Lapualla ja Seinäjoella tänään vieraileva kansanedustaja Jussi Niinistö (ps) tiukkaa keskustan kantaa jalkaväkimiinoista. Puolustusvaliokunnan puheenjohtajana toimivan Niinistön mukaan Ukraina on ollut Suomelle terveellinen muistutus siitä, että kauniista puheista huolimatta vahvemman oikeus jyllää.

– Suomen on pidettävä kiinni omasta uskottavasta puolustuksesta. Jos kriisi Ukrainassa olisi alkanut nyt päättyvän vaalikauden alussa, ei puolustusbudjettia olisi leikattu eikä jalkaväkimiinoja tuhottu. Tulevalla vaalikaudella virheet on mahdollisuuksien mukaan korjattava.

– Puolustusbudjetin korottamisesta vallitsee laaja yksimielisyys, mutta jalkaväkimiinat kieltävän Ottawan sopimuksen kohtalo jakaa suuria puolueita. Perussuomalaiset kannattaa sopimuksesta irtautumista, samoin kokoomus viime kesän puoluekokouspäätöksellään. SDP sen sijaan vastustaa sopimuksesta irtautumista – ainakin niin kauan kuin Erkki Tuomioja on kuvioissa mukana – mutta Keskusta ajaa tässäkin asiassa kaksilla rattailla. Asiasta äänestettäessä Keskustan eduskuntaryhmä hajosi. Nyt gallupkärjessä keikkuva puolue on temppelinharjalla asiaa uudelleen arvioitaessa, Niinistö pohtii.

Hänen mukaansa miinaa ei voi suomalaisessa maastossa korvata millään muulla asetyypillä. Miina on halpa ja kotimainen puolustusase, jota ilman koko maan uskottava puolustus on haasteellisempaa.

– Keskustan on kerrottava kantansa äänestäjille ennen vaaleja. Vähintäänkin Suomella on oltava valmius jalkaväkimiinojen nopeaan ja massamaiseen valmistukseen. Kysymys ratkaistaan hallitusneuvotteluissa.

SUOMEN UUTISET