

LEHTIKUVA
Junnila haluaa liukkaan kelin ajorataharjoittelun takaisin kuljettajatutkintoon: “Simulaattori ei vastaa oikeaa kokemusta liukkaalla kelillä ajamisesta”
Perussuomalaisten kansanedustaja Vilhelm Junnila on huolissaan kehityksestä, jossa B-luokan ajokorttikoulutuksessa liukkaan kelin harjoittelu suoritetaan useammin simulaattorilla kuin oikean auton ratissa suljetulla ajoradalla. Vuonna 2018 voimaan tullut laki mahdollistaa riskienhallintakoulutuksen ajotuntien suorittamisen simulaattorilla oikean ajorataharjoittelun sijaan.
– Uudistuksen jälkeen ajoharjoitteluratojen käyttö liukkaalla kelillä ajamisen harjoitteluun on vähentynyt huomattavasti, jopa puolella verrattuna aikaan ennen uudistusta. Monet asiantuntijat pitävätkin pelkkää simulaattoriharjoitusta puutteellisena ja tehottomana ja arvioivat oikealla autolla harjoittelun vähenemisen heikentävän liikenneturvallisuutta, toteaa kansanedustaja Vilhelm Junnila.
Simulaattori ei korvaa oikeaa kokemusta
Lakialoitteessa ei tyrmätä simulaattoriharjoittelua, jolla tulee olemaan paikkansa jatkossakin. Varsinkin pimeällä ajamista on käytännössä mahdotonta harjoitella kesäisin ja simulaation helppous mahdollistaa helposti useiden toistojen suorittamisen harjoittelussa. Opetusta on myös helpompi antaa oppilaan tarpeiden mukaan yksilöllisesti.
– Liukkaan kelin harjoittelussa simulaattorilla ei kuitenkaan saada useilla toistoillakaan mitenkään samaa kokemusta, tunnetta ja vaikutusta kuin oikealla autolla oikeassa liukkaassa tilanteessa ajamalla, muistuttaa Junnila.
Liukkaan kelin kokemus turvallisesti ajoradalla
Junnilan aiemmin jättämään kirjalliseen kysymykseen samasta aiheesta liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka (sd.) vastasi maaliskuussa, että hallituksella on vireillä lakihanke ajokorttilain päivittämiseksi erityisesti nuorten kuljettajien liikenneturvallisuuden parantamiseksi, joka käynnistetään ministeriössä välittömästi.
– Lakialoitteessani ehdotettava muutos ajokorttilakiin tukee ministeriön tavoitetta liikenneturvallisuuden parantamiseksi, varsinkin juuri ajokortin saaneiden nuorten osalta. Ajotaito kehittyy kokemuksen myötä, mutta on ehdottomasti turvallisempaa saada ensimmäinen aito kokemus tienpinnan liukkauteen turvallisesti ajoradalla kuin oikeassa liikenteessä, evästää Junnila.
Allekirjoituksia lakialoitteeseen kerätään eduskunnan syyskaudelle saakka.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
- kuljettajatutkinto ajoradat ajotaito simulaattori ajokorttikoulutus ajokortti liukkaan kelin ajoharjoittelu liikenneturvallisuus lakialoite Timo HArakka Vilhelm Junnila
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Junnila: Verotusoikeuden luovutus EU:lle avaa pandoran lippaan

Paljastiko asiakirjavuoto EU-pomojen ja Suomen hallituksen likaisen yhteispelin? Junnila kysyy: Tekeekö EU meille Kummisetä-elokuvasta tuttuja tarjouksia, ”joista ei voi kieltäytyä”?

Junnila: ”Eduskunta säätää lait, mutta tunteeko se omia lakejaan?”

Mäenpää ehdottaa perheenjäsenpykälää uuteen ajokorttilakiin
Viikon suosituimmat

Valkoisen teinin tappajasta tuli Amerikan mustien sankari
Texasissa nuorten miesten nujakka päättyi toisen nuoren kuolemaan, koska musta nuorukainen oli tuonut koulun urheilukisoihin repussaan veitsen ja päätti käyttää sitä. Nyt valkoisen teinipojan tappajasta on tullut Amerikan mustien sankari, jolle ihmiset ovat lahjoittaneet jo yli puoli miljoonaa dollaria.

MTV Uutiset otti selvää, mistä maista suomalaisiin korkeakouluihin haetaan – Halla-aho: “Kukaan muu kuin toimittaja ei luullut, että Suomeen tultaisiin opiskelemaan länsimaista”
"Jos luulit, että suomalaisiin korkeakouluihin haetaan opiskelemaan eniten esimerkiksi Saksasta tai Britanniasta, niin metsään meni", kirjoittaa MTV Uutiset artikkelissaan, jossa se on selvittänyt, mistä maista suomalaisiin korkeakouluihin haetaan opiskelemaan. - Kukaan muu kuin toimittaja ei luullut, että Suomeen tultaisiin opiskelemaan länsimaista, toteaa eduskunnan puhemies, perussuomalaisten Jussi Halla-aho Facebook-kirjoituksessaan.

Ulosottovelallisten tilanne paranee – Ari Koponen: ”Aito mahdollisuus päästä pois veloista”
Hallitus päätti puoliväliriihessä kirjauksesta, jolla etsitään keinoja auttaa ulosottovelallisia uuteen alkuun. Tarkoituksena on, että koron lisäksi myös velan pääoma tosiasiallisesti lyhenee.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

Purra: “Suomalaisen veronmaksajan ei pidä kustantaa sitäkin lystiä, että joku roudaa jopa bisneksenä porukkaa tänne”

Purra myllyttää hyväuskoisia poliitikkoja: “Voisi kysyä, että miten mitään näin päätöntä voi edes keksiä”

SDP sulki perussuomalaiset ulos pormestarineuvotteluista – Vigelius: Nurmisen puheet yhteistyön tärkeydestä ovat ristiriidassa tekojen kanssa
Tampereen pormestariksi todennäköisesti nouseva Ilmari Nurminen (sd.) kertoi torstaina, että perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit on jätetty pois neuvotteluista Tampereen pormestariohjelmasta vuosille 2025–2029.

Manner-Espanjan sähköjärjestelmä romahti – yhteiskunta meni täysin sekaisin
Sähköt katkesivat tänään Espanjassa sekä Portugalissa ja kaaos iski välittömästi. Lähes kaikki modernin yhteiskunnan toiminnot ovat riippuvaisia toimivasta sähköverkosta, mikä tuli jälleen todistetuksi. Espanjan kansallinen kyberturvallisuusinstituutti tutkiikin, onko sähköverkon romahtamisen syynä kyberhyökkäys. Todennäköisin syy liittyy kuitenkin säätilaan.

Hallitus uusii YEL-työtulon – Marinin hallituksen kohtuuton ja typerä järjestely johtaisi katastrofiin
Yrittäjien eläkejärjestelyistä on ollut paljon puhetta nykyisen hallituksen puoliväliriihen yhteydessä. Voimassa oleva lainsäädäntö on Marinin hallituksen politiikan seurausta, ja erityisavustaja Asmo Maanselän (ps.) mukaan se johtaisi katastrofiin vuonna 2029.

Ruuan arvonlisävero laskee – kuluttajan ostovoima vahvistuu
Arvonlisäverotusta kevennetään alentamalla 14 prosentin arvonlisäverokantaan kuuluvien hyödykkeiden verokanta 13,5 prosenttiin vuodesta 2026 alkaen, valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi keskiviikkoiltana hallituksen puoliväliriihen tiedotustilaisuudessa.