiskelija oli ehdottanut islamisaatiota jatkotutkimuksen aiheeksi. Jos jotakin väitettyä tai oletettua ilmiötä ei saa ehdottaa edes tutkimuskohteeksi siksi, että ilmiö ei ole ”akateemisesti vakiintunut”, putoaa tutkimukselta pohja. Yliopistojen tehtävä kun on juurikin tutkia sitä, mikä ei ole vielä tiedossa.

Valkoisen teinin tappajasta tuli Amerikan mustien sankari
Texasissa nuorten miesten nujakka päättyi toisen nuoren kuolemaan, koska musta nuorukainen oli tuonut koulun urheilukisoihin repussaan veitsen ja päätti käyttää sitä. Nyt valkoisen teinipojan tappajasta on tullut Amerikan mustien sankari, jolle ihmiset ovat lahjoittaneet jo yli puoli miljoonaa dollaria.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

Hallitus harkitsee vakavasti palkkojen veroalea – SAK, jonka pitäisi olla duunareiden puolella, aloitti heti neliraajajarrutuksen: Vastustaa työntekijöiden ostovoiman vahvistamista
SAK ja ay-liike laajemminkin on jyrkästi asettunut vastustamaan hallituksen kaavailemaa ansiotuloverotuksen keventämistä - siitäkin huolimatta, että matalampi verotus tarkoittaa enemmän käteen jäävää vastiketta työn tekemisestä. Kokonaisuudessa kannattaa huomata, että vaikka veronalennukset hyödyttävätkin työntekijää ja lisäävät ostovoimaa, liitot eivät veronalennuksista hyödy mitään.

Ulosottovelallisten tilanne paranee – Ari Koponen: ”Aito mahdollisuus päästä pois veloista”
Hallitus päätti puoliväliriihessä kirjauksesta, jolla etsitään keinoja auttaa ulosottovelallisia uuteen alkuun. Tarkoituksena on, että koron lisäksi myös velan pääoma tosiasiallisesti lyhenee.

Purra: “Suomalaisen veronmaksajan ei pidä kustantaa sitäkin lystiä, että joku roudaa jopa bisneksenä porukkaa tänne”

SDP sulki perussuomalaiset ulos pormestarineuvotteluista – Vigelius: Nurmisen puheet yhteistyön tärkeydestä ovat ristiriidassa tekojen kanssa
Tampereen pormestariksi todennäköisesti nouseva Ilmari Nurminen (sd.) kertoi torstaina, että perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit on jätetty pois neuvotteluista Tampereen pormestariohjelmasta vuosille 2025–2029.

Näin käy, kun jengit ottavat vallan yhteiskunnassa: Haiti totaalisen romahduksen partaalla
Rikollisjengit ovat käytännössä kaapanneet vallan maailman köyhimpiin kuuluvassa maassa. Haiti on maan YK-suurlähettilään mukaan lähellä tilannetta, ”josta ei ole paluuta”. Vain pikainen ulkovaltojen puuttuminen kaaokseen voisi nykäistä saarivaltion pois kuilun reunalta.

Ruuan arvonlisävero laskee – kuluttajan ostovoima vahvistuu
Arvonlisäverotusta kevennetään alentamalla 14 prosentin arvonlisäverokantaan kuuluvien hyödykkeiden verokanta 13,5 prosenttiin vuodesta 2026 alkaen, valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi keskiviikkoiltana hallituksen puoliväliriihen tiedotustilaisuudessa.

Manner-Espanjan sähköjärjestelmä romahti – yhteiskunta meni täysin sekaisin
Sähköt katkesivat tänään Espanjassa sekä Portugalissa ja kaaos iski välittömästi. Lähes kaikki modernin yhteiskunnan toiminnot ovat riippuvaisia toimivasta sähköverkosta, mikä tuli jälleen todistetuksi. Espanjan kansallinen kyberturvallisuusinstituutti tutkiikin, onko sähköverkon romahtamisen syynä kyberhyökkäys. Todennäköisin syy liittyy kuitenkin säätilaan.