

PS ARKISTO
Juuso: Puhelinmyyntiin paremmat säännöt
Kilpailu- ja kuluttajaviraston tekemän selvityksen mukaan puhelinmyynti aiheuttaa kuluttajille todella paljon ongelmia. Puhelinmyynnin epäkohdista saapuu kuluttajaviranomaisille jatkuvasti runsaasti yhteydenottoja. Ne koskevat hyvin monenlaisia tilanteita ja eri hyödykeryhmien myyntiä.
Kilpailu- ja kuluttajaviraston mukaan kuluttaja-asiamies joutuu käyttämään paljon resurssejaan puhelinmyynnin sääntöjen ja puhelinmyynnissä tapahtuneiden laiminlyöntien valvontaan. Ostajalla on nykylain mukaan oikeus peruuttaa sopimus 14 päivän kuluessa tuotteen ja tilausvahvistuksen vastaanottamisesta, mutta tosiasiassa tämä mahdollisuus ei toteudu, jos myyjä ei kerro kuluttajalle riittävästi asiasta myyntitilanteessa ja sen jälkeen.
– Tilausvahvistuksessa ei välttämättä mainita peruuttamisoikeudesta, tai myyjä ei toimita tilausvahvistusta ostajalle lainkaan. Käytännössä kuluttajaviranomaisten tietoon tulee ongelmista yleensä vain pieni osa. Todellisuudessa ongelmia on aina paljon enemmän kuin valituksia, sillä vain harvat tekevät valituksen viranomaisille, toteaa Kaisa Juuso.
– On monenlaisia syitä ongelmiin. Puhelinmyynnissä tilanne tulee nopeasti. Päätös on tehtävä nopeasti, ja myyjä esittää tarjouksen houkuttelevasti sen etuja korostaen. Myyjä ei puhelimessa usein kerro kaikkia sopimukseen sisältyviä ehtoja riittävän selkeästi ja sopimuksen koko sisältöä voi olla vaikea ymmärtää puhelinkeskustelussa. Puhelinliittymän omistaja voi olla joku muu kuin käyttäjä, tästä esimerkkinä lapsille otetut liittymät. Vastaaja ei voi varmuudella tietää kuka on soittaja eikä soittaja voi varmasti tietää kuka on vastaaja. Ikääntyneillä ihmisillä voi olla vaikeuksia ymmärtää puhelun sisältöä, ja samassa tilanteessa ovat heikkokuuloiset ja kieltä huonosti ymmärtävät.
Hallituksella yrittäjälähtöinen näkökulma
Kilpailu- ja kuluttajaviraston teettämässä kyselyssä puhelinmyyjän soittoon vastaanottaneista lähes puolet oli kokenut joskus saaneensa puhelinmyynnissä riittämätöntä tietoa tai muuten harhaanjohtavaa markkinointia. On mahdollista myös yrittää myös kieltää puhelinmyynti, mutta sen kieltäneistä ainoastaan 28 prosenttia oli sitä mieltä, että kielto on toiminut hyvin.
– Kun Suomi valmisteli kuluttajansuojalain muutosta vuonna 2013, hallitus päätyi esittämään, että etäsopimuksia koskevan EU-direktiivin sallimaa vahvistusehtoa ei liitetä osaksi Suomen kuluttajalainsäädäntöä. Hallituksen esityksen mukaan etämyyntiin liittyvä hallinnollinen taakka ja elinkeinonharjoittajille aiheutuvat kustannukset lisääntyisivät vahvistusmenettelyn käyttöönoton myötä suhteettomasti sillä saavutettaviin hyötyihin nähden. Hallituksen esityksessä painottuu selvästi yrittäjälähtöinen näkökulma kuluttajalähtöisen näkökulman kustannuksella. Perustelu on erikoinen, koska kysymyksessä oli kuluttajien suojaksi tarkoitetun lain uudistaminen, Juuso sanoo.
Eurooppalainen malli Suomeen
Puhelinmyynnissä tehdyn tarjouksen vahvistamista vaaditaan nykyisin yhdeksäntoista Euroopan maan lainsäädännössä.
– Ruotsi on ottanut tuon vaatimuksen lainsäädäntöönsä kaksi vuotta sitten. Ruotsin lainsäädännön mukaan puhelinmyynnissä tehty tarjous täytyy lähettää kuluttajalle ja kuluttajan täytyy vahvistaa se allekirjoituksella tai sähköisellä allekirjoituksella, jotta se tulee kuluttajaa sitovaksi. Se mahdollistaa paremman tutustumisen tarjoukseen. Suurin osa puhelinmyyntiin liittyvistä epäkohdista voitaisiin Suomessakin välttää, jos myös täällä tulisi sama menettely käyttöön.
Juuso on tehnyt asiasta toimenpidealoitteen eduskunnalle. Hänen lisäkseen sen ovat allekirjoittaneet 19 perussuomalaista kansanedustajaa.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- asiakkaat kauppa puhelinmyynti Kilpailu- ja kuluttajavirasto valitukset Säännöt yrittäjät Kaisa Juuso Eurooppa Ruotsi perussuomalaiset hallitus
Mitä mieltä?
Viikon suosituimmat


Mitä ihmettä? Ilta-Sanomat söhelsi arkivapaita koskevan uutisensa, ja pian ministerille toivotettiin kuolemaa

Antikainen: Demarikansanedustajan satuilema arkipyhäväite täysin tuulesta temmattu
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen ihmettelee SDP:n kansanedustaja Timo Suhosen väitettä, jonka mukaan perussuomalaiset haluaisivat poistaa arkipyhät yrittäjäjärjestön ehdotuksen mukaisesti.

Vigelius SDP:n Nurmisen yt-aikeista: Tätäkö tarkoitti, että kaiken voi tehdä reilummin?
Tampereen kaupunginhallitukselle esitetään yt-neuvottelujen aloittamista vähintään 10 miljoonan euron säästöjen saavuttamiseksi. Säästöjä tehdään kaikilla palvelualueilla. Perussuomalaisten kansanedustajan, Tampereen kaupunginvaltuutettu Joakim Vigeliuksen mielestä päätökset osoittavat, mitä SDP:n vaalilupaus "kaiken voi tehdä reilummin" todella tarkoittaa.

Perussuomalaisten varapuheenjohtaja Teemu Keskisarja SuomiAreenassa: SDP jakaisi äänestäjille ja someseuraajille ei-kenenkään velkamiljardeja, joita ei ole olemassakaan
MTV:n ja Porin kaupungin SuomiAreenan Raatihuoneenpuiston lavalla kohtasivat keskiviikkoiltana puolueiden puheenjohtajiston vaikuttajat, ja melko ennalta-arvattavasti puoluepomoilta kysyttiin kantoja talouden sopeutuksiin ja lisäsäästöihin lähitulevaisuudessa.

PS-ministeriryhmän tiedotustilaisuus klo 15.30 alkaen (suora lähetys)

Jussi Halla-aho: Kehitysavun tehtävä on ollut ostaa itsellemme hyvää omaatuntoa
Länsimainen ja suomalainen ihminen kantaa ilmeisen ikuista syyllisyyden taakkaa. Ainakin wokeväen mielestä. Olemme syyllisiä siihen, mitä samanväriset ihmiset ovat tehneet missä päin maailmaa hyvänsä aikakauteen katsomatta. Jussi Halla-ahon mielestä tämä on ”vähän kummallista ajattelua”.

Arabitaustaiset perheklaanit hallitsevat suurta osaa saksalaisesta rikollisuudesta
Aikoinaan Libanonista Saksaan turvapaikanhakijoina saapuneet arabitaustaiset klaanit tekevät huomattavan osan Saksan rikoksista. Saalista kerätään etenkin huumekaupalla, ryöstöillä, suojelurahalla ja kiristyksellä. Klaanin jäseniä yhdistävät ehdoton lojaalisuus omia perheenjäseniä ja sukulaisia kohtaan, perinteiset arvokoodit ja oma oikeuskäsitys. Tutkijat muistuttavat, että kaikki perheklaanien jäsenet eivät ole rikollisia.

Nato tunnusti laittoman maahantulon merkittäväksi uhaksi kansalliselle turvallisuudelle
Nato teki Haagin huippukokouksessaan päätöksen, että rajaturvallisuuteen liittyvät kulut voidaan jatkossa laskea mukaan jäsenmaiden viiden prosentin puolustusmenotavoitteeseen. Tämä on suuri helpotus niille Nato-maille, joilla on yhteistä rajaa Venäjän kanssa tai joihin muuten kohdistuu paljon laitonta maahantuloa. Myös kumivenepakolaisten kanssa ongelmissa oleva Britannia iloitsee uudesta linjauksesta.

Suomen Akatemia teki sen taas! 750 000 euron jättipotin kuittasi tällä kertaa kynsisalonkitutkimus: feminismin ja rodullistamisen manikyyritutkimusta
Suomen Akatemian myöntämä yli 750 000 euron rahoitus Helsingin yliopiston tutkimukselle "Intiimi manikyyri: femininisoitu työ, (itse-)hoiva ja rodullistetut kohtaamiset kynsistudioissa" on hämmentänyt sosiaalisessa mediassa. Keskustelijat ovat ilmaisseet epäuskoaan julkista rahankäyttöä ja tiedepolitiikkaa kohtaan. Päivystävät kriitikoiden kriitikot kuten ekonomisti Heikki Pursiainen puolestaan piikittelivät muita keskustelijoita kuten Wille Rydmania jopa henkilökohtaisuuksiin asti. Pursiainen puhui kohututkimuksesta ylistävämpään sävyyn. Suomen Akatemian erikoiset rahoituspäätökset hämmentävät ihmisiä vuodesta toiseen. Ilmiö liittyy laajempaan keskusteluun tieteen politisoitumisesta ja tiederahoituksen kanavoitumisesta ideologisesti värittyneisiin hankkeisiin.